Noutăți

Info Adventist

Australia: Învățând copiii de 12 ani să gătească sănătos

Sanitarium Health Food Company (SHFC) din Australia a intrat într-un parteneriat cu Sprout Cooking School pentru a deschide un nou program cu ocazia Zilei Internaționale a Gătitului, care îi învață pe copii abilitățile și principiile unei vieți sănătoase.

Inițiativa „12 before 12” [12 înainte de 12] oferă părinților uneltele necesare pentru a-i încuraja pe copii să înțeleagă modul în care se alege și pregătește hrana, învățându-i 12 abilități esențiale înainte de a ajunge la vârsta de 12 ani.

Experții în nutriție, care lucrează în SHFC, și-au unit forțele cu dieteticianul Themis Chryssidis și cu participantul MasterChef, Callum Hann din Sprout Cooking School, pentru a dezvolta „12 before 12”.

„Am creat «12 before 12» deoarece obiceiurile unei alimentații sănătoase în copilărie joacă un rol important în sănătatea noastră de-a lungul vieții”, a spus Shane Landon, practician acreditat în dietetică și nutriție și manager al SHFC. „Una dintre căile principale spre o alimentație mai sănătoasă este deținerea abilităților necesare care ajută la acest lucru.”

În descoperirea celor 12 abilități, Chryssidis a spus că au fost călăuziți de misiunea de a simplifica sfaturile privitoare la alimentația sănătoasă.

„Undeva pe cale, mesajul alimentației sănătoase a ajuns așa de complex”, a spus el. „Am devenit prea concentrați pe alimente, privind prin lentilele elementelor nutritive și ale caloriilor – detaliile mici pe care le consumăm – încât am pierdut din vedere imaginea de ansamblu – comportamentul care face alimentația sănătoasă intuitivă. Alimentația a fost prea gândită, și nu ne face bine.”

„Mesajul simplu al «12 before 12» este: «mănâncă cel mai mult alimente bazate pe plante, bea cel mai mult apă, gătește mai mult acasă; și pentru copii, găsește metode prin care să presari ceva distracție»”, a mai adăugat el.

Grupate în patru domenii principale – cumpărăturile, pregătirea, gătirea și mâncarea – cele 12 înainte de 12 [joc de cuvinte în limba engleză cu titlul inițiativei „12 before 12”] abilități acoperă întreaga călătorie a hranei, de la plănuirea meselor și alegerea alimentelor din magazin, până la ustensilele sau tehnicile pe care copiii le folosesc în bucătărie și comportamentele sociale care fac din timpul mesei o experiență plăcută pentru toată familia.

Aceste abilități alimentare stau la baza cărții de bucate a SHFC. Ea este disponibilă gratuit, în format digital, pe site-ul 12 before 12. Pe lângă o colecție de rețete sănătoase care apără zarzavaturile, fructele, legumele și cerealele, trei personaje: Safety Inspector Sally [Inspectorul Sally], Waste Warrior Will [Luptătorul Deșeurilor Will] și Nutritionist Nate [Nutriționistul Nate] apar pe paginile cărții pentru a „servi” informații interesante și sfaturi utile pentru viitorii bucătari.

Sursă:
Adventist Review