Noutăți

Info Adventist

Ești voluntar și vrei să ajuți un bătrân? Dr. Constantin Dinu îți oferă câteva sfaturi

Măsuri de precauție pe care trebuie să le respecte cei care sunt voluntari pentru ajutorarea seniorilor:

 1. Voluntarii trebuie să respecte toate măsurile de prevenție legale, valabile pentru toți cetățenii, și în special măsura distanțării sociale.
 2. Voluntarii trebuie să fie instruiți în prealabil, aceasta incluzând o evaluare a riscurilor posibile legate de încărcare, deplasare și livrare. Se vor lua măsuri maxime de diminuare a acestor riscuri. Consultați ghidurile de scadere a riscurilor, cum ar fi federațiavolum.ro
 3. Voluntarii vor fi coordonați de persoane cu experiență si vor mentine contactul telefonic sau online cu coordonatorul, pe toată perioada serviciului de întrajutorare.
 4. Voluntarii să fie obligatoriu persoane sanatoase, fara simptome de infectie respiratorie si fara comorbiditati (precum diabet zaharat, hipertensiune arteriala, insuficienta cardiacă, accidente vasculare cerebrale, boli respiratorii cronice, boli neurologice degenerative sau boli psihice cronice, boli renale sau hepatice cronice, cancer, boli de colagen ca poliartrita reumatoida, HIV/SIDA, boli inflamatorii intestinale, sau tratamente pentru vreuna din aceste boli).
 5. Voluntarii sa fie sub vârsta de 60 de ani. Există riscul ca și tinerii să se îmbolnăvească, statisticile aratând că aproximativ 40 la sută dintre americanii spitalizați pentru această infecție au între 20-54 de ani. Tinerii care nu sunt bolnavi pot să fie purtători ai virusului, deci măsurile de precauție sunt la fel de drastice ca si pentru cei in varsta.
 6. Voluntarii trebuie să sune înainte pentru ca să găsească poarta descuiata. Pentru evitarea contactului personal, locatarul să aibă pregătită o suprafață plană pe care voluntarii să lase pachetele cu alimente sau produse de igiena personală.
 7. Voluntarii trebuie să nu intre în casă și să lase o distanță cât mai mare față de seniori, preferabil peste 3 metri.
 8. Voluntarii trebuie să fie informați de către persoanele izolate la domiciliu, cu privire la preferințele lor alimentare. Nu putem duce produse care nu corespund convingerilor religioase (unii au diete de tip kosher), sau dietetice (unii au diete vegetariene sau vegane) sau prescripțiilor medicale (unii au diete hiposodate sau hipolipidice) ale celor asistati.
 9. Voluntarii trebuie sa întrebe persoanele asistate dacă au simptomele unei viroze: – febră sau o alterare a statusului funcțional (deplasare mai dificilă) sau mental (schimbare a capacităților cognitive ca: tulburări de memorie, de atenție, somnolență sau agitație, confuzie, halucinații vizuale, auditive, olfactive, depresie, idei delirante, obsesii sau compulsii apărute în ultimele 14 zile). – tuse, – dificultate în respirație, – dureri sau presiune în piept, – anorexie, – semne de deshidratare: sete, gură uscată, urină închisă la culoare, scăderea cantității de urina, piele uscată, cefalee, amețeli, – stare de epuizare, – anosmie sau hiposmie (lipsa mirosului sau diminuarea lui), – dureri musculare sau articulare, – frisoane, – transpirații, -diaree, – grețuri și vărsături. Dacă persoanele asistate prezintă simptomatologie de infecție respiratorie, voluntarii trebuie să încurajeze aceste persoane a să-și sune medicul de familie care va dispune măsurile adecvate.
 10. Voluntarii nu trebuie sa poarte masti uzuale (dreptunghiulare, chirurgicale) decat daca situatia impune o apropiere la mai putin de 2 metri de persoanele suspecte de a fi infectate cu SARS CoV-2. Mastile uzuale sunt bune 4-6 ore. Scoaterea mastilor trebuie sa fie precedata de dezinfectarea mainilor cu alcool. Se vor da jos apucand de sireturile de prindere, nu de masca. Mastile se pliaza pe fata externa astfel incat la exterior va ramane fata interna. Mastile uzate si manusile vor fi colectate si aruncate in saci care se vor lega pentru a nu permite imprastierea lor. Cu toate acestea, întrucât acești voluntari vor manipula pachete pe care vor pune mâna persoanele aflate în autoizolare și având în vedere criza actuală de măști de uz medical (măștile uzuale, dreptunghiulare, numite si chirurgicale, precum și măștile speciale, rotunde N 95) se recomanda ca voluntarii să poarte măști confectionate. Mastile confectionate artizanal (DIY reprezentând “Do It Yourself”) nu oferă protecția măștilor de uz medical, dar în criza actuală sunt mai bune decat nimic. Pericolul acestor măsti este că oferă un simțământ fals de securitate, ceea ce duce la diminuarea distanței de siguranță. Ar fi de preferat mastile folosite in constructii sau laboratoarele nucleare. Mastile confectionate din bumbac cu capcitatea de a se intinde (elastan) pot acoperi mai bine fata. Se pot confectiona si din fețe de pernă antimicrobiene. CDC – Centrul de Control al Bolilor sin SUA a permis folosirea de eșarfe ca ultim resort atunci când personalul medical trebuie să îngrijească chiar și de pacienți infectați și când nu mai există nici măștile speciale, rotunde, N 95 și nici cele dreptunghiulare (uzuale, chirurgicale). În aceste situații limită de îngrijire a bolnavilor de Covid-19, se recomandă ca aceste măști confecționate să fie purtate de personalul medical pe sub un vizor care protejează întreaga față.
 11. Voluntarii vor purta manusi pana la sfarsitul programului. Daca situatia impune dezbracarea manusilor, intai se va folosi alcoolul ca dezinfectant si apoi vor fi scoase manusile. Prima manusa se va apuca de partea exterioara superioara cu degetele de la mana care are manusa, creind un guler si tragand spre degete, manusa fiind astfel intoarsa pe dos. A doua manusa se va da jos introducand degetul aratator de la mana goala pe sub manusa pentru a nu veni in contact cu exteriorul manusii. Apoi mainile se vor dezinfecta cu alcool sanitar.
 12. Este de dorit ca voluntarii să folosească spray-uri cu alcool cu care să pulverizeze alcool sanitar pe pachetele lăsate în fața ușii persoanelor asistate.
 13. După plecarea de la domiciliul acestor persoane, voluntarii trebuie să folosească spray-urile cu alcool sanitar pentru mâinile lor, chiar dacă poartă mănuși, după ce au pus mâna pe ușa apartamentuluisau poarta casei sau portiera autovehiculului in care au urcat.
 14. Voluntarii se pot oferi și pentru a menține legătura telefonică cu persoanele pe care le-au vizitat, întrucât “omul nu trăiește nuumai cu pâine, ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu”. Matei 4:4. Distanțarea socială este doar fizică! Apropierea spirituală este un imunostimulant pentru organism și un balsam pentru suflet.

Un articol semnat de dr. Constantin Dinu, directorul departamentului de sănătate, din cadrul Uniunii Române.