Noutăți

Info Adventist

Cinci pași biblici pentru a supraviețui unei crize financiare

În anumite momente din viața noastră vom avea de înfruntat provocări financiare. Unele vor fi greu de trecut, până acolo încât vom ajunge în criză. Poate nu cunoaștem care va fi cauza crizei, când va veni sau cât va dura – dar ea va veni, și noi va trebui să fim pregătiți.

Planificarea financiară personală pentru o criză înseamnă simpla pregătire pentru a întâmpina nesiguranța viitorului. Criza poate fi declanșată de război; de niște dezastre naturale: erupții vulcanice, incendii de vegetație, cicloane; de foamete sau de boli precum COVID-19. S-ar putea să fie o cauză mai personală, precum îmbolnăviresau șomajul.

În calitate de ființe umane, nu putem prezice viitorul (Eclesiastul 8:7). Chiar ascultarea persoanelor autorizate sau citirea lucrărilor diverșilor economiști sau jurnaliști este puțin probabil să ne ofere previziuni reale. Acest lucru, însă, nu trebuie să ne oprească din pregătirea pentru a întâmpina nesiguranța viitorului.

Înțeleptul rege Solomon afirma: „Omul chibzuit vede nenorocirea şi se ascunde, dar cei proşti merg înainte şi sunt pedepsiţi.” (Proverbe 22:3, VDDC).

Prin experiențele trecutului și prin cele ale prezentului, în calitate de creștini, primim înțelepciune de la Dumnezeu cu privire la modul în care trebuie să administrăm crizele. Știm că o criză financiară stă la ușă; astfel, trebuie să dezvoltăm un plan financiar pentru a fi pregătiți.

1. Principiul „Dumnezeu primul”

Geneza 1 spune că, în început, Dumnezeu a creat cerurile și pământul. De asemenea, Dumnezeu spune în Hagai 2:8 că argintul și aurul sunt ale Lui. Biblia Îl prezintă pe Dumnezeu în calitatea Lui de Creator și Stăpân peste întreaga planetă, El ținând cheile oricărui lucru. Așa că, în toată planificarea noastră trebuie să-L punem pe Dumnezeu pe primul loc.

El știe ce se află înaintea noastră și ne încurajează să nu ne temem de nimic pentru mâine, ci să căutăm împărăția lui Dumnezeu mai presus de toate și să trăim drept; și El ne va oferi tot ce avem nevoie. (Evanghelia după Matei 6:31-33). Primul pas în planificarea ta financiară este să-L cauți pe Dumnezeu cu rugăciune. Permite-I să fie Sfătuitorul, Managerul, Contabilul și Cel care face auditul tranzacțiilor tale financiare. Ale Lui sunt toate; noi suntem administratori pentru o perioadă limitată de timp. El deține toate drepturile de proprietate, noi având doar responsabilități.

2. Fii sincer cu tine însuți

Nimeni nu poate nega faptul că oamenii suferă consecințele deciziilor pripite pe care le iau. Astfel, să fii sincer cu tine însuți este crucial în planificare și în procesul decizional. Conștientizează că problema actuală este consecința unei planificări financiare deficitare.

Analizează efectele pe care criza financiară le va avea asupra ta și a familiei tale. Admite că ai o problemă cu cheltuirea banilor. Fii cinstit cu tine însuți dacă nu știi cum să administrezi banii sau dacă ai nevoie de ajutor. Fii onest și mărturisește înaintea lui Dumnezeu dacă ai fost necredincios în privința zecimii și a darurilor sau dacă nu L-ai consultat în legătură cu toate cheltuielile tale.

Recunoscând slăbiciunea ta și pocăindu-te construiești o bază bună pentru planificarea ta financiară.

3. Sacrificiu

Tendința noastră este să cheltuim neînțelept în timp de prosperitate. Principiul sacrificiului presupune exact opusul.

