Info Adventist

Un medic alege plantele în tratarea diabetului

După ce a fost diagnosticat cu diabet în urmă cu mai mult de 10 ani, Armando Alvarez se afla în impas.

„Principalul meu obiectiv era să nu mor”, a spus el. „Iar aceasta, nu era singura problemă, ci a fost însoțită de altele. Diabetului i s-au adăugat afecțiuni cardiovasculare, o operație pe cord părând inevitabilă.”

George Guthrie, un medic din cadrul sistemului adventist de sănătate specializat în medicina stilului de viață, e hotărât să ajute oameni ca Alvarez și să trateze diabetul, o boală cu o incidență alarmantă în Statele Unite.

Aproape jumătate dintre decesele cauzate de diabetul de tip 2, accident vascular cerebral și boli cardiovasculare din Statele Unite au fost urmarea obiceiurilor alimentare, potrivit unui studiu din anul 2017 publicat în Journal of American Medicine Association [Revista Asociației Americane de Medicină].

Conform datelor furnizate de Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din Statele unite, mai mult de 100 de milioane de americani suferă de diabet sau prediabet. Majoritatea celor peste 30% dintre americanii care suferă de prediabet nici măcar nu știu că dezvoltarea diabetului de tip 2 este iminentă, dacă stilul lor de viața rămâne neschimbat, acesta urmând a se manifesta în mai puțin de cinci ani.

În loc să prescrie medicamente pentru tratarea anumitor probleme de sănătate, Guthrie tratează cu succes cauza bolii, iar unele cazuri implică chiar boli cronice.

„În ultimii trei ani am tratat în cabinetul nostru din Winter Park [statul american Florida] 24 de persoane diagnosticate cu diabet de tip 2, care acum au valori normale ale glicemiei și nu mai necesită tratament medicamentos”, a declarat Guthrie.

„Avem destule dovezi și fundamentul științific pentru a înțelege abilitatea miraculoasă a organismului de a se vindeca atunci când este perceput și tratat ca un întreg, iar una dintre principalele măsuri constă într-o dietă adecvată, bazată pe plante și alimente nerafinate”, a adăugat el.

Prin această abordare se dorește găsirea unui echilibru în opt domenii principale ale vindecării persoanei în totalitatea sa. În timp ce unele au fost formulate chiar de Guthrie ca o modalitatea de a vindeca trupul, mintea și psihicul, principiile recomandate de acesta sunt alegerea, vindecarea, mediul, activitatea, încrederea în Dumnezeu, relațiile interpersonale, perspectiva asupra vieții și alimentația.

Una dintre schimbările la nivelul stilului de viață recomandate cel mai frecvent de Guthrie constă dintr-o dietă pe bază de plante, o abordare pe care o descrie în noua sa carte Eat Plants. Feel Whole [Consumă plante. Simte-te complet]. În carte, el prezintă dovezi științifice, ca și experiența sa în a-i ajuta pe oameni să înțeleagă ce ar trebui să mănânce mai mult și motivele pentru a o face.

„Rețeta” lui Guthrie pentru o dietă bazată pe plante și alimente nerafinate este mai puțin restrictivă decât s-ar aștepta cei mai mulți. Dieta „bazată pe plante” nu înseamnă întotdeauna o dietă vegană, ci se concentrează asupra consumului de plante și de alte alimente neprocesate.

„A consuma mai multe plante și a te simți complet înseamnă mai puțin a fi vegetarian sau vegan, cât a te motiva să ajungi la un echilibru benefic pentru sănătate… și a petrece mai mult timp la raionul de fructe și legume din supermarket”, a explicat Guthrie. „Această abordare optează pentru o dietă mai bogată în apă, fibre și nutrienți – ajutându-ne să ne ferim de anumite boli, să îmbătrânim încet și să trăim vieți mai lungi și mai sănătoase.”

După ce l-a întâlnit pe Guthrie, Alvarez și-a schimbat perspectiva cu privire la sănătate. Și-a ameliorat boala cardiovasculară și diabetul printr-o dietă bazată pe plante și pe alimente neprocesate și printr-o activitate fizică care a dus la renașterea dragostei pentru sport. „A fost un efort de echipă, ceea ce cred că a fost deosebit de important”, a spus Alvarez. „Este eliberator să știi că există un tratament pentru bolile cronice.”

Sursa: Adventist Review