Noutăți

Info Adventist

Niciun caz de Covid-19 într-un centru adventist pentru persoane în vârstă din Italia

Printre sute de cazuri de infectări și decese cauzate de noul coronavirus, un centru pentru persoane vârstnice administrat de Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din Italia a reușit să își protejeze beneficiarii și personalul în timpul pandemiei actuale, deși astfel de centre au un risc ridicat de a deveni focare de infectare. Casa Mia, un centru care găzduiește aproape 90 de persoane în Forli, provincia Emilia-Romagna, a ridicat efectiv o barieră în calea noului coronavirus și și-a protejat beneficiarii, personalul și voluntarii, a declarat directorul centrului, Fabian Nikolaus.

„Până în prezent nu am avut niciun caz confirmat sau suspect de Covid-19”, a scris Nikolaus într-o scrisoare adresată familiilor beneficiarilor. „Nu au existat cazuri nu numai printre beneficiari, dar nici în rândul personalului. Îi mulțumim, în primul rând, lui Dumnezeu, dar suntem recunoscători și pentru responsabilitatea de care au dat dovadă cei care lucrează, într-un fel sau altul, pentru Casa Mia.”

Demersuri timpurii

La începutul lunii februarie 2020, Covid-19 era doar problema îndepărtatei Chine și nu părea să reprezinte o problemă pentru Italia. Potrivit presei din peninsulă, primele cazuri au fost înregistrate în țară abia pe data de 21 februarie. Cu toate acestea, cu o săptămână mai devreme, Nikolaus a decis să izoleze Casa Mia.

„Au existat presiuni din partea autorităților locale să nu o facem”, își amintește Nikolaus. „Au pus sub semnul întrebării măsura, spunându-ne că nu aveam autorizația de a ne izola.” În momentul în care autoritățile locale și-au schimbat tactica și au decis să închidă tot pe 4 martie era deja prea târziu – virusul se răspândise deja în majoritatea centrelor pentru seniori.

„Pot spune doar că Dumnezeu ne-a inspirat să acționăm astfel,” recunoaște Nikolaus. „Din siguranța centrului eram conștienți de haosul de afară, sirenele ambulanțelor auzindu-se în permanență.”

Casa Mia a devenit repede o excepție în orașul cu o populație de 120.000 de locuitori în care există 15 centre pentru persoane în vârstă cu o capacitate totală de aproximativ 1200 de paturi. Potrivit presei locale, atunci când virusul a pătruns în centrele în care locuiau persoane vulnerabile, a avut un efect devastator. Mulți dintre cei infectați nu au putut fi salvați, însă beneficiarii și personalul centrului adventist au fost în siguranță.

„Măsurile de igienă, dezinfectare și chiar de izolare puse în aplicare de personalul de la Casa Mia pentru a diminua riscul de infectare au fost drastice,” a declarat Nikolaus. „Unele dintre aceste măsuri au îngreunat relațiile dintre beneficiari și familiile acestora, iar la început au părut exagerate, însă prioritatea noastră a fost binele beneficiarilor noștri.”

Investiții în echipament

Casa Mia a investit în echipament de protecție pentru personal pentru a asigura siguranța beneficiarilor și a personalului. „Am primit și donații de la organizații private și publice,” a precizat Nikolaus, care a menționat că centrul s-a bucurat și de susținerea autorităților locale. Primarul Gian Luca Zattini le-a făcut o scurtă vizită în data de 30 martie pentru a-și arăta susținerea și a adus 250 de măști pentru beneficiari și personal.

Centrul a investit și în tablete, astfel încât fiecare beneficiar să poată păstra legătura cu familia. Voluntarii, care sunt din mai multe țări și care nu se pot întoarce acasă, au avut responsabilitatea de a le arăta beneficiarilor cum să folosească tehnologia pentru a putea lua legătura cu cei dragi.

„Știm că centrele pentru persoane în vârstă se numără printre ultimele instituții care vor reveni la normalitatea de dinaintea pandemiei, așa că suntem pregătiți pentru un maraton,” a declarat Nikolaus. „Facem, în continuare, tot ce putem pentru a ne proteja beneficiarii și personalul.”

Adventiștii susțin comunitatea

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din Italia nu a fost pasivă în timpul pandemiei. La începutul lunii aprilie, prin intermediul rețelei sale de asistență socială, biserica a reușit să achiziționeze din Hong Kong 5 000 de măști N95 care au fost distribuite în special în rândul angajaților din sistemul de sănătate.

„Am înțeles repede că era vital să susținem și să protejăm personalul din instituțiile de sănătate,” a spus coordonatorul serviciului adventist de asistență socială Giuseppe Cupertino. „Sistemul nostru de sănătate este pe umerii lor.”

Marco Ragazzini, secretarul Federației Italiene a Medicilor Generaliști din provincia Emilia-Romagna, a fost cel care a acceptat echipamentul de protecție în numele colegilor săi.

„Vreau să vă mulțumesc pentru că ați fost primii care ați dat dovadă de o asemenea sensibilitate,” i-a spus Ragazzini lui Cupertino. „Vă mulțumesc din toată inima.”

În alte provincii italiene, Biserica Adventistă a cumpărat cel puțin alte 15 000 de măști care le-au fost distribuite medicilor.

„Angajații din domeniul sanitar care află acest lucru ne contactează pentru a întreba dacă îi putem susține și pe ei,” a declarat Cupertino. „Vom vedea ce putem face.”

Cupertino a explicat că, printre altele, Biserica Adventistă se implică într-un serviciu de livrare la domiciliu a cumpărăturilor prin intermediul Agenției Adventiste pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor (ADRA) și în orașul Cesena, aflat în apropiere. Biserica a pus în funcțiune și un număr de telefon prin care le oferă susținere psihologică gratuită celor care suferă din cauza carantinei.

Susținere spirituală

Nikolaus a spus că, în Forli, doresc să se întoarcă cât mai repede la obiceiurile de dinainte de pandemie. El a relatat cum, în mod normal, beneficiarii, dintre care 90% nu sunt membri ai Bisericii Adventiste, apreciază susținerea pe care o primesc din partea personalului. Un coridor face legătura între centru și o biserică adventistă, iar mulți beneficiari participă adesea la serviciile de închinare care au loc sâmbăta.

„Multor beneficiari le place să meargă la biserică,” a mărturisit Nikolaus. „Spun «E sâmbătă, e timpul să mergem la mesă!”

Nikolaus a adăugat că echipa lui va continua să facă tot ce poate pentru a aștepta împreună, în siguranță, zile mai bune. El a menționat, de asemenea, că la finalul lunii aprilie, cei 72 de angajați și voluntari de la Casa Mia au fost testați, însă rezultatele au fost negative, ceea ce le oferă speranță pentru viitor.

„Avem încredere că Dumnezeu va continua să ne protejeze și să ne inspire pentru a lua decizii înțelepte, corecte și în timp util,” a declarat acesta.

Sursa: Adventist Review