Noutăți

Info Adventist

Înainte de a aprecia și distribui

În Epoca Tenebrelor, atunci când mi-am creat contul de Facebook în anul 2009, acesta era un loc distractiv. Găseam câteva fotografii, iar acestea se încărcau încet. În general aflai ce făceau prietenii tăi și te distrai datorită celor mai amuzanți dintre ei. Erau chiar mai puține videouri și nu îmi amintesc să fi existat reclame.

Însă totul s-a schimbat. Inginerii software au creat algoritmi astfel încât să ne arate ceea ce vor să vedem, nu neapărat ceea ce vrem noi să vedem. Sunt, de asemenea, mult mai multe reclame și grupuri de ură, iar oameni rău intenționați distribuie conținut nepotrivit.

Ce ar trebui să iau în considerare înainte de a distribui?

Ne putem gândi la câteva principii creștine pe care să le aplicăm atunci când distribuim conținut pe rețelele de sociale, chiar și atunci când acesta este adevărat. Zilnic sunt publicate zvonuri și minciuni, iar noi nu ar trebui să contribuim la distribuirea lor. Însă cum știm ce ar trebui și ce nu ar trebui distribuit? Să începem cu principiile biblice cu privire la tot ceea ce consumăm.

1. Tot ce este adevărat

„În cele din urmă, fraţilor, tot ce este adevărat, tot ce este nobil, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este plăcut, tot ce este vrednic de admirat, orice faptă măreaţă, orice este vrednic de laudă, la acestea să vă gândiţi!” (Filipeni 4:8, NTLR).

Conținutul pe care ești pe punctul de a-l distribui este adevărat? Este nobil? Este drept? Este curat? Este plăcut? Este ceva vrednic de admirat în el? Este despre o faptă măreață? Este ceva vrednic de laudă în el? În calitate de creștin, ar trebui să îl distribui dacă nu îndeplinește aceste criterii? Pavel pare a fi foarte clar cu privire la aceste aspecte. Conținutul pe care îl promovăm trebuie să aibă aceste caracteristici, iar dacă îi lipsesc, nici noi nu ar trebui să în distribuim.

2. Evită minciuna

„Să nu mărturiseşti strâmb împotriva aproapelui tău” (Exodul 20:16).

Ești sigur că ceea ce ești pe punctul de a distribui este adevărat? Dacă nu este adevărat, însă distribui oricum, aceasta este încă o modalitate specifică secolului XX de a încălca una dintre Cele Zece Porunci. Dacă ceea ce distribui nu este adevărat, răspândești minciuni și zvonuri. În calitate de creștini, nu ar trebui să ne implicăm în răspândirea lor.

3. Evită răul

„Înşelătoria este în inima celor ce cugetă răul, dar bucuria este pentru cei ce sfătuiesc la pace” (Proverbe 12:20).

Acesta este un principiu însoțit de o promisiune. Cei care cugetă răul sunt înșelători. Vor minți. Ei nu ar ajunge foarte departe dacă ar fi sinceri. Cu toate acestea, dacă promovăm pacea, vom avea parte de bucurie. Nu poți greși promovând și distribuind pe rețelele sociale subiecte care aduc pace, iar Biblia spune că urmarea va fi bucuria.

4. Tot ce este caracterizat de dragoste

„Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate, dragostea nu pizmuieşte, dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie, nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândeşte la rău, nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr” (1 Corinteni 13:4-6).

Pe rețelele sociale sunt promovate numeroase povești și videouri, iar acestea câștigă bani dacă tu urmărești cât mai multe. Sunt numeroase exemple de link-uri pe care le-am văzut distribuite și care promovează invidia, lipsa de politețe, egoismul și răul. Sunt rare cele care se bucură în adevărul curat.

Ultimul conținut pe care l-ai distribuit respectă aceste principii? Te simți stresat? Analizează-ți obiceiurile de pe rețelele sociale și gândește-te dacă poți aplica aceste principii. Aplică-le nu doar la ceea ce distribui, ci și la ceea ce consumi. Petrece zilnic timp cu Dumnezeu. Petrece mai mult timp cu El decât pe rețelele sociale. Te asigur că te vei bucura de mai multă pace urmând aceste principii.

Și nu uita să distribui acest articol!

Sursa: Adventist Review