Noutăți

Info Adventist

„Feriți-vă de tratamente minune pentru Covid-19!”

În continuare este o declarație a Directorului Departamentului Sănătate al Diviziunii Africa de Sud-Oceanul Indian a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, publicată de Adventist Echo în data de 12 mai 2020.

Apariția afecțiunii Covid-19 și a virusului care o cauzează, SARS-CoV2, a dus la o serie de probleme precum dorința de a găsi urgent un remediu. Într-un fel, presiunea de a găsi soluții a dus la implicarea a tot felul de oameni care, de obicei, nu sunt implicați în mod activ în probleme legate de industria farmaceutică și tratarea bolilor.

De remarcat este faptul că am fost martorul a diverse comentarii și declarații cu privire la informații de natură științifică făcute de politicieni, adesea spre supărarea profesioniștilor din aceste domenii.

Statele lumii au împuternicit Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a supraveghea problemele de sănătate la nivel mondial, iar aici se încadrează și pandemiile. Astfel, majoritatea țărilor respectă și acceptă informațiile oferite de OMS ca fiind autentice, imparțiale și în interesul comunității globale. Prin urmare, în această perioadă în care se manifestă un interes crescut al politicienilor pentru problemele de sănătate, ca urmare a preocupării pentru cetățeni, lumea privește tot la OMS pentru a primi sfat ori de câte ori este nevoie. În ciuda neajunsurilor sale, reale sau percepute, este în continuare în interesul nostru să acordăm atenție recomandărilor OMS.

Cazul Madagascarului

Pe 20 aprilie 2020, președintele Madagascarului Andry Rajoelina a ținut capul de afiș al ziarelor din întreaga lume după ce a anunțat că țara sa a descoperit leacul pentru Covid-19. Medicamentul se numește Covid-Organics și a fost promovat ca având atât efect preventiv, cât și curativ împotriva Covid-19. Se pare că până la acel moment vindecase deja două persoane. Potrivit lui Lova Hasinirina Ranoromaro, șefa de personal a cabinetului președintelui, medicamentul a fost testat pe un eșantion de 20 de pacienți pe parcursul a trei săptămâni.

Cercetările și testele cu privire la medicament au fost efectuate în cadrul Institutului de Cercetări Aplicate Malagasy (Imra), condus de Directorul general Charles Adrianjara.

Medicamentul este, de fapt, un ceai de plante sub formă de pulbere sau gata pregătit pentru a fi băut. Ingredientele exacte ale infuziei nu au fost făcute publice, însă se spune că ingredientul principal ar fi Artemisia annua, aceasta fiind combinată cu alte plante. După lansarea acestuia, președintele a ordonat să le fie distribuit gratuit tuturor cetățenilor și să se redeschidă școlile, cu condiția ca elevii să consume ceaiul.

Au existat membri ai comunității științifice, inclusiv reprezentanții Academiei Naționale de Medicină din Madagascar, care s-au opus încadrării Covid-Organics în categoria medicamentelor, considerând că este vorba mai degrabă de o băutură îmbunătățită pe bază de plante. Aceștia au făcut apel la prudență în utilizarea unei substanțe netestate pe o populație mai numeroasă împotriva voinței ei.

Se spune că remediul a contribuit la creșterea numărului de persoane vindecate și la reducerea masivă a numărului de noi îmbolnăviri în Madagascar, raportându-se că și alte țări, precum Tanzania și Guineea-Bissau, și-au manifestat interesul pentru achiziționarea băuturii pentru propriii cetățeni.

Atât OMS, cât și Centrul pentru Controlul Bolilor în Africa și-au exprimat îngrijorarea cu privire la eficiența remediului. Centrul pentru Controlul Bolilor în Africa a invitat Madagascarul să le permită și altor cercetători să testeze tratamentul și să stabilească validitatea afirmațiilor sale.

