Noutăți

Info Adventist

Douăzeci de milioane de beneficiari ai acțiunilor Bisericii Adventiste și ale ADRA ca reacție la pandemie

Colaborare fără precedent, prin care se acordă asistență prin intermediul a 422 de proiecte, în 96 de țări.

De la debutul pandemiei de COVID-19, la începutul anului 2020, Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor (ADRA), brațul umanitar mondial al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, a intervenit la nivel global pentru a ajuta aproape 20 milioane de oameni să facă față provocărilor grave de sănătate și impactului economic, survenite ca urmare a acestei pandemii.

Acest răspuns global a constat până acum din 422 de proiecte în 96 de țări, fiind rezultatul unei colaborări fără precedent între ADRA și Biserica Adventistă, într-o perioadă când multe biserici au fost închise.

ADRA a descris această colaborare și impactul semnificativ al acțiunilor sale din întreaga lume, într-un nou Raport global COVID-19.

„ADRA își reafirmă angajamentului de a răspunde nevoilor urgente ale comunităților dezavantajate, lovite puternic de criza globală provocată de COVID-19. Echipa noastră de urgență de la nivel mondial, sub coordonarea Bisericii Adventiste și a partenerilor noștri de încredere, face progrese importante ajutând familii vulnerabile să-și revină de pe urma provocărilor dificile ale acestei pandemii”, a spus Michael Kruger, președinte ADRA. „Suntem recunoscători Bisericii Adventiste pentru sprijinul considerabil pe care ni l-a acordat, precum și donatorilor și voluntarilor noștri, pentru ajutorul lor constant. Ne rugăm bunului Dumnezeu să acorde mângâiere și speranță  fiecărei persoane pe care am ajutat-o, precum și simțământul dragostei și compasiunii lui Isus.”

Raportul global COVID-19 al ADRA subliniază modul în care agenția a pus în așteptare proiectele de dezvoltare aflate în derulare și s-a concentrat pe reacția la pandemie, prin înființarea unui grup operativ global pentru implementarea noii orientări. Acesta a ajutat ADRA să intensifice acțiunile de asistență umanitară pe plan global și să suplimenteze fondurile cu 26 milioane dolari. La aceste operațiuni și-au dat concursul: biserici adventiste, guverne, organizații multilaterale, organizații non-profit, corporații și alți parteneri de încredere, pentru a asigura accesul la lucruri de primă necesitate comunităților expuse pericolului. Aici sunt incluse acțiuni de conștientizare și promovare a sănătății, proiecte de asigurare a accesului la apă și la servicii de salubritate, instruire în domeniul sănătății, echipament individual de protecție (EIP), consumabile medicale, siguranța alimentelor, suport psihosocial pentru populațiile vulnerabile, personal medical din linia întâi etc.

70% dintre operațiunile de răspuns la COVID-19 ale ADRA au fost stabilite sau adaptate în parteneriat cu Biserica Adventistă, cu finanțare limitată sau fără finanțare. În ciuda închiderii unor birouri sau întreruperilor în activitate provocate de pandemie, ADRA a reușit să pună în aplicare proiecte în multe țări și pe multe continente, printre care se numără următoarele regiuni:

America de Nord – 60 de proiecte, 714.000 de beneficiari

ADRA, în parteneriat cu Diviziunea Nord-americană a Adventiștilor de Ziua a Șaptea (NAD) a donat 4 milioane de dolari în echipament individual de protecție (EIP), consumabile medicale, alimente și sprijin financiar pentru băncile de alimente administrate de adventiști, de-a lungul Statelor Unite și a Canadei. Donația a sprijinit unitățile medicale care s-au confruntat cu deficiențe severe de aprovizionare în comunitățile suburbane din S.U.A., din state precum: Texas, California, Maryland și New York. Au fost livrate unităților medicale aproximativ 200 de paleți cu EIP, scuturi faciale, mănuși și consumabile medicale esențiale. În Canada, 510 voluntari din 39 de biserici au distribuit coșuri cu alimente, seturi de obiecte pentru igiena personală și ajutor financiar, oferind și ajutor psihosocial la peste 30.000 de oameni.

