Noutăți

Info Adventist

O bunică adventistă cu canal de YouTube

O bunică și credincioasă adventistă de ziua a șaptea în vârstă de 71 de ani din Belo Horizonte, cel de-al șaselea cel mai mare oraș din Brazilia și reședința statului Minas Gerais, își ajută covârstnicii să îndure carantina și izolarea de prieteni și familie prin intermediul unui podcast creat și distribuit chiar de ea.

Cu ajutorul ginerelui său, Maria Celeste Lopes de Siqueira, în vârstă de 71 de ani, a creat canalului de YouTube în limba portugheză: „Sou Idosa, e daí?” („Sunt bătrână, și?”). Conținutul este actualizat săptămânal, oferind sfaturi cu privire la modul în care oamenii se pot simți bine în timpul carantinei, cum pot găsi plăcere în viața lor cu pot reduce anxietatea și cum pot rememora momente din copilărie și tinerețe.

Pregătire

Înainte de fiecare înregistrare, Celeste caută pe internet subiecte care ar putea fi de interes pentru persoanele în vârstă și invită chiar experți în probleme de sănătate să vorbească despre anumite subiecte. Videoul este editat de un profesionist, iar ginerele ei o ajută să îl publice pe rețelele de socializare.

„Persoanele în vârstă care văd videourile îmi spun că sunt înduioșate. Am început o serie numită «Salvând amintiri». În aceasta vorbesc despre modul în care obișnuiau să trăiască bunicul și bunica și cum s-au schimbat lucrurile”, a declarat ea.

Înainte de pandemie, Celeste participa la serviciile de închinare ale bisericii adventiste centrale din Belo Horizonte, era activă din punct de vedere fizic și primea vizita nepoților ei. În timpul pandemiei, ea și soțul ei Antonio Azevedo de Siqueira, în vârstă de 82 de ani, cu care este căsătorită de 52 de ani, au fost izolați de prietenii de la biserică și de membrii familiei. Celeste a văzut în tehnologie o modalitate de a depăși izolarea socială temporară.

Potrivit psihologului și specialistului în tratarea depresiei Kenya Caxito, dacă este folosită adecvat, tehnologia contribuie la ameliorarea sănătății mintale a persoanelor în vârstă. „Poate și ar trebui să fie folosită cu scop educativ. Pe internet există numeroase resurse care pot îmbogăți viața persoanelor în vârstă”, a menționat aceasta.

Viața socială la vârsta a treia

Se întâmplă frecvent ca cercul social al persoanelor în vârstă să se restrângă odată cu pensionarea, căsătorirea copiilor și alte circumstanțe care se schimbă.

Claudio Meirelles, sociolog și director al Adventist Education în Belo Horizonte a spus că deși societatea izolează persoanele în vârstă, dorul de comunitate rămâne.

„Există ritualuri de trecere care marchează începutul vârstei a treia, precum pensionarea și integrarea în grupul seniorilor. Din acest moment, încep eforturile de a-și găsi locul prin formarea de obiceiuri și convingeri, dar și prin formarea de grupuri de covârstnici care încearcă să depășească singurătatea”, a declarat Meirelles. „Cred că încurajarea creativității și a relațiilor dintre generații ar trebui să se numere printre obiectivele bisericii și ale familiei.”

Celeste știa că Ziua Bunicilor din acest an, sărbătorită în Brazilia în data de 26 iulie, nu avea să fie ca în anii anteriori, când nepoții erau adunați în jurul casei și când s-a bucurat de îmbrățișările și sărutările lor. Cu toate acestea, ea este recunoscătoare pentru că este sănătoasă și pentru că îi poate vedea, chiar și numai pe ecranul telefonului.

Sursa: Adventist News Network