În prezent, noi am cheltui în loc să economisim pentru viitor. Există totuși un model potrivit: principiul sacrificiului Mântuitorului Isus Hristos pe care oricare creștin trebuie să-l folosească în planificarea financiară. Isus a venit în lumea noastră, oferindu-și viața pentru a-i elibera pe toți oamenii din păcat. El a sacrificat pentru viitorul copiilor Săi, astfel încât ei să se bucure pentru veșnicie.

În același fel, dacă dorim să ne bucurăm de libertate financiară în viitor, uneori trebuie să sacrificăm stilul nostru de viață din prezent. Spre exemplu, dacă locuiești la o distanță mică de locul de muncă poți sacrifica mergând pe jos, în loc să stai pe scaunul confortabil din mașină. Dacă ești o persoană care consumă fast-food la fiecare masă de prânz, poți căuta alternative mai ieftine sau mai sănătoase.

Isus nu s-a gândit la poziția Lui din Ceruri. El a părăsit Cerul pentru a veni să moară asemenea unui păcătos, pentru viitorul oamenilor Săi (Filipeni 2:5-8). El a fost chiar batjocorit pe cruce, dar a ales să rămână concentrat pe misiunea Sa de a salva umanitatea. Experiența Lui poate fi experiența noastră dacă alegem să sacrificăm pentru viitor.

4. Un obicei al economisirii

În Biblie, în timpul foametei din Egipt, găsim un alt principiu potrivit pentru planificarea financiară. Condus de Iosif și de viziunea oferită de Dumnezeu, Egiptul a fost sfătuit să economisească pentru viitor. (Geneza 41:37-57). Egiptenii au sacrificat în timpul de belșug, pentru criza care urma să vină. Iosif i-a învățat pe egipteni să păstreze ceva din ceea ce produceau lanurile lor în fiecare an. Ei s-au ținut de acest lucru timp de șapte ani, punând cereale în hambare.

Iosif nu a riscat, continuând să colecteze cereale. Mai precis, Biblia ne spune că Iosif a adunat atât de multe cereale încă nu au mai putut număra (Geneza 41:49). Ei au avut mai mult decât era necesar pentru a veni în întâmpinarea nevoilor oamenilor din timpul foametei. Istoria lui Iosif poate fi un model pentru noi; să punem deoparte 20% din venitul nostru, pentru viitorul nesigur.

Economiile tale pot fi clasificate în două categorii: economii pe termen lung și scurt. Economiile pe termen lung sunt pentru scopuri de lungă durată. Cele pe termen scurt sunt pentru a fi pregătit de criză sau pentru cheltuieli neașteptate.

5. Stabilește un buget

Planificarea potrivită și munca cinstită duc la prosperitate, dar scurtături pripite duc la sărăcie (Proverbe 21:5). Sfatul acesta, oferit de regele Solomon, demonstrează că planificarea bugetului este un concept biblic. Persoana care stabilește un plan bugetar rezonabil are mai multe șanse să se bucure de profit și de prosperitate, în timp ce persoana care nu are o planificare în acest sens va deveni cel mai probabil, sărac, suferind consecințele.

În Evanghelia după Luca 14:28 găsim un alt sfat: „Căci, cine dintre voi, dacă vrea să zidească un turn, nu stă mai întâi să-şi facă socoteala cheltuielilor, ca să vadă dacă are cu ce să-l sfârşească?” (VDDC).

Am văzut cu toții oameni care suferă din punct de vedere financiar, sau poate am trecut chiar noi pe aici – fără bani pentru taxele școlare, afectați de un dezastru natural, suferind și murind deoarece problemele de sănătate nu au putut fi tratate din cauza lipsei banilor. Oricare ar fi cauza, familiile suferă deoarece nu au bani în contul lor de economii. Unele dintre aceste probleme ar putea fi rezolvate printr-o planificare bugetară corectă.

Stabilind un buget și respectându-l cu credincioșie te va ajuta să economisești bani și să supraviețuiești oricărei crize financiare care va veni.

Sursă: