Noutăți

Info Adventist

Lupta împotriva traficului de persoane: Tinere vieți salvate rând pe rând

La începutul anilor 2000, Andrew Colquhoun și soția sa, Julie, lucrau într-o companie și trăiau confortabil în Australia, însă în anul 2006 și-au luat angajamentul de a-și petrece restul vieții ajutându-i pe cei prinși în capcana sărăciei și a nedreptății. Acum luptă împotriva traficului de persoane.

Măsurile luate pentru limitarea răspândirii pandemiei de coronavirus au contribuit, în mod neintenționat, și la combaterea unei alte epidemii mondiale – traficul de persoane. Potrivit fondatorului organizației Captivating International Andrew Colquhoun, închiderea granițelor – măsură implementată pentru limitarea răspândirii Covid-19 – a îngreunat activitatea traficanților de carne vie. Cu toate acestea, odată cu relaxarea restricțiilor reapar și îngrijorările.

„Închiderea granițelor ar fi încetinit semnificativ ritmul traficului”, a declarat Colquhoun, membru al bisericii adventiste centrale din Gold Coast, din statul australian Queensland. „Chiar și traficanții sunt preocupați de propria sănătate, nedorind să se îmbolnăvească de Covid-19.”

Însă, pe măsură ce restricțiile sunt relaxate, personalul organizației Captivating International se pregătește pentru o intensificare a traficului de persoane în următoarele șase luni.

„În Australia ne e greu tuturor, însă guvernul are programul JobKeeper pentru a-i ajuta pe cei afectați de pandemie – în țările în curs de dezvoltare nu există măsuri similare, ci oamenii trebuie să se descurce”, a declarat Colquhoun. „Oamenii nu se oferă să devină obiecte ale traficului, ci nu au de ales.”

La începutul anilor 2000, Andrew Colquhoun și soția sa, Julie, lucrau într-o companie, aveau un venit decent și locuiau într-o casă frumoasă în Sydney, însă în anul 2006 au decis, prin credință, să schimbe direcția în care se îndreptau, luându-și angajamentul de a-și petrece restul vieții ajutându-i pe cei prinși în capcana sărăciei și a nedreptății.

Captivating International și-a început activitatea în China, susținând fetele aflate în situații de risc din zone izolate ale țării. Apoi, organizația și-a extins activitatea, concentrându-se asupra traficului de persoane, în Nepal și Filipine, acolo unde situația este deosebit de gravă. Se estimează că în Filipine vor fi exploatați peste 60.000 de copii numai în acest an, iar în Nepal în jur de 20.000 de femei și fete vor avea aceeași soartă.

Captivating International colaborează cu parteneri locali din Nepal și din Filipine pentru a salva aceste fete de la o viață de suferință. „O fată care cade victima traficului de carne vie este pierdută. Nu se va mai auzi niciodată despre ea”, a declarat Colquhoun. „Fetele pot avea chiar și numai 7 ani, însă, în general, vârsta medie variază de la adolescență până la 19 sau 20 de ani – aceasta este vârsta pentru care proprietarul unui bordel obține cel mai mare profit.”

În Nepal, organizația are 11 stații de monitorizare de-a lungul graniței cu India, acolo unde personalul „interceptează” fetele care urmează să treacă granița cu ajutorul poliției locale. Acolo, acestea sunt intervievate de personalul organizației și se stabilește dacă, cel mai probabil, este vorba despre trafic de persoane. Apoi i se refuză ieșirea din țară, iar familia este chemată să o ia acasă. În medie, este interceptată câte o fată la fiecare 90 de minute.

„Nu ne ocupăm doar de interceptări, ci și de prevenție”, a subliniat Colquhoun. „Traficul de persoane va exista atâta timp cât nu există programe care să reducă dorința oamenilor de a emigra pentru a-și găsi slujbe mai bune. Împreună cu guvernul local și cu ministerul educației, desfășurăm programe educative dedicate copiilor din zonele sărace, în cazul cărora riscul de a fi abordați de traficanți de carne vie este mai mare. Sperăm că acești copii vor deveni ambasadori ai luptei împotriva traficului de persoane. Suntem încrezători că în următorii 10 ani putem schimba acest spațiu pe măsură ce programul este integrat în curriculumul tuturor școlilor.

„Am început, de asemenea, un program de micro-finanțare numit «Afacerea mea, libertatea mea”, în cadrul căruia identificăm femei în cazul cărora considerăm că există riscul de a cădea victime ale traficului de persoane. Ne propunem ca, ajutându-le să crească venitul familiei, să le aducem într-o stare în care să aibă de ales.”

În luna august, Captivating International îi încurajează pe cei care doresc să susțină inițiativa sa, „Stop Trafficking 5k” (5 km pentru stoparea traficului de persoane), prin intermediul căreia dorește să strângă fonduri pentru programele sale de combatere a traficului de carne vie. Participanții sunt încurajați să alerge sau să meargă cât mai mulți kilometri în această lună. Colquhoun și-a propus să alerge 100 km, iar cei care doresc pot și să îi sponsorizeze pe participanți, a precizat el.

Sursa: Adventist Review