Noutăți

Info Adventist

Sugestii de lectură – Destinat pentru a crede – suveranitatea lui Dumnezeu, libertatea, credința și responsabilitatea omului

Discuțiile dintre filozofie și religie, mai ales cea creștină, sunt mereu vii și diversificate, întrucât aria de subiecte abordate este aproape fără sfârșit. Unul dintre aceste subiecte este cea despre suveranitatea lui Dumnezeu și responsabilitatea omului.

DESTINAT PENTRU A CREDE – SUVERANITATEA LUI DUMNEZEU, LIBERTATEA, CREDINȚA ȘI RESPONSABILITATEA OMULUI, de John C. Lennox, Editura Neword Press și RZIM România, Arad, 2020.

John Carson Lennox (n.1943) este un apologet creștin care a scris numeroase cărți de religie și etică și a avut numeroase dezbateri publice cu atei marcanți, printre care și Richard Dawkins.

De profesie este matematician, specializat în teoria grupurilor. Este profesor emerit de matematică la University of Oxford și Emeritus Fellow în matematică și filosofia științei la Green Templeton College, Oxford University. Este de asemenea, Associate Fellow la Said Business School și Senior Fellow la Trinity Forum.

S-a născut în 1943 în Irlanda de Nord. Și-a făcut studiile la The Royal School, Armagh și la Emmanuel College, Cambridge, unde a avut ocazia să urmărească ultimele lecturi ale lui C.S. Lewis despre poetul John Done. A obținut titlul de Master of Arts  și titlul de Doctor of Philosophy la University of Cambridge(1970). A fost răsplătit cu titlul de Doctor of Science in mathematics  de Cardiff University. A mai primit un titlu de  Doctor of Philosophy de la University of Oxford și un titlu de M.A.în bioetică de la University of Surrey.

După obținerea doctoratului a predat la University of Wales, Cardiff. De asemenea a predat știință și religie la University of Oxford. Pe durata celor 29 de ani cât a predat la Cardiff a petrecut câte un an predând la Universitățile din Würzburg, Freiburg și Viena. A mai predat matematică, apologeticî și Scriptură la alte universități din Estul și Vestul Europei, Rusia și America de Nord.

Este autor a nenumărate cărți despre relația dintre știință, religie și etică, cum ar fi :Being Truly Human (2018), Determined to Believe? (2018)  și Against the Flow (2015).

A ținut conferințe în numeroase țări, mai ales pe tema relației științei cu religia, existenței lui Dumnezeu, îndoielile, problema răului și a suferinței.

DESTINAT PENTRU A CREDE – SUVERANITATEA LUI DUMNEZEU, LIBERTATEA, CREDINȚA ȘI RESPONSABILITATEA OMULUI este o carte fundamentală pentru toți cei care vor să înțeleagă suveranitatea lui Dumnezeu în relație cu libertatea și responsabilitatea omului.

Motivând scrierea acestei cărți, autorul spune: „Această carte este scrisă în principal pentru creștinii pe care îi interesează sau chiar îi tulbură întrebările despre suveranitatea lui Dumnezeu și libertatea și responsabilitatea omului. Unul dintre motivele principale care m-au îndemnat să scriu este acela că m-am lăsat convins de persoanele care ( poate cu prea mare generozitate) au mărturisit că le-au fost de ajutor comentariile mele din prelegeri și conversații pe această teme să dea și ei  piept cu Scriptura la modul foarte serios. În acest spirit am scris. Nu presupun nici o clipă că am prezentat soluții definitive la aceste întrebări dificile. Într-adevăr, tind să cred că însăși natura noastră finită impune o limitare care va însemna că, în cele din urmă, în ciuda celor mai bune încercări ale noastre de a înțelege Scriptura, vor rămâne  taine adânci nedeslușite și chestiuni nerezolvate. De aceea cred că ar trebui să abordăm  aceste subiecte cu smerenie și reverență. Ceea ce mi se pare încurajator în această sarcină copleșitoare este faptul că Scriptura vorbește despre  aceste subiecte, și astfel este de datoria noastră – chiar parte a închinării noastre – să încercăm să înțelegem ceea ce a relevat Dumnezeu, bizuindu-ne pe Duhul adevărului.”(p.11).

Cartea este structurată în cinci părți, după cum urmează:

  1. Definirea problemei;
  2. Teologia determinismului;
  3. Evanghelia și determinismul;
  4. Israel și determinismul;
  5. Siguranță și determinism,

cu un Epilog și o listă de Întrebări pentru reflecție și discuție.

O lectură utilă, clarificatoare și, cred, liniștitoare.

Lectură folositoare…

Dr. Valeriu Petrescu