Noutăți

Info Adventist

Universitatea Oakwood își îndreaptă atenția spre promovarea sănătății în afara campusului

Caravana mobilă se ocupă de nesiguranța alimentară, în zonele din jurul universității.

Iniţiativa de sănătate a Universităţii Oakwood, din Huntsville, Alabama, Statele Unite, intitulată „Campus sănătos 2020”, a marcat a cincea aniversare în 2020. După încheierea primei faze, Universitatea Oakwood se pregătește pentru faza a doua, „Campus sănătos, comunitate sănătoasă”, în care universitatea își propune să promoveze principiile sănătății în afara campusului și să-și îndrepte eforturile spre nevoile membrilor comunităților locale.

Ca parte a acestei inițiative, Caravana mobilă mult așteptată a fost inaugurată oficial pe 2 februarie.

Inițiativa face parte dintr-un efort de a aborda nesiguranța alimentară cu care se confruntă mulți oameni din nordul Alabamei care locuiesc în deșerturi alimentare[1] și pentru a combate inechitățile și comorbiditățile[2] cauzate de alimentație, care afectează foarte mulți locuitori din Deep South, în special în partea de nord-vest a orașului Huntsville.

Prin intermediul unei finanțări obținute din partea statului Alabama și al Departamentului de Economie și Afaceri Comunitare Alabama (ADECA), inițiativa „Sănătate în Deep South: Un efort de combatere a inechităților și eradicare a deșerturilor alimentare din Deep South” urmărește să pună la dispoziția comunităților defavorizate din Deep South fructe și legume proaspete, precum și sesiune de instruire privind sănătatea, cu ajutorul unei ultramoderne și personalizate piețe mobile, dotată și cu un modul de educație sanitară.

Un reprezentant al „Campusului sănătos 2020” a explicat: „Caravana mobilă este un concept inovator de transportare a alimentelor sănătoase în vederea asigurării unei game mai variate de opțiuni și a accesibilității la alimente sănătoase, abordând de asemenea nesiguranța alimentară, care a fost exacerbată de actuala pandemie”.

Nevoia locală

Regiunea de nord a statului Alabama cuprinde districtele Madison, Morgan și Limestone, precum și orașul Huntsville. Populația orașului Huntsville este de 200.574 de locuitori, potrivit estimării Biroului de Recensământ al Statelor Unite din 2019, iar 16,8% din populația adultă trăiește sub pragul federal de sărăcie. Obiectivul Caravanei mobile este de a sluji locuitorilor cu venituri mici și fixe și persoanelor în vârstă, prin asigurarea de prețuri accesibile și optimizarea oportunităților pentru locuitorii care primesc asistență socială de stat în vederea achiziționării de alimente sănătoase oferite de Caravana mobilă.

Pe 2 februarie 2021, Caravana mobilă complet utilată a pornit oficial spre partea de nord a orașului  Huntsville, vizând livrarea de produse proaspete în condiții de siguranță, fără pesticide și la prețuri accesibile, din producție locală, într-un program de două ori pe săptămână.

„Am colaborat eficient cu părți interesate pentru a îmbunătăți impactul inițiativei noastre privind sănătatea comunitară. Până acum, am încheiat parteneriate cu Community Action Partnership of Huntsville, Madison & Limestone Counties, Inc., The American Heart Association, și The Huntsville Housing Authority,” a spus un reprezentant al „Campusului sănătos 2020”. „Dorim să ne extindem eforturile de a încheia și alte parteneriate pentru un succes continuu al programului nostru și al altor inițiative viitoare.”

Prin iniţiativa comunitară a Universităţii Oakwood, se obţin următoarele rezultate: asigurarea educației privind sănătatea și alimentația, precum și asigurarea accesului la alimente sănătoase și la prețuri accesibile pentru un număr de deșerte alimentare și comunități defavorizate.

În spatele caravanei mobile

Caravana mobilă este o prelungire a Oakwood’s Community Health Action Center ‒ CHAC [Centrul de acțiune în domeniul sănătății comunitare], o clădire comunitară aflată în construcție și programată să se finalizeze până la sfârșitul primăverii anului 2021. În acest loc se vor organiza numeroase întâlniri și activități comunitare, având în centru împlinirea diverselor nevoi, începând de la sănătate, stare de bine și nutriție și continuând cu meditații și prevenirea căderilor la vârstnici. CHAC va continua eforturile pentru a răspunde numeroaselor provocări și nevoi privind sănătatea cu care se confruntă comunitățile locale. Finalizarea centrului va împlini două obiective, și anume punerea la dispoziție a unui spațiu pentru instruirea studenților ambasadori ai sănătății din cadrul inițiativei „Campus sănătos 2020”, precum și asigurarea de resurse pentru comunitățile locale.

Studenții de la Oakwood sunt parte integrantă a misiunii și moștenirii permanente a universității. Studenții ambasadori ai sănătății sunt instruiți cu privire la cele opt principii de sănătate ale Universității Oakwood (STANDOUT) și sunt pregătiți să asigure servicii locale, naționale și internaționale. Ambasadorii sănătății vor crea inițiative de conștientizare privind alimentația și educația sanitară în rândul populației ca parte a activităților lor de slujire și învățare cu ajutorul Caravanei mobile. Studenții vor promova consumarea de alimente sănătoase prin demonstrații de gătit sănătos, prin distribuirea de rețete sănătoase și prin asigurarea de resurse și educație pentru o viață mai sănătoasă.

De asemenea, ambasadorii sănătății vor coordona tururi educaționale de sănătate în supermarketuri pentru locuitorii interesați. Această activitate urmărește să-i informeze pe locuitori despre căile cele mai eficiente de cumpărare a alimentelor sănătoase și despre cum să aleagă  alimentele care le asigură cele mai multe substanțele nutritive și beneficii pentru dieta zilnică. Prin această activitate, localnicii se familiarizează mai bine cu variantele mai sănătoase disponibile pentru achiziționare din magazinele alimentare locale și de la Caravana mobilă.

Sursa: Adventist Review

[1] N. tr.: Zone sărace, în care locuitorii nu au acces la alimente hrănitoare, sănătoase

[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Comorbidity