Noutăți

Info Adventist

SUA: Studenții ajută persoanele afectate de furtună

O echipă a Union College International Rescue and Relief (IRR) a petrecut o săptămână din anul universitar ajutând rezidenții orașului Belle Plaine, Iowa, Statele Unite ale Americii, după ce o furtună neobișnuită a produs pagube mari în micul oraș.
Vântul, care ajunsese la viteze de 160 km/h, a lăsat micul oraș, Belle Plaine, afectat puternic și fără energie electrică. Primarul a declarat stare de urgență și, în weekend, a cerut IRR să ajute la refacerea orașului, în colaborare cu Gideon Rescue, o altă organizație începută de un absolvent al IRR, Broke Mayer. Cele două echipe au lucrat împreună în timpul săptămânii.

„Este un dezastru pe care nu l-am mai văzut până acum. A fost ceva asemănător cu un uragan care a venit prin Midwest fără să anunțe.”, a spus U.S. Rep. Abby Finkenauer, membru al Congresului American, care reprezintă zona Cedar Rapids.

Echipa a luat măsuri de siguranță suplimentare pentru a se proteja de COVID-19. Conform directorul IRR, Kalie Saunders, studenții au participat la antrenamente pentru a acționa în caz de urgență, pentru a utiliza echipamentul de protecție potrivit și pentru a se proteja în timpul acestei călătorii.

Programul Union College, IRR, este un program de licență unic care are scopul de a-i pregăti pe studenți pentru cariere în siguranța publică, administrarea urgențelor și dezvoltarea comunitară.

Dorind doar să ajutăm

„Domnul Charles, un fermier în vârstă de 80 de ani, a pierdut din cauza vântului patru dintre cele cinci clădiri pe care le deținea. Atunci când am ajuns, domnul Charles nu era sigur de motivele noastre. Pe măsură ce am lucrat, a tot întrebat cât de mare va fi factura la final. Ridicarea prețurilor este o metodă des întâlnită după dezastre naturale. Unii locuitori ai Belle Plaine ne-au spus că li s-a cerut până la 20 000 $ pentru a le fi luați copacii căzuți, așa că înțelegem de ce domnul Charles a fost sceptic.

După multe asigurări, muncă asiduă și împărtășirea de experiențe de viață, a înțeles că doream doar să ajutăm. Am putut observa că a fost energizat de grupul nostru de persoane care lucra repede și din greu, deoarece ni s-a alăturat, lucrând împreună cu noi și curățând resturile împreună.”

Ryan Haakenson, student în ultimul an la IRR, l-a întrebat pe domnul Charles cum se simțea la finalul zilei de muncă. Acesta a răspuns exprimându-și liniștea și spunând: „Am trăit aici întreaga mea viață, și încep să mă simt ca acasă, din nou.”

Dumnezeu a răspuns înainte ca noi să ne fi rugat

În timpul săptămânii, am întâlnit doi oameni și o macara care au fost răspunsul la o rugăciune pentru care nu știam că trebuie să o înălțăm.

„Domnul Miller trecuse printr-o perioadă grea. În timpul furtunii, un copac a căzut pe casa lui făcând o gaură în acoperiș și în tavan. După furtună, el a ieșit afară și a început să îndepărteze copacul de unul singur, dar a alunecat și a căzut de la 4.5 m, fracturându-și spatele în câteva locuri.

După spitalizare, s-a întors acasă descurajat din cauza copacului care rămăsese prins de acoperiș. După tot ceea ce îndurase în timpul furtuniii, el se afla în imposibilitatea de a muta copacul.

Când l-am întâlnit pe domnul Miller, am știut că vom face tot ceea ce ne stă în putință pentru a-l ajuta. Reușeam să eliminăm crengile care treceau prin acoperiș și să acoperim gaura cât de bine puteam, dar nu aveam echipamentul necesar pentru a îndepărta copacul.

În timp ce echipele IRR și Gideon lucrau în curtea domnului Miller, a venit Mike. El fusese angajat să care un copac care căzuse pe o casă de pe strada respectivă și acum trecea să vadă ce lucram noi. I-am spus lui Mike cine suntem, ce facem în Iowa și despre situația nefericită a domnului Miller.

Mike a fost dispus să ne ajute imediat. A folosit macaraua sa pentru a înlătura copacul și a făcut voluntariat în restul săptămânii. Mașina lui ne-a permis să ajutăm mai mulți oameni deoarece puteam înlătura copacii mari de pe case.
În ciuda faptului că nu ne-am gândit să ne rugăm pentru o macara, Dumnezeu a trimis una. Posibilitatea pe care Dumnezeu ne-o oferise de a face lucruri mari pentru El devenise și mai mare.”

Sursă:
Adventist Review