Noutăți

Info Adventist

Ne pasă: Tulburările de anxietate

 

Campania WeCare [Ne pasă], coordonată de Departamentul Sănătate din cadrul Diviziunii Intereuropene a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, își propune să ne facă mai conștienți de suferința din jurul nostru.

Lumea se află în criză, iar oamenii suferă în nenumărate feluri. Mulți sunt disperați și încordați, fără ca cineva să le acorde o privire binevoitoare, un cuvânt sau un gest de empatie. Religia lui Hristos vorbește despre dragostea și compasiunea pentru „aproapele nostru”. Ea ne vorbește despre identificarea propriilor interese cu cele ale omenirii și despre susținerea oamenilor în nevoile lor, indiferent de cultura, culoarea sau crezul lor.

„Atacurile mele de panică ajung la cote maxime într-o secundă. Mă simt de parcă sunt pe moarte, că am un infarct sau că îmi pierd mințile.”

„Oamenii consideră că dau dovadă de slăbiciune. Adevărul este că ei pur și simplu nu știu cât de mult mă lupt în fiecare zi ca să rămân în viață.”

Dintre toate bolile mintale, tulburările de anxietate sunt cele mai întâlnite și, de-a lungul a 12 luni, afectează 8,4% din populația Europei, potrivit Studiului european cu privire la epidemiologia tulburărilor mintale.[1] Acestea includ tulburări de anxietate generalizată, fobii,  tulburări de anxietate socială, tulburări obsesiv-compulsive și tulburări post-traumatice.

Asemenea depresiei sau suicidului, preponderența tulburărilor de anxietate a fost afectată negativ de pandemia de Covid-19, însoțită de măsuri de izolare și de consecințe de natură socio-economică.

În Statele Unite, potrivit unui sondaj la care au participat 60.000 persoane, ponderea respondenților cu semne de tulburări de anxietate a crescut de patru ori față de începutul pandemiei, adică de la 8,2% la 36,9%, între iunie 2019 și decembrie 2020.[2]

Durata expunerii la pandemie și la măsurile de natură socială a fost asociată și în Europa cu o intensificare a simptomelor de anxietate, în special în rândul persoanelor cu tulburări pre-existente de anxietate, a celor infectate cu Covid-19 sau a celor care suferă de o boală fizică cronică.[3]

Printre factorii de apărare împotriva dezvoltării simptomelor de anxietate se numără locuirea împreună cu membrii familiei și satisfacția privind propria viață.[4]

Sursa: Departamentul Sănătate, Diviziunea Intereuropeană

[1] Borwin B., Michaelis S. (2015) Epidemiology of anxiety disorders in the 21st century, Dialogues Clin Neurosci

[2] Pandemic causes spike in Anxiety & Depression – Statista.com

[3] Fiorillo A. et al (2020) Effects of the lockdown on the mental health of the general population during the COVID-19 pandemic in Italy, European Psychiatry Vol 63

[4] Ibidem