America Centrală – 10 de proiecte, 54.000 de beneficiari

În timpul pandemiei, ADRA a utilizat modalități inovatoare de adaptare sau de modificare a proiectelor existente și a creat altele noi, pentru a veni în sprijinul imigranților, al refugiaților și al populațiilor vulnerabile. Cu fonduri în valoare de 339.000 dolari, inițiativele au fost diverse: de la campanii de conștientizare a importanței prevenției, consiliere pe teme de sănătate mintală, siguranța alimentelor și instruiri de gestionare a crizelor, la donații de EIP și consumabile medicale, precum și proiecte care asigură accesul la apă și servicii de salubritate. Operațiunile de ajutorare ale ADRA din această regiune au acoperit cel puțin nouă țări, inclusiv Columbia, unde sute de angajați adventiști de ziua a șaptea și-au donat salariul pe o zi pentru a sprijini familiile afectate de pandemie. În El Salvador, eforturile au ajutat mai mult de 6.000 de antreprenori cu afaceri mici și familii care lucrează în agricultură ca să-și adapteze abilitățile pentru a continua să-și câștige mijloacele de trai în timpul crizei de coronavirus.

America de Sud – 101 de proiecte, 764.000 de beneficiari

ADRA a lucrat în colaborare cu Biserica Adventistă şi cu parteneri locali, pentru a răspunde crizei sanitare, sociale şi economice din zonă. Răspunsul, evaluat la peste 8,8 milioane de dolari, a inclus cel puţin opt ţări. Acţiunile s-au concentrat pe servicii mobile de spălătorie şi dezinfectare în Argentina şi Brazilia, unde voluntari instruiţi au spălat, au uscat şi au dezinfectat peste 20 de tone de haine provenite de la pacienţi cu COVID-19. Au fost şi iniţiative de instruire şi asistenţă în domeniul sănătăţii pentru 13.000 de persoane în peste 47 de centre care servesc ca adăposturi pentru copii şi adolescenţi fără casă sau traficaţi.

Europa – 32 de proiecte, 42.000 de beneficiari

Acțiunile ADRA din Europa au vizat strângerea de fonduri locale pentru sprijinirea celor mai vulnerabile populații din țările în curs de dezvoltare din întreaga lume și de pe continentul european. Proiectele, în valoare de 688.000 dolari, s-au desfăşurat în 14 țări. În Marea Britanie, ADRA s-a concentrat pe centrele comunitare pentru persoane fără adăpost, refugiați și persoane cu afecțiuni cronice. În Ungaria, copiii au primit laptopuri pentru ca să poată învăța online. În Rusia, voluntarii ADRA au confecționat și distribuit 70.000 de măști pentru 35.000 de persoane din comunități defavorizate și pentru personalul sanitar.

Zece filiale europene ADRA au sprijinit activități umanitare în Africa, în Orientului Mijlociu și în Asia. Alte proiecte de ajutorare pentru comunitățile defavorizate sunt în curs de desfăşurare în Sudan, Yemen, Tanzania, Liban, în țări din Africa de Vest, în Sri Lanka și Nepal.

Africa – 47 de proiecte, 16 milioane de beneficiari

Deși cazurile de cazurile de COVID-19 din Africa nu au fost la fel de numeroase ca în alte regiuni ale lumii, efectele pandemiei și dezastrele naturale recente din regiune au creat crize de refugiați și de securitate alimentară. Pentru a înfrunta aceste provocări cu care se confruntă continentul african, ADRA a lansat 47 de proiecte, în valoare de 8 milioane dolari, care au inclus activități care asigură accesul la apă și servicii de salubritate pentru mai mult de 53.000 de gospodării; alimente și obiecte de igienă personală pentru mai mult de 3.600 de sinistrați din Mali; echipament de protecție și consumabile medicale pentru personalul care îngrijeşte mai mult de 72.0000 familii în Mozambic.

Asia – 75 de proiecte, aproximativ 2 milioane de beneficiari

În Asia, ADRA a lucrat în colaborare cu Biserica Adventistă, Uniunea Europeană, guverne naționale, corporații, agenții ale Organizației Națiunilor Unite și alți parteneri locali, pentru a se asigura că realizările obținute în ultimii ani nu se vor irosi. În acest scop, ADRA a desfășurat 75 de proiecte în valoare de aproximativ 1,7 milioane dolari, în cel puțin 15 țări. Multe activități s-au concentrat pe adaptarea actualelor proiecte de dezvoltare  pentru a educa comunități pe subiectul prevenirii COVID-19.