Se recomandă prudența

  1. Poziția Departamentului Sănătate al Bisericii Adventiste cu privire la sănătate în general și cu privire la folosirea remediilor care sunt introduse în organism pe orice cale este că toate practicile și toate remediile trebuie analizate pentru a se vedea dacă sunt în concordanță cu Biblia, cu Spiritul Profetic și cu dovezile din domeniul medical.
  2. Covid-19 este o boală cauzată de un nou virus și, în consecință, există încă multe necunoscute, iar descoperiri noi cu privire la traiectoria bolii sunt găsite în fiecare zi. Echipe din toată lumea lucrează la găsirea unei modalități de combatere a acestui flagel prin orice mijloc posibil, precum vaccinuri și medicamente. Deoarece este un virus nou, evaluarea nostră cu privire la practicile de tratament recomandate se va baza pe principiile interpretării și dovezilor de natură medicală.
  3. Înțelegem că remediul propus de Magadascar are la bază Artemisia annua, plantă cunoscută și sub denumirea de peliniță, pelin dulce sau quinghao. Este o plantă folosită de mai bine de 2000 de ani în medicina chineză pentru tratarea febrei și a altor afecțiuni, iar mai recent (anii ’70) dovedită a fi eficientă în tratarea malariei.
  4. În Madagascar, Imra este o instituție veche, care a produs medicamente omologate pe bază de plante. Aceasta a fost înființată în anul 1956 cu rolul de a păstra remediile tradiționale și de a colabora la nivel internațional pentru a obține cele mai bune rezultate în ambele lumi – atât în tratamentul medicamentos, cât și în cel pe bază de plante. Imra a folosit Artemisia annua de când aceasta a fost introdusă în Madagascar pentru tratarea malariei, în anul 1975.
  5. De la izbucnirea bolilor cauzate de noul coronavirus în China, cercetătorii chinezi și alte echipe au studiat posibilitatea de a utiliza derivați din Artemisia annua deoarece s-a observat potențialul medicamentelor folosite în tratarea malariei precum clorochina și al celor folosite pentru pacienții cu HIV. Există grupuri care au testat aceste opțiuni de tratament încă de la apariția SARS la începutul anilor 2000.
  6. Există o serie de lucrări de cercetare publicate cu privire la utilizarea Artemisia annua în tratarea altor afecțiuni precum artrita, cancerul și o serie de infecții parazitare. Multe dintre acestea sunt încă în stadiul de cercetare, iar medicamentele nu sunt disponibile pentru populație.
  7. Există îngrijorări cu privire la efectele secundare și alte complicații raportate în urma folosirii remediilor pe bază de Artemisia annua, de remarcat fiind ototoxicitatea – inflamație la nivelul urechii interne – care, în cazuri grave, poate duce la pierderea auzului. De asemenea, au fost raportate cazuri de hepatită și dermatită. În plus, au fost exprimate îngrijorări cu privire la creșterea rezistenței la aceasta în tratarea malariei atunci când este folosită ca monoterapie.
  8. Dat fiind numărul mic de participanți pe care s-a testat remediul, există îngrijorări cu privire la dozare. Obținerea concentrației corecte de derivați de Artemisia annua este o provocare continuă, deoarece ingredientele active par a fi afectate de dizolvarea în apă.

Nu tratați cu ușurință problema

În contextul celor menționate mai sus, se recunoaște faptul că folosirea ceaiului de plante Covid-Organics din Madagascar poate avea efecte pozitive sau negative asupra pacienților, în funcție de cantitatea de ceai consumat și de starea de sănătate a fiecărui pacient în parte. Cu toate acestea, după cum s-a menționat, remediul nu a fost testat suficient pentru tratarea Covid-19. Testele au arătat un anumit potențial, însă nu există dovezi suficiente cu privire la eficiența lui.

Covid-19 este o boală nouă, aflată în evoluție. Ar fi trist să o luăm în glumă și să îi expunem pe oameni virusului doar pe baza încrederii într-o protecție care nu a fost testată. Astfel, îi îndemnăm pe credincioșii noștri să nu neglijeze metodele de prevenire testate și demonstrate. Menționăm faptul că în Madagascar continuă să se recomande distanțare socială, utilizarea măștilor și spălarea mâinilor ca primă linie de apărare împotriva coronavirusului.

Este trist că există oameni care simt că tratamentul din Madagascar nu este luat în considerare deoarece provine din Africa și sperăm că, demonstrându-se faptul că pe continent există mecanisme prin care acesta este testat de alți cercetători din domeniul medical, vom aștepta cu toții verdictul profesioniștilor în domeniu.

Dorim să întărim avertismentul OMS împotriva formulării concluziilor cu privire la vreun remediu înainte ca acesta să fie confirmat ca fiind util de organismele abilitate.

Fie ca cei care intenționează să apeleze la acest remediu să rețină faptul că ingredientele active s-au dovedit a avea și efecte secundare precum debilitatea, chiar dacă e posibil să prevină infectarea cu Covid-19. Prin urmare, precauțiile standard înainte de ingerarea substanțelor active din punct de vedere chimic ar trebui să prevaleze – în primul rând, să nu facem rău. Folosiți remedii pentru care există dovezi cu privire la ameliorarea stării de sănătate, evitându-le pe cele care v-ar putea face rău.

În final, Departamentul Sănătate al Diviziunii Africa de Sud – Oceanul Indian subliniază faptul că acest tratament nu a trecut încă testul dovezilor științifice, așa că nu îl recomandă în prevenirea sau în tratarea Covid-19. Menționăm faptul că noi putem oferi doar sfaturi, iar membrii noștri pot lua decizii în această privință având informațiile necesare.

Versiunea originală a acestui articol a fost publicată de Diviziunea Africa de Sud – Ocecanul Indian pe Adventist Echo.

Sursa: Adventist Review