Noutăți

Info Adventist

Sugestii de lectură – Destinul creștinismului în Postmodernism – conceptul de Gândire Slabă în viziunea lui Gianni Vatimo

Tot mai mulți oameni, mai ales două categorii antagonice – credincioșii și ateii – își pun întrebări cu privire la soarta religiei în postmodernism.

DESTINUL CREȘTINISMULUI ÎN POSTMODERNISM – CONCEPTUL DE GÂNDIRE SLABĂ  ÎN VIZIUNEA LUI GIANNI VATIMO, de Valentin Dedu, Editura Kingdom Design, Timișoara, 2019.

Valentin Dedu este pastorul coordonator al bisericii creștine evanghelice nonconfesionale Sion din Timișoara și este cunoscut pentru calitățile de învățător care pune accentul de trăirea practică a creștinismului biblic. În 2016 și-a obținut doctoratul în Filosofie la Universitatea de Vest din Timișoara. Este absolvent de Teologie, are un Master în Sociologie și un Master în Filosofie. A condus mai multe proiecte editoriale și educaționale. A publicat patru cărți: Îndrăznește să visezi (2007), Păcatul omiterii (2012), În prezența Lui (2014), Drumul schimbării (2016). Valentin Dedu este scriitor, editor, designer, însă slujirea pastorală rămâne chemarea și preocuparea lui principală.

Gianni Vattimo a studiat filosofia la Torino cu existențialistul Luigi Pareyson și a absolvit cu lauri în 1959. Și-a continuat studiile la Heidelberg cu Karl Löwith și Hans-Georg Gadamer. Reîntos la Torino a început să predea la Universitatea din localitate filozofie și estetică. A predat în numeroase universități americane ca visiting professor. I s-au decernat grade onorarii de către universitățile La Plata, Palermo, Madrid, Havana și San Marcos din Lima. A fost pentru două mandate deputat în Parlamentul European. Este gay declarat și nihilist, îmbrățișând ideea lui Nietzsche că Dumnezeu a murit.

Filosofia lui Vattimo poate fi caracterizată ca fiind postmodernă cu accent pe ceea ce se numește gândirea slabă. Vattimo respinge orice noțiune de structură transcendentală a rațiunii sau a realității.

Spune autorul (Valentin Dedu) despre motivația sa în a alege analiza filosofiei lui Gianni Vattimo: „ Gianni Vattimo este recunoscut în filosofia contemporană prin conceptul de Gândire slabă prin care descrie postmodernismul, în contrast cu gândirea modernă prezentată printr-o gândire tare, o raționalitate puternică și o metafizică tare.

O altă contribuție majoră a lui Gianni Vattimo este readucerea religiei în centrul dezbaterilor filosofice contemporane. În acest context, Vattimo propune teme precum secularizarea ca destin al creștinismului, revirimentul discursului religios în context social și academic, viitorul religiei, Dumnezeu ca subiect al devenirii (kenoza), moartea lui Dumnezeu, postsecularizare și postcreștinism, desecularizare, violență religioasă, religia postmodernității – o nouă formă de spiritualitate potrivită contextului postmoder etc.”(p.19).

Un alt motiv pe care autorul îl invocă în prezentarea motivelor care l-au condus la abordarea analitică a gândirii lui Gianni Vattimo este. „Pe de altă parte, deși am considerat că postmodernismul își va produce efectele în România mult mai târziu decât în Occident, în ultimii doi ani mi-am dat seama că noul curent de  gândire care poate fi descris mai ușor prin postmodernism decât prin orice alt termen este foarte prezent în contextul public din România, și nu a avut nevoie decât de câteva momente sociale ca să își arate fața: presiunea pentru discursul „corect politic” sau „corectat politic”, accentul pus pe diversitate și toleranță ca valori esențiale ale societății în dauna libertății de expresie sau de conștiință, atacarea instituțiilor tradiționale precum familia și biserica, ofensiva ideologiei de gen, răspândirea gândirii de stânga de sorginte neomarxistă, toate acestea ne pun în fața unei realități despre care nici nu credeam că vom vorbi cu zece ani în urmă. Altfel spus, postmodernismul a venit în România cu bune și cu rele, iar cartea de față, sper eu, ne va ajuta să îl înțelegem mai bine.”

O lectură uneori dificilă, fiindcă operează cu termeni filosofici, dar utilă, deoarece ne pune pe gânduri.

Lectură utilă și foarte, foarte critică…

Dr. Valeriu Petrescu