Info Adventist

Sugestii de lectură – Barbarii

Cunoștințele mele de istorie, și probabil și ale altora, sunt oarecum șablonizate pe tiparul primit de-a lungul timpului. Știu despre Antichitate, despre Egipt, Babilon, despre Republica și Imperiul Roman și, mai apoi, despre Europa și America. Ce s-a întâmplat în această îndelungată perioadă a istoriei în afara acestui perimetru, chiar și în Europa, este foarte confuz și vag, deși chiar profețiile Bibliei se referă inclusiv la acele teritorii…

BARBARII – CIVILIZAȚII DISPĂRUTE, de Peter Bogucki, Editura Herald, Seria Cultură & Civilizație, 2019…

Peter Bogucki este decan asociat al Școlii de Inginerie și Știinte Aplicate de la Universitatea Princeton, anterior fiind director la Colegiul Forbes. Și-a obținut licența de la Universitatea din Pennsylvania și doctoratul în antropologie de la Universitatea Harvard. Din 1976 a studiat societățile timpurii din Europa (c. 6000-3000 i.Hr.), în special în Polonia. Este autorul a numeroase articole și lucrări ce vizează civilizațiile europene preistorice și originile societății umane în general.

Principalele cursuri predate la University of Pennsylvania și la University of Massachusetts, Boston:

 • Introduction to Archaeology ;
 • Archaeological Method and Theory ;
 • European Prehistory ;
 • Old World Prehistory ;
 • Mysterious Megaliths ;
 • Transitions to Agriculture ;
 • The Concept of Diaspora ;
 • Engineering and the Modern World ;
 • Structures and the Urban Environment ;
 • World Prehistory Historical Archaeology.

Cărți publicate:

1.Bogucki, P. 2017. The Barbarians (Lost Civilizations).;

 1. Bogucki, P., and Crabtree, P.J. (eds.) 2017. European Archaeology as Anthropology: Essays in Memory of Bernard Wailes;
 2. Bogucki, P. (ed.) 2008. Encyclopedia of Society and Culture in the Ancient World (4 volumes).;
 3. Bogucki, P., and Crabtree, P.J. (eds.) 2004. Ancient Europe: an Encyclopedia of the Barbarian World, 8000 B.C. – A.D. 1000;
 4. Bogucki, P. 1999. The Origins of Human Society. Oxford;
 5. Bogucki, P. (ed.) 1993. Case Studies in European Prehistory;
 6. Bogucki, P . 1988. Forest Farmers and Stockherders: Early Agriculture and its Consequences in North-Central Europe;
 7. Bogucki, P . 1982. Early Neolithic Subsistence and Settlement in the Polish Lowlands.

BARBARII – CIVILIZAȚII DISPĂRUTE, este o lucrare complexă, acoperind o arie de studiu prea puțin cercetată și ajută la înțelegerea mai nuanțată și complexă a istoriei în general și a istoriei Europei în particular.

Spune autorul: „Recunosc că titlul BARBARII – CIVILIZAȚII DISPĂRUTE este un oximoron. Prin definiție, oamenii pe care îi numim barbari nu erau civilizați, dacă luăm în considerare sensul pe care conceptul de „civilizație” îl avea pentru locuitorii Greciei și ai Romei.[…] Însă, dacă îi studiem de-a lungul timpului, începând cu Epoca Pietrei, barbarii europeni ne relevă o istorie extraordinară a inovației, mobilității și complexității sociale.”(p.12)

Ne gîndim adesea la civilizațiile antice din Grecia și din Roma ca fiind leagăne ale culturii vestice, locurile în care au luat naștere și de unde s-au răspândit pretutindeni toate ideile despre lume, de la modul de a guverna o țară până la artă și filosofie. Dar, asa cum Peter Bogucki ne reamintește în această carte, Grecia și Roma nu s-au dezvoltat în izolare.

De jur împrejurul lor existau comunități rurale care aveau culturi remarcabil de diferite, unele despre care puțini dintre noi mai știu câte ceva. Spunându-ne poveștile lor, ne oferă o mult așteptată îmbogățire a modului în care înțelegem Antichitatea clasică. De la țărmurile Oceanului Atlantic, la vest, până la Munții Ural, la est, trăiau comunități care nu cunoșteau scrierea. Tot ceea ce știm despre ei se datorează în exclusivitate descoperirilor arheologice – un tablou construit din rămășițe ale așezărilor, ofrandelor, monumentelor și mormintelor dezvăluind un portret la fel de convingător ca și marile civilizații literate ale acelor vremuri.

Bogucki urmărește dezvoltarea acestor grupuri din Epoca Pietrei până la căderea Imperiului Roman de Apus. Rezultatul este o prezentare fascinantă a câtorva dintre culturile aproape uitate precum și a metodelor moderne care ne permit să le scoatem din anonimatul istoric.

Pentru mine este foarte interesant să-mi imaginez cum a pătruns creștinismul în aceste teritorii „barbare” și în ce măsură el a contribuit la asimilarea barbarilor de către lumea „civilizată”.

Lectură folositoare…

Dr. Valeriu Petrescu