Noutăți

Info Adventist

Sugestii de lectură – Reformă și cotrareformă în Monarhia Habsburgică – secolul al XVI-lea

Pentru noi, creștinii din România, Reforma este ceva ce s-a întâmplat prin Europa: Germania, Elveția, Anglia, Cehia…Că Reforma s-a  petrecut și mai aproape de noi, pe meleagurile noastre chiar, este un fapt mai puțin cunoscut.

REFORMĂ ȘI CONTRAREFORMĂ ÎN MONARHIA HABSBURGICĂ – SECOLUL AL XVI-lea, de Bogdan Ivanov, Editura Polirom, 2020.

Bogdan Ivanov este preot ortodox, Consilier cultural  pentru Coordonarea activităţilor culturale, educaţionale, de tineret, ecumenice, mass-media şi de patrimoniu ale Arhiepiscopiei Clujului, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului, cadru didactic asociat la Catedra de Istorie Bisericească Universală; Creştinismul în Evul Mediu şi Creştinismul în Epoca Modernă la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Babeş-Bolyai”.

Este licenţiat în Teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Babeş-Bolyai” în 2001, licenţiat în Istorie la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai”în 2003, Masteratul în Teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Babeş-Bolyai” în 2003, Doctor în Teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Babeş-Bolyai” în 2011.

A slujit ca diacon și preot la Catedrala Arhiepiscopală din Cluj-Napoca și la Parohia Ortodoxă „Înălţarea Domnului” din Cluj-Napoca.

În Cuvânt-înainte, conf. Univ. dr. Șerban Turcuș spune despre această lucrare și despre autorul ei: „ Cartea REFORMĂ ȘI CONTRAREFORMĂ ÎN MONARHIA HABSBURGICĂ – SECOLUL AL XVI-lea  vine să umple un gol într-o bibliotecă ideală a cărturarilor tineri dedicați istoriei universale în care evoluțiile românești premoderne se regăsesc în împletituri politice și confesionale inter și transprovinciale într-o lume tardiv imperială ce tinde spre raționalizare și eficientizare din punctul de vedere al raportării la comunitățile politice și religioase. Cartea istoricului și preotului Bogdan Ivanov este o plonjare asumată și dedicată, o pledoarie coerentă metodologic pentru istoria-analiză cu accente serioase și sănătoase de filozofie a istoriei în contextul teologic. Însuși titlul cărții sună ca un program de cercetare ce denunță schematismul ideologizat cu care era abordat subiectul.”(p.7).

Cartea este organizată în șapte capitole, însoțite de Cuvânt înainte de Șerban Turcuș, Prefață de Ioan Vasile Leb, Listă de abrevieri pentru reviste și lucrări de referință, Concluzii și Bibliografie. Capitolele sunt următoarele:

  1. Preliminarii;
  2. Paradoxul istoric al Habsburgilor;
  3. Reforma în lumea Habsburgilor;
  4. Habsburgii și regatul apostolic al Ungariei;
  5. Habsburgii și coroana Sfântului Venceslas;
  6. Pacea de la Augsburg și începutul Contrareformei;
  7. Teologia politică a Habsburgilor.

O lectură interesantă, care ajută la așezarea mai cuprinzătoare a Reformei și Contrareformei pe harta zbuciumată și mereu în mișcare a Europei, unde și România încearcă să-și facă loc măcar pe temeiul istoriei confesionale…

Lectură utilă, atentă și critică…

Dr. Valeriu Petrescu