Noutăți

Info Adventist

Sugestii de lectură – Puritani și puritane – noi începuturi pe pământ Nord-American

Puritanismul a fost privit de-a lungul scurtei lui istorii destul de circumspect. A fost considerat o exagerare ciudată a creștinismului , o bizarerie aparținând mai mult Americii decât Europei.

PURITANI ȘI PURITANE – NOI ÎNCEPUTURI PE PĂMÂNT NORD-AMERICAN, de Geta Dumitriu, Editura Ratio et Revelatio, colecția Historia, Oradea, 2020.

Geta Dumitriu este absolventă, promoţia 1959, a Facultăţii de Filologie (secţia engleză) a Universităţii Bucureşti, a luat doctoratul în 1973 cu o teză din literatura americană (Henry James). Profesor titular la Universității București pînă în 2004, a predat cursuri de literatură engleză şi americană. Din lucrări: American Literature. The Nineteenth Century, TUB, 1985; Tangled Selves. A Study of American Fiction in the 1890s, EUB, 1998. A colaborat la mai multe volume publicate în ţară şi străinătate. Autoare de prefeţe şi postfeţe pentru opere din literatura americană şi engleză transpuse în româneşte.

PURITANI ȘI PURITANE este o lucrare unică în opera autoarei. Vorbind despre personajele cărții, autoarea spune: „Personajele cărții de față sunt puritanii, cei care au apărut pe scena istoriei în Anglia sub domnia reginei Elisabeta. Dacă înaintea sa, Henric al VIII-lea nu făcuse, în opinia multor credincioși, decât „să reteze capul catolicismului, dar să-i lase trupul”, nici Elisabeta, sub domnia căreia s-a produs trecerea Angliei la protestantism, nu  a renunțat cu totul la trupul catolicismului, după cum o dovedește menținerea sistemului episcopal. Or, un număr dintre protestanții insulari erau convinși că rezolvarea problemei religioase de către regină, compromisul pe care se baza Biserica recunoscută, oprise Reforma la jumătatea drumului, de unde efortul întreprins de ei de a merge până la capăt. Numele sub care vor fi cunoscuți aceștia mai târziu va fi cel de puritani.”(p.11).

„În cartea sa, Geta Dumitriu ne înfățișează o lume care, deși străină și îndepărtată în timp și spațiu, ne devine accesibilă prin claritatea prezentării și mai ales prin empatia pe care autoarea reușește să ne-o transmită. În plus, descoperim adevărul că omul este, până la urmă, indiferent de coordonatele culturale și, mai ales, religioase, aceeași ființă moral fragilă și că punerea unui început nou pe un pământ nou nu-i garantează eliberarea de vulnerabilitățile de care fuge atât de departe. De aceea, atmosfera și personajele cărții ne fascinează și ne devin până la urmă chiar dragi. E un excelent exercițiu pentru aceia care acceptă mai greu diversitatea, iar pentru mințile deschise, o adevărată sărbătoare. Deși nu a fost planificat, în mod providențial această carte apare în anul celui de-al patrulea centenar al expediției vasului Mayflower, care i-a dus pe primii puritani în America(1620). – Monica Broșteanu.

O carte care merită citită pentru a vedea cum istoria este distorsionată atunci când este vorba de minorități. Cei care astăzi sunt minoritari, mai ales minoritari religioși, au ceva de învățat.

Lectură plăcută și utilă…

Dr. Valeriu Petrescu