Printre alte activități s-au numărat instruirea membrilor comunităților de a folosi corect mijloacele de salubritate și furnizarea de resurse medicale centrelor de sănătate comunitare. În Cambodgia, ADRA a ajutat mai mult de 10.000 de gospodării și peste 800 de lucrători din domeniul sănătății prin proiecte COVID-19 care vizează centrele comunitare de sănătate. În Filipine, ADRA a lucrat în parteneriat cu Universitatea Adventistă din Filipine, pentru a oferi sprijin psihosocial lucrătorilor din domeniul sănătății.  În Sri Lanka, ADRA a folosit fonduri pentru a atrage sprijin din partea UNICEF, cu scopul de  a conștientiza populația privind purtarea echipamentului individual de protecție, pentru distribuirea de seturi de obiecte pentru igienă personală și lavoarele pentru spălarea mâinilor.

Pacificul de Sud – 49 de proiecte, 125.000 beneficiari

ADRA a adaptat proiectele pe care le-a avut în Pacificul de Sud pentru a răspunde provocărilor pandemiei. De asemenea, a creat proiecte noi în parteneriat cu Biserica Adventistă și alți parteneri. Cele 49 de proiecte au avut o valoare totală 1,9 milioane dolari și au fost implementate în cel puțin șase țări. Unele dintre activități au avut ca preocupare principală comunitățile cu peste 800 de dialecte, din locuri precum Papua Noua Guinee, unde ADRA a lansat inițiative de prevenire a îmbolnăvirii cu multiple campanii de comunicare și educație, pentru a se asigura că populația înțelege amenințarea și reduce riscul de infectare De asemenea, ADRA i-a instruit pe membrii vulnerabili ai comunităților, în special pe femei, pentru a face săpun, măști și alte produse, pe care să le vândă și cu care să crească veniturile familiilor. În Australia, ADRA a asigurat alimente și consiliere pentru mai mult de 10.000 de persoane cu venituri mici, familii de imigranți și studenți din alte țări cu o situație precară, care nu au acces la facilități guvernamentale.

Regiunea Orientul Mijlociu și Africa de Nord – 27 proiecte, 260.000 de beneficiari

În regiunea Orientul Mijlociu și Africa de Nord, ADRA ese prezentă în 20 de țări, precum Liban, Irak, Sudan, Siria, Tunisia și Yemen. În timpul pandemiei, ADRA a acoperit nevoile de urgență din teritoriu, asociindu-se cu parteneri locali și cu Biserica Adventistă pentru a mări gradul de conștientizare cu privire la COVID-19. Cele 27 de proiecte din regiune, cu o valoare de 419.000 dolari, sprijină refugiați, cetățeni cu venituri mici și familii afectate de războaie civile și afectați de dezastre recente. De exemplu, în urma exploziei din Beirut, Liban, din luna august, ADRA este activă în munca de prevenire a răspândirii noului coronavirus, prin distribuirea de mii de cutii cu materiale medicale și EIP în spitalele avariate de explozie și prin ajutorarea familiilor și copiilor aflați în dificultate. În Yemen, ADRA a acoperit costurile de instruire privind prevenția COVID-19 și a distribuit seturi de obiecte de igienă personală pentru mai mult de 2.500 de familii, ca parte a unui proiect finanțat de guvernul danez. În Tunisia, peste 400 de oameni care au rămas fără serviciu din cauza pandemiei au primit ajutor financiar. În Sudan, sprijinul prin asigurarea cu apă și salubritate venit din partea ADRA Canada  ajută populația să aibă acces la mijloace esențiale de păstrare a curățeniei.

„Odată cu trecerea timpului, ne așteptăm să ne confruntăm cu provocări și mai mari decât până acum,” a declarat Mario Oliveira, director ADRA pentru gestionarea situațiilor de urgență. „Dar suntem pregătiți să le facem față cu succes.  Întrucât deservește atât de multe comunități afectate, ADRA va continua să desfășoare operațiuni de ajutorare, întemeiați fiind pe principiul că suntem mai puternici împreună – împreună cu partenerii noștri și cu Biserica Adventistă. Filialele, bisericile, clinicile și partenerii noștri de pretutindeni trebuie să lucreze concertat pentru a contracara impactul masiv al pandemiei, asigurându-ne că multe vieți vor fi ajutate şi salvate.”

La nivel mondial, până la data publicării raportului ADRA, peste 55 milioane de oameni contractaseră virusul, iar peste 1.3, milioane dintre aceștia au murit, Statele Unite clasându-se pe primul loc în lume, cu peste 12 milioane de cazuri confirmate, potrivit informațiilor furnizate de Universitatea Johns Hopkins.

Sursa: Adventist Review