Info Adventist

Sugestii de lectură – Bonhoeffer – pastor, martir, profet, spion

Oamenii care sunt gata să-și dea viața pentru credințele lor sunt de apreciat, chiar și atunci când nu ești de acord cu acele credințe…

BONHOEFFER – PASTOR, MARTIR, PROFET, SPION, de Eric Metaxas, Editura Scriptum, 2016…

Eric Metaxas a studiat la Yale Unversity și în prezent este decan și conferențiar la King’s College in New York City.

Metaxas s-a nascut dintr-o mamă grecoaică de religie ortodoxă și un tată german. A crescut în biserica ortodoxă pe care n-a părăsit-o în mod formal, însă s-a alăturat bisericii Calvary-St. George Episcopal Church din New York în 2000. Metaxas se descrie pe sine ca un „creștin fericit” după titlul uneia dintre cărțile  lui C.S. Lewis.

Este, de asemenea, și fondatorul și gazda unei emisiuni cu discuții antrenante și documentate despre „viață, Dumnezeu și alte subiecte mărunte”, așa cum glumește el. Emisiunea are invitați de elită din diverse domenii. Eric Metaxas participă la dezbateri în cadrul Union Oxford, cea mai veche societate de dezbateri din lume, și ține prelegeri pretutindeni pe o mulțime de subiecte. Este adesea invitat în calitate de comentator cultural la CNN și Fox News Channel.

Deoarece Eric Metaxas este un scriitor prolific și abordează o arie largă de teme, de la cărți pentru copii, la texte umoristice, voi menționa doar câteva dintre cărțile importante ale acestui autor:

Martin Luther: The Man Who Rediscovered God and Changed the World,2017, a devenit best seller în 2019;

If You Can Keep It: The Forgotten Promise of American Liberty;

Miracles: What They Are, Why They Happen, and How They Can Change Your Life au devenit și ele best seller-uri New York Times;

Amazing Grace: William Wilberforce and the Heroic Campaign to End Slavery, o altă biografie, de data asta  a unui personaj american celebru.

Poate că unii dintre cei care citesc această prezentare se întreabă cine este Dietrich Boenhoffer?  Ei bine, pentru a afla răspuns acestei întrebări, trebuie citită cartea. Din ce ne spune autorul ei, este vorba despre un pastor, un martir, un profet(?) și un spion. O personalitate complexă deci…

Mai trebuie notat și faptul că acest volum a primit distincția de Cea mai bună carte a anului 2011 din partea Ecpa și că s-au vândut peste un milion de exemplare în peste 19 limbi.

Eric Metaxas povestește despre modul cum a ajuns să scrie această biografie. „Am auzit despre Dietrich Boenhoffer pentru prima dată în vara anului 1988 – anotimpul glorios al nașterii mele spirituale.Trebuie să mulțumesc pentru lucrul acesta prietenului meu Ed Tuttle, care a beneficiat și el de serviciile Marelui Medic în timpul fericitei mele renașteri, nu în ultimul rând pentru că mi-a dăruit un exemplar din Costul uceniciei și pentru că mi-a împărtășit fascinanta poveste a omului care, datorită credinței lui creștine, s-a ridicat împotriva naziștilor și care în cele din urmă și-a dat viața. Ca fiu și nepot al unor germani care au suferit în perioada respectivă, am fost profund mișcat, încântat și mândru să aud această poveste și am început imediat s-o împărtășesc și altora.”(p.21).

Cartea a adunat un potop de aprecieri (dintre care unele sunt de găsit la începutul volumului), dar și unele critici din partea unor specialiști în domeniu.

Nu vă rămâne decât ca, după ce o veți termina de citit, să vă formați propria părere…Oricum, Dietrich Boenhoffer merită să fie cunoscut de generația actuală de credincioși, indiferent de confesiunea lor…

Lectură inspiratoare…

Dr. Valeriu Petrescu