Noutăți

Info Adventist

Personalul de la sediul Bisericii Adventiste din Japonia încearcă planul de remedii naturale

Cele mai multe rezultate pozitive în câteva aspecte au apărut după doar cinci zile

Departamentul Sănătate al Uniunii de Conferinţe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din Japonia (UCJ) a inițiat un program de cinci zile numit NEW START în rândul angajaților de la sediul UJC. Programul s-a desfășurat între 28 septembrie și 2 octombrie 2020, în vederea îmbunătățirii sănătății din punct de vedere fizic, mintal și, mai presus de toate, spiritual. Doisprezece angajați UJC au participat la acest program.

În această perioadă a anului, departamentul Sănătate al UJC desfășura, de obicei, programe scurte NEW START în diverse locuri din țară, care au fost însă anulate, de data aceasta, din cauza COVID-19. De la începutul anului, numărul campaniilor sau al activităților evanghelistice a fost foarte limitat. Bisericile s-au străduit din răsputeri să găsească modalități de a-i ajuta pe oameni în aceste timpuri dificile. Japonezii, ca și oamenii de pretutindeni, se tem de noul virus. Și, de aceea, caută să se informeze cum pot să rămână sănătoși și cum pot să prevină îmbolnăvirea.

Angajații departamentului Sănătate al Bisericii Adventiste din Japonia au dorit să experimenteze eficiența metodelor adventiste din domeniul sănătății. În loc să caute un loc special, unde să-și petreacă timpul în mijlocul naturii, așa cum făcuseră până acum, ei au continuat să lucreze la birou. Ținta lor a fost să acorde atenție principiilor NEW START. „Acestea sunt mesaje prețioase despre sănătate pe care Dumnezeu ni le-a dat prin intermediul Bibliei și al scrierilor lui Ellen White,” a declarat directorul departamentului. „Aerul curat, lumina solară, cumpătarea, odihna, exercițiul fizic, folosirea apei, încrederea în puterea divină – toate acestea sunt adevărate remedii. Orice om ar trebui să cunoască mijloacele de refacere oferite de natură și cum să le aplice.”[1] Acestea sunt remedii pe care ni le-a oferit Dumnezeu pentru refacerea și menținerea sănătății. Principiile sunt așezate într-un acronim ușor de ținut minte: NEW START[2].

Deși adventiștii de ziua a șaptea cunosc aceste principii de sănătate, există membri ai Bisericii care nu le pun în practică pe toate. Schimbarea stilului de viață nu este un lucru ușor, dar, așa cum s-a observat, prin Hristos nimic nu este imposibil. Angajații departamentului Sănătate al UCJ au dorit să învingă acele obiceiuri care tind să slăbească puterile fizice și spirituale.

Pe parcursul programului, participanţilor li s-au pus la dispoziție alimente pe bază de vegetale și cereale integrale, puțin sau deloc procesate, atât la micul dejun şi la prânz, şi suc proaspăt, la cină, pentru odihna sistemului digestiv şi favorizarea vindecării pe durata somnului. La începutul fiecărei zile, participanții petreceau timp cu Dumnezeu, primind putere pentru provocările zilei. De asemenea, obișnuiau să bea câteva căni cu apă caldă pentru eliminarea toxinelor, să se plimbe sub acțiunea plăcută a soarelui, să facă exerciții de respirație profundă în aer liber și să mănânce un mic dejun consistent și sănătos.

Între mese, participanții erau încurajați să bea suficientă apă, să se ridice de pe scaun în fiecare oră și să deschidă ferestrele, pentru ca aerul proaspăt să ajute la o bună circulație a sângelui. De obicei, angajații părăsesc rar biroul în timpul programului. De aceea, grupul și-a făcut obiceiul ca, după masa de prânz, să facă o plimbare de 20 minute pentru a se bucura de soare. Pe parcursul celor cinci zile, vremea a fost foarte frumoasă. După orele de serviciu, același grup se aduna pentru momentele de închinare de seară pentru o scurtă prezentare pe teme de sănătate, înainte de a bea un suc proaspăt la cină. După lectura de seară, primeau la pachet micul dejun de a doua zi și apoi plecau acasă, cu intenția de a merge la culcare înainte de ora 22.00. În timpul programului, nu au fost permise deloc gustările. Participanții au mâncat doar ce li s-a oferit și au băut doar apă și ceaiuri din plante, evitând orice băutură dulce, carbogazoasă sau cofeinizată.

La încheierea programului, participanții au raportat rezultate pozitive. Deși unii au suferit, în primele zile, de simptome precum dureri de cap, oboseală sau somnolență, toți au raportat unele îmbunătățiri în doar cinci zile.

Înainte și după program, participanților li s-au verificat: greutatea corporală, grăsimea corporală, grăsimea viscerală, apa corporală, indice de masă corporală, rata metabolică bazală, vârsta corporală și alți indici corporali. În medie, membrii grupului au pierdut 1,4% din greutatea corporală și 5,9% din grăsimea corporală; cel mai mare scor a fost de 2,6% la pierdere în greutate și 17,3% la pierdere în grăsime.

Angajații UCJ au raportat o îmbunătățire a calității somnului și a unor funcții ale tubului digestiv și un nivel de concentrare mai mare. Unii au raportat o scădere a rigidității gâtului și a umerilor, simptome mai ușoare care însoțesc menopauza și somnolență redusă în timpul după-amiezii.

„Participanții și-au dat seama cât de puternice sunt metodele lui Dumnezeu”, au spus administratorii departamentului Sănătate al Bisericii. „Cei mai mulți dintre ei au spus că se străduiesc să mențină noul stil de viață pentru o sănătate mai bună”. Acum, administratorii caută modalități de implementare a programului în bisericile din toată țara.

[1] E. G. White, Divina vindecare, pag. 127, în orig.

[2] NEW START, un program care prezintă opt principii pentru păstrarea unui stil de viață sănătos. Acronim preluat din lb. engleză, care înseamnă: N = nutriție  (alimentație); E = exercițiu fizic; W (water) = apă; S = soare; T = temperanță; A = aer; R (rest) = odihnă; T (trust) = încredere în Dumnezeu

Sursa: Adventist Review