Noutăți

Info Adventist

Sugestii de lectură – Iertarea – cum să ne împăcăm cu noi înșine și cu ceilalți

Și ne iartă nouă greșelile noastre cum și noi iertăm greșiților noștri…” este o rostire pioasă care sună foarte frumos, dar, adeseori, nu suntem în stare nici să ne iertăm aproapele, nici să ne iertăm pe noi înșine…

IERTAREA – CUM SĂ NE ÎMPĂCĂM CU NOI ÎNȘINE ȘI CU CEILALȚI, de Marina Arhipova, Marina Mihailova, Editura Sophia, Colecția Psihoterapia Ortodoxă,2019.

Marina Arhipova este psiholog practicant. În capitolele scrise de ea utilizează extrase din două lucrări de diplomă pe care le-a susținut la Facultatea de Psihologie a Academiei creștine umanitare ruse și citează literal răspunsuri ale participanților la studii.

Marina Mihailova este filosof și filolog, autoare de programe la postul de radio Grad Petrov (Cetatea lui Petru), catehizator într-una dintre parohiile ortodoxe ale Sankt-Persburgului.

Precum se vede avem de-a face cu autori care vin mai degrabă din câmpul practicii. Secretomania caracteristică Rusiei nu ne oferă date mai relevante despre autoare.

Ca peste tot în lume psihoterapia este în plină înflorire și în România. Lucrările care se vor practice, rapide, infailibile, abundă în domeniu. Totuși este interesant de urmărit cum se vede această chestiune a iertării din perspectiva ortodoxă pravoslavnică și dintr-o țară care are un regim politic autoritar.

Cartea de faţă, rod al colaborării dintre un psiholog şi un filosof, abordează dificila problematică a iertării călăuzindu-se după duhul credinţei, iar totodată vorbind limba acestui secol, ţintindu-i îngrijorările şi zbuciumurile, pentru a ne uşura calea spre bucuria iertării şi împăcării.

Volumul este alcătuit din zece capitole:

  1. De ce avem nevoie de iertare?;
  2. Ce este iertarea ?;
  3. A cere iertare;
  4. A te ierta pe tine însuți;
  5. Cum să-l iertăm pe Celălalt;
  6. Cum să iertăm istoria;
  7. Dificultățile iertării;
  8. Iertarea în practică;
  9. Dumnezeu este Iubire, Dumnezeu este Iertare;
  10. Omul care iartă, omul iertat: roadele iertării.

O lectură interesantă care oferă material pentru un studiu comparativ al noțiunii privită din unghiuri, religii și contexte sociale diverse.

Lectură utilă și…iertătoare…

Dr. Valeriu Petrescu