Info Adventist

Sugestii de lectură – Papii – istorie și secrete

În lumea religioasă există o instituție care focalizează atenția de aproape 2.000 de ani. Nu este de mirare că și astăzi atenția omenirii este îndreptată spre această instituție…

PAPII – ISTORIE ȘI SECRETE, de Claudio Rendina, Editura ALL, 2007…

Claudio Rendina este istoric, critic de artă, scriitor și jurnalist. Este pasionat de istoria „cetății cetăților”, Roma. Opera sa, destul de extinsă, abordează istoria milenară, legendele, tezaurele artistice, personalitățile care au făcut celebru acest oraș. Rendina și-a îndreptat atenția asupra focarelor de putere ale Italiei medievale și renascentiste.

În perioada 1988-1993 a condus revista Roma ieri, oggi, domani.

Operele sale principale sunt: Dogii. Istorie și secrete(1984); Condotierii(1985); Vaticanul(1986); Palatele Romei(3 volume,1992-1993); Papesa Ioana(1994); Papa. Sacru și profan(1995); Ghid insolit al misterelor, secretelor, legendelor și curiozităților din bisericile Romei(2000).

Prin intermediul biografiilor a 264 de pontifi romani, de la Sfântul Petru la Ioan Paul al II-lea, cartea de față prezintă istoria acelei „puteri” emblematice care este papalitatea, în dublul său aspect, temporal și spiritual. Noul mod de a-l privi pe „vicarul lui Cristos”, incluzând aspectul uman, părăsește în parte privirea ex cathedra și redimensionează mitul Sfântului Părinte ca personaj. Aceste profiluri pun în evidență fundalul istoric, legăturile, de atâtea ori conflictuale, cu împărații romano-germani, uneori pitorești, de multe ori în legătură cu legenda.

PAPII – ISTORIE ȘI SECRETE, carte deopotrivă riguroasă și dezinvoltă, se adresează atât specialiștilor(istorici, teologi,etc), cât și publicului larg, doritor să cunoască una dintre paginile cele mai interesante ale istoriei umanității.

În Cuvânt înainte, spune autorul despre specificul acestei lucrări: „Cred că, în acest fel, ea „a sfârșit” prin a avea, în ultimă analiză, un „principiu” al său, și anume acela de a scoate în evidență suișurile și coborâșurile papalității, momentele sale de sfințenie și cele diabolice, episoadele sale contrastante, cu intențiile celui care i-a dat naștere și care a fost, de fapt, principiul său divin”.(p.5).

O carte utilă, mai întâi fiindcă adună într-un singur volum informații întinse pe două milenii, și mai apoi, fiindcă oferă posibilitatea urmăririi ordonate a evoluției acestei instituții, ca și a ideilor de forță care o caracterizează.

Lectură plină de miez…

Dr. Valeriu Petrescu