Noutăți

Info Adventist

Gustați și vedeți!

Căutați o dietă nouă? Avem noi una!

Nepotul meu de patru ani mănâncă destul de bine. Părinții lui l-au încurajat mereu să mănânce tot felul de alimente, și în general, el conformează. Dar, din când în când este introdus un aliment nou, iar el stabilește dacă îl acceptă sau nu, chiar dacă este vorba de diferențe mici de gust. Interesant este faptul că nu face deosebire între un aliment care are într-adevăr un gust groaznic și altul ce poate fi chiar delicios. Făcând astfel, el nu-și dă seama că poate să piardă ceva cu adevărat bun.

Oamenii se poartă uneori la fel cu Biblia. Le place să se hrănească regulat cu cărți biblice precum: Evangheliile, Fapte, Romani și, poate, câteodată Geneza și Psalmi. Dar când li se cere să citească altceva, refuză, hotărând astfel fără ca măcar să „guste” puțin.

Așadar, ce fel de cititor al Bibliei sunteți? Anul nou este ocazia ideală pentru a vă schimba dieta spirituală. De ce să nu încercați să citiți Biblia într-un an, în 2021? Înainte să protestați, sunt aici să vă încurajez. Știu care este situația, pentru că am fost și eu la fel. Dar mi-am luat inima în dinți și am început să citesc Biblia în fiecare an. Nu mai știu de când fac așa, dar este mereu o experiență nouă. Biblia se citește în fiecare an asemenea unei cărți noi.

Departamentul Tineret al Bisericii Adventiste din România vă pune la dispoziție planuri personalizate de citire a Bibliei, adaptate vârstei și timpului pe care doriți să îl petreceți citinf Cuvântul lui Dumnezeu.

Proiectul „Citește Biblia pentru prima dată”  propune planuri de citire a Bibliei dedicate copiilor și adolescenților, numărul de capitole pentru fiecare zi variind între unul și trei. Pentru mai multe detalii, vizitați pagina de Facebook a proiectului.

Pentru cei care au citit deja pentru prima dată Biblia, tot Departamentul Tineret propune Maratonul Bibliei. În funcție de timpul pe care vreți să îl alocați citirii Scripturii, sunt propuse patru planuri de citire a acesteia, acestea incluzând citirea evangheliilor, a Vechiului sau a Noului Testament sau a întregii Biblii până în luma mai. Vizitați pagina de Facebook Maratonul Bibliei și alăturați-vă alergătorilor de toate vârstele!

Alegeţi un plan de citire şi încercaţi-l. În acest proces, nu uitați câteva lucruri:

  1. Alegeți un plan care funcționează pentru dumneavoastră. Răspundeţi la următoarele întrebări: Cât timp pot să mă concentrez asupra unui lucru? Îmi place să citesc la rând, sau sunt mai degrabă interesat să văd cum funcționează lucrurile în ansamblu? Veți găsi mai jos argumente pro și contra. Alegeți planul potrivit pentru dumneavoastră.
  2. Nu este nicio problemă dacă vă răzgândiți. Să presupunem că alegeți un plan, dar constatați că pur și simplu nu vă captează atenția. Nicio problemă! Schimbați-l. Dar există o limită de timp ca să faceți asta. Este mai ușor să schimbi în ianuarie. La început de februarie, hotărâți-vă ce plan alegeți și angajați-vă să mergeți înainte.
  3. Veți rămâne în urmă. Haideți să nu ne împiedicăm de acest detaliu. Sunt tot mai multe lucruri de făcut și ați sărit peste o zi. Apoi trebuie să citiți un număr dublu de capitole și nu reușiți să le parcurgeți pe toate. Nu vă descurajați. Continuați. Faceți-vă un plan pentru a recupera capitolele lipsă. Anul acesta am rămas în urmă cu cărțile Isaia și Ieremia. Nu este bine. Cărți mari, cu capitole lungi. Am un plan. Este în regulă.
  4. Unele cărți nu vă atrag. Altele vor deveni favoritele dumnevoastră. Unele nu vă vor interesa. Citiți-le totuși. S-ar putea să fiți surprinși care sunt cărțile care vă atrag. Propuneți-vă să găsiți mesajul fiecărei cărți.
  5. Încercați o altă traducere. De obicei, aleg o traducere și o folosesc tot anul. Poate să ofere o perspectivă diferită. Dacă găsiți că o carte este dificil de citit, consultați și alte traduceri. Vă pot fi de ajutor.
  6. Puneți-vă deoparte un timp regulat. Eu citesc de obicei după micul dejun. Durează aproximativ 15-20 de minute să termin de citit, uneori mai mult, dacă doresc să zăbovesc asupra unui pasaj. Nu vă alegeți o perioadă din zi când sunteți somnoros sau neatent. Cu siguranță că Satana va provoca întreruperi. Nu-i permiteți să vă oprească. Așteptați cu nerăbdare acel timp și faceți tot ce este necesar ca să I-l dedicați doar lui Dumnezeu. Considerați-l ca o întâlnire.
  7. Feriți-vă să vă creați propriul plan. Nu ar trebui să spun lucrul acesta, dar dacă sunteți ca mine, gândindu-vă că nu poate fi foarte de greu și că puteți să-l faceți singur, vă avertizez. Eu am procedat așa în 2020 și am greșit. Mă țin de planul meu, dar el, de fapt, mă obosește; și așa rămân în urmă. Folosiți-vă de ceea ce au testat și au confirmat alții.

Un ultim cuvânt de încurajare: chiar dacă urmați un plan de citire, Dumnezeu poate să vă dea cuvântul potrivit la momentul potrivit. Sunt mereu uimită că, indiferent de situația cu care mă confrunt – fie ea bucurie, tristețe, supărare sau descurajare – la momentul potrivit citesc un pasaj care mi se adresează direct. Încercați să procedați astfel în 2021. Cu siguranță, puteți. Gustați și vedeți!

Sursa: Adventist Review și Departamentul Comunicare al Bisericii Adventiste din România