Noutăți

Info Adventist

Biserica Adventistă propune modificări ale Statutului de organizare pentru a se adapta situațiilor excepționale

În timpul întâlnirii de lucru a consiliului anual al Bisericii Adventiste de miercuri, 7 octombrie 2020, Comitetul executiv al Bisericii a aprobat propunerea de a recomanda trei modificări ale Statutului de organizare și funcționare al Bisericii mondiale în cadrul următoarei sesiuni a Conferinței Generale.

Prima modificare se referă la articolul V: sesiunile Conferinței Generale i-ar permite Comitetului Executiv să stabilească data următoarelor sesiuni ale Conferinței Generale atunci când una dintre ele este amânată ori de câte ori „situațiile mondiale speciale fac imperios necesară amânarea convocării sesiunii”.

În timpul discuțiilor cu privire la modificare, Karnik Doukmetzian, consilier juridic al Conferinței Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, a precizat următoarele: „Comitetul executiv al Conferinței Generale poate, potrivit Statutului de organizare, să decidă și să anunțe data și locul sesiunilor ordinare sau extraordinare ale Conferinței Generale. Acesta are, de asemenea, autoritatea de a amâna o sesiune pentru o perioadă de până la doi ani, atunci când situația mondială face necesară o astfel de amânare, și să anunțe toate entitățile constitutive cu privire la aceste întâlniri sau amânări.”

Modificarea propusă presupune adăugarea următoarei prevederi: „În cazul în care Comitetul executiv al Conferinței Generale își exercită autoritatea de a amâna o sesiune, acesta va avea și autoritatea de a stabili data și locul următoarei sesiuni ordinare, fără a se depăși o perioadă de cinci ani calendaristici de la data sesiunii amânate.” Astfel, deși sesiunea Conferinței generale din anul 2020 a fost reprogramată pentru luna mai 2021 din cauza pandemiei de coronavirus, următoarea sesiune ordinară va avea loc tot în anul 2025, așa cum era programată anterior.

A doua modificare prevede posibilitatea ca delegații să participe online la ședințe și de a vota prin intermediul unui sistem de vot electronic, în locul prezenței fizice, cu condiția ca aceștia să se audă reciproc. Hensley Moorooven, secretar adjunct al Bisericii Adventiste, a subliniat faptul că pionierii Bisericii „au dat dovadă de înțelepciune decizând să ne întâlnim și să desfășurăm întâlnirile în mod fizic, sub același acoperiș. Însă, într-un mediu în continuă schimbare, trebuie să fim receptivi și chiar proactivi. Comitetul face aceste modificări, propune anumite prevederi pentru a face posibilă participarea virtuală la sesiuni.”

Cea de-a treia modificare le-ar permite comitetelor care lucrează în timpul sesiunii să se reunească online. Această modificare ar afecta cele patru comitete principale care lucrează în timpul sesiunilor ordinare: comitetul de organizare, comitetul de numiri, comitetul pentru Manualul bisericii și comitetul pentru Statutul de organizare și funcționare al Bisericii.

Ted N.C. Wilson, președintele Conferinței Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, a menționat faptul că aceste modificări nu vor fi implementate înainte de a fi aprobate în cadrul sesiunii Conferinței Generale care va avea loc în Indianapolis, în mai 2021. Comitetul executiv face recomandări sesiunii Conferinței Generale, cea care are autoritatea de a modifica Statutul de organizare și funcționare.

Potrivit lui David Trim, istoric al Bisericii și director al Biroului de Arhive, Statistică și Cercetare din cadrul Conferinței Generale, aceasta nu este prima dată când se amână o sesiune a Conferinței Generale. Au fost reprogramate cel puțin alte patru sesiuni: sesiunea din anul 1917 a fost amânată din cauza izbucnirii Primului Război Mondial, sesiunea din 1934 a fost reprogramată din cauza dificultăților financiare cauzate de Marea criză economică, iar sesiunile din anii 1940 și 1945 au fost amânate din cauza izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial și a urmărilor acestuia.

Sursa: Adventist Review