Noutăți

Info Adventist

Sănătatea mintală: „Oamenii vin la biserică pentru a căuta ajutor”

Directorul Departamentului Sănătate al Diviziunii Nordamericane face apel la o cunoaștere mai profundă și la o reacție mai bună.

Pe 3 noiembrie 2020, Bonita Shields, vice-președinte pentru slujire în Diviziunea Nordamericană (NAD), a început ședința de final a comitetului de toamnă al diviziunii. Shields a spus că partea din program referitoare la sănătatea mintală va include prezentarea unui studiu, a unui film și discuții pe grupe. Apoi a prezentat-o pe Angeline Brauer, director al Departamentului Sănătate al NAD, care a coordonat sondajul la care membrii Comitetului executiv au răspuns prin intermediul platformei Zoom.

Înainte de a prezenta sondajul, Brauer a configurat contextul. „Scopul [acestei sesiuni] este de a stimula conștientizarea și de a crea sinergie”, a spus ea. „Dorim să punem o bază de la care să pornim discuția noastră.”

Sondajul include variante cu mai multe opțiuni, răspunsuri de tip adevărat sau fals, da sau nu, la câteva întrebări sau declarații: „În slujirea voastră, cât de des a venit cineva la voi cu o problemă personală de sănătate?”, „Cât de confortabili vă simțiți când vine cineva la voi cu o problemă de sănătate mintală?”, „Cât de familiarizați sunteți cu privire la resursele din biserica  sau din comunitatea dumneavoastră locală, care pot să vină în ajutorul celor care au o problemă de sănătate mintală?”, „Dumneavoastră și cineva din familia dumneavoastră ați trecut printr-o situație de sănătate mintală?”, „Problemele de sănătate mintală se pot vindeca exclusiv prin intermediul rugăciunii.” „Cei cu probleme de sănătate mintală nu sunt capabili să aibă un loc de muncă stabil.” „Din momentul în care o persoană începe să aibă probleme de sănătate mintală, aceasta nu se va mai însănătoși niciodată.”

După ce a comentat răspunsurile sondajului, Brauer a prezentat„Monologurile maniacului” (The Manic Monologues), un film produs de studenții și profesorii Universității Stanford și prezentat membrilor Comitetului executiv prin intermediul AdventHealth, care a cumpărat drepturile de difuzare a filmului. Scopul principal al acestui film este de a înlătura stigmatul legat de sănătatea și bolile mintale. Delegații au urmărit relatările celor care au trecut sau încă trec prin experiența unei boli mintale, povestind despre relația cu ei înșiși, cu prietenii sau cu familia.

„Scopul nostru este să devenim mai conștienți de situație și de a promova sinergia în toate organizațiile noastre”, a reiterat Brauer. „Suntem toți expuși riscului de a suferi o boală mintală. În Geneza, citim cum au apărut în lume suferința mintală și emoțională. Toți venim pe lume cu semne ale acestei suferințe. De aceea, suntem în pericol să ne confruntăm cu boli mintale ușoare, moderate sau poate chiar grave. În plus, suntem de asemenea expuși riscului pentru că pur și simplu trăim în aceste vremuri, în anul 2020, fiind expuși traumelor, fie personale, fie provocate de ceea ce am văzut că au trăit alții.”

Brauer a prezentat statistici ale organizației National Alliance on Mental, conform cărora unul din cinci adulți din Statele Unite ale Americii se confruntă cu boală mintală la un moment dat. Din anul 2016, procentul tinerilor adulți care se confruntă cu o boală mintală a crescut la 26%, adică unul din patru.

În Bermuda, aproximativ 15% dintre adulți și 10% dintre copii suferă de boli mintale. În Guam, între 13 și 15% dintre adulți și aproximativ 7% dintre copii au avut o boală mintală în 2018 și 2019. „În Canada”, a adăugat ea, „observăm că 50% , adică unul din doi canadieni, vor avea sau vor fi avut o boală mintală până la vârsta de 40 de ani.”

„Acest fapt nu ar trebui să ne surprindă, ci să ne mobilizeze”, a adăugat Brauer. Ea a împărtășit o idee din cartea scrisă de Amy Simpson Minds, Mental Illness, and the Church’s Mission [Mintea, boala mintală și misiunea Bisericii], și anume că 45% dintre pastori raportează că sunt abordați pentru ajutor în probleme de sănătate mintală între două și cinci ocazii pe an, în timp ce alți 33% dintre pastori spun că li se cere ajutor de peste șase ori pe an.

„Ce înțeleg eu de aici este că oamenii vin la biserică pentru că vor să fie ajutați. Iar noi trebuie să știm cum să-i ajutăm cel mai bine în situațiile lor particulare, în nevoile lor specifice. Trebuie să știm cine și ce anume ne poate ajuta și care sunt resursele la care putem apela”, a spus Brauer, subliniind că aceste informații au fost colectate înainte de pandemia provocată de COVID-19. „Bolile mintale, însoțite de probleme de violență domestică, abuz și dependențe, s-au înmulțit în ultimele luni. Așa că nu putem ignora subiectul. Cred că suntem constrânși să acționăm. Există speranță. Fie ca Dumnezeu să ne ajute pe fiecare să fim slujitori ai mesajului de speranță pe care ni-l dă El, prin puterea vindecătoare a lui Hristos.”

După această prezentare, delegații s-au împărțit pe grupe pentru a discuta următoarele întrebări: „Ce stigmate sau înțelegeri greșite despre sănătatea mintală există în Biserica adventistă?”, „Ce mesaj ați dori să-i dați unui neadventist despre modul în care privesc adventiștii sănătatea mintală?”, „Ce puteți face pentru a trata subiectul sănătății mintale în organizația pe care o reprezentați?” și „Cum vă poate ajuta NAD?”.

Pastori, administratori, cadre didactice, studenți și alți lideri de biserică au petrecut 30 minute în dialog. În aceste grupe, mulți au exprimat necesitatea îndepărtării stigmatului produs de boala mintală. De asemenea, s-a subliniat nevoia de instruire mai multă (continuă) și de resurse.

La încheierea sesiunii speciale, atunci când delegații s-au reunit în sesiune generală, președintele NAD, pastorul Alexander Bryant, și-a împărtășit viziunea. El a amintit numerele prezentate de Brauer ale celor din populația generală care au diverse suferințe și le-a comparat cu numărul celor prezenți la sesiune, pe grupul de pe platforma Zoom. „Aceasta ar înseamna că 50 dintre cei 250 participanți la această întâlnire online au o oarecare boală mintală, diagnosticată sau nu”, a spus el. „Aceasta arată cât de răspândit este acest tip de boală în societatea nostră. Ceea ce are impact asupra societății are impact și asupra bisericii noastre.”

„Așa cum a spus [dr. Brauer], dacă un om își rupe glezna, nu îi rezolvăm problema într-un mod spiritual, doar rugându-ne pentru problema respectivă. Îl ajutăm să ajungă într-un loc sigur și apoi îl ducem să primească asistență medicală”, a adăugat Bryant. „Nu credeți că cele 1,2 milioane de adventiști din NAD pot să aibă un impact, ajutând la înlăturarea stigmatului și oferind un loc sigur? Putem să îi ajutăm pe frații noștri, pe surorile noastre să simtă că fac parte din comunitatea noastră, că nu trebuie să se ascundă dacă au o boală mintală și că pot să ne împărtășească problemele cu care se confruntă.”

Sursa: Adventist Review