Noutăți

Info Adventist

Sugestii de lectură – Misteriile lui Mithra – de la originea cultului până la influența religioasă asupra Imperiului Roman

Există o mulțime de lucruri necunoscute despre influențele pe care creștinismul le-a asimilat de-a lungul istoriei sale bimilenare din tot felul de surse, care mai de care mai bizare.

MISTERIILE LUI MITHRA – DE LA ORIGINEA CULTULUI PÂNĂ LA INFLUENȚA RELIGIOASĂ ASUPRA IMPERIULUI ROMAN, de Franz Cumont, Editura Herald, Colecția BibliothecaOrientalis, 2020.

Franz-Valéry-Marie Cumont (1868 – 1947) a fost un arheolog și istoric belgian care a studiat și epigrafia și a combinat aceste specializări diferite pentru a studia misterele sincretismului religios al Antichității Târzii, în special Mithraismul.

Cumont a terminat cu un doctorat studiile la Universitatea din Ghent. După ce a primit o bursă pentru a călători și a face săpături arheologice în Pontus și Armenia( rezultatele au fost publicate în 1906) și Siria, a devenit  mai cunoscut pentru studiile asupra impactului religiilor orientale ale misterelor religioase, în mod special Mithraismul asupra Imperiului Roman. A predat la Universitatea din Ghent și a lucrat la Muzeul Regal din Brussels până în 1912 când a părăsit Belgia din cauza unor conflicte la Universitate, generate de interferențele religioase în viața universității și apoi și-a împărâit timpul între Paris și Roma.

A contribuit la editarea multor enciclopedii standard voluminoase și a continuat să efectueze săpături arheologice, chiar în condiții politice foarte dificile, în zona Eufratului, site-ul Dura-Europos. A publicat rezultatele acestor săpături în 1926. A fost membru al celor mai multe academii europene. În 1936 Franz Cumont a fost premiat cu Premiul Francqui pentru Științe Umaniste. În 1947 Franz Cumont și-a donat biblioteca și manuscrisele Academiei Belgica din Roma, punându-le la dispoziția cercetătorilor.

MISTERIILE LUI MITHRA este un fel de chintesență a studiilor autorului efectuate de-a lungul anilor în mod constant în acest domeniu.

Despre aria cercetării din această carte, autorul spune: „Lucrarea de față, în care se tratează originea și istoria religiei mithraice, nu are pretenția de a oferi o imagine a decăderii păgânismului. Nu se încearcă, nici măcar la nivel general, căutarea cauzelor care explică instituirea religiilor orientale în Italia; și nici nu se demonstrează cum doctrinele acestora, care erau mult mai active ca agenți de fermentare decât teoriile filosofilor, au descompus credințele naționale pe care se întemeiau statul roman și întreaga Antichitate, și cum distrugerea edificiului pe care acestea le-au dezintegrat a fost până la urmă realizată de către creștinism. Nu se încearcă identificarea diferitelor faze ale luptei purtate între idolatrie și Biserica aflată în plină dezvoltare; acest subiect vast, pe care sper să îl abordez în viitor, se situează dincolo de scopul acestei cărți. Cartea se preocupă doar de o singură perioadă a acestei schimbări decisive, scopul fiind acela de a arăta, cu toată claritatea ce ne stă în putere, motivul pentru care o anumită sectă mazdeeană a eșuat, sub domnia cezarilor, în încercarea de a deveni religia dominantă a Imperiului.”(p.7).

Cartea are 6 capitole:

  1. Originile mithraismului;
  2. Răspândirea mithraismului în Imperiul Roman;
  3. Mithra și puterea imperială a Romei;
  4. Doctrina misterelor mithraice;
  5. Liturghia, clerul și adepții mithraismului;
  6. Mithraismul și religiile Imperiului Roman.

O carte care, citită atent, ne arată cât de mult este tributar creștinismul istoric acestui cult al misterelor și cât de multe împrumuturi s-au produs dinspre mithraism spre creștinism.

Lectură utilă…

Dr. Valeriu Petrescu