Noutăți

Info Adventist

Apel pentru combaterea pandemiei de afecțiuni mintale

„În fiecare an, aproximativ 800 000 de oameni din toată lumea își pierd viața în urma suicidului, ceea ce înseamnă un suicid la fiecare 40 de secunde”, a declarat directorul asociat al Departamentului Sănătate din cadrul Bisericii Adventiste, psihiatrul Torben Bergland, în cadrul unui videoclip de promovare realizat de un grup de lideri adventiști pentru a face apel la acțiune în tratarea afecțiunilor mintale.

„Cel mai probabil, la fiecare suicid există alte peste 20 de persoane care încearcă să se sinucidă. La fiecare suicid, mai mult de o mie de persoane suferă din cauza unor afecțiuni mintale, numărul total ajungând la aproximativ un miliard. Cele mai frecvente dintre aceste afecțiuni sunt anxietatea și depresia. Numărul victimelor suicidului nu reprezintă decât vârful aisbergului suferinței omenirii”, a precizat Bergland.

Videoclipul prezintă ceea ce liderii bisericii din domeniul sănătății au denumit Inițiativa pentru ameliorarea sănătății mintale în timpul pandemiei de Covid-19  și a fost transmis în direct în timpul reuniunii de joi, 8 octombrie, în timpul celei de-a doua zile a Consiliului anual al Comitetului executiv al Conferinței Generale din acest an. Ca urmare a restricțiilor impuse de pandemia de Covid-19, întâlnirea de lucru din acest an a Bisericii Adventiste a avut loc online.

O situație disperată

Potrivit Directorului Departamentului Sănătate din cadrul Bisericii Adventiste, Peter Landless, problemele de sănătate mintală sunt în atenția departamentelor Bisericii de mai mulți ani, în special ca urmare a creșterii alarmante din ultimii ani a numărului persoanelor cu afecțiuni mintale din toată lumea. În plus, situația a fost agravată de izolarea prelungită impusă în acest an de pandemia de Covid-19.

Elaine Oliver, consilier și director adjunct al Departamentului Viața de Familie al Bisericii Adventiste, a întărit poziția lui Landless: „Să rămâi om în această lume distrusă de păcat este dificil. Suferința este normală, însă, din cauza pandemiei de Covid-19, situația nu mai este normală, ci mult mai grea”, a declarat ea.

Aceasta a dus la creșterea dramatică a nivelului suferinței și al afecțiunilor psihice din cauza infectării cu Covid-19, dar și din cauza perturbării vieții de zi cu zi, a stresului și a izolării, potrivit lui Julián Melgosa, psiholog și director adjunct al Departamentului Educație. „Un raport recent [realizat de Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor] din SUA a indicat o triplare a numărului tulburărilor de anxietate în rândul populației generale, în timp ce numărul persoanelor afectate de tulburări depresive a crescut de patru ori”, a precizat acesta.

Melgosa a adăugat că Organizația Națiunilor Unite a recunoscut faptul că „sănătatea mintală și bunăstarea tuturor societăților au fost afectate sever de criză și reprezintă priorități care trebuie analizate urgent”. De asemenea, ONU preciza faptul că „suferința psihică este larg răspândită la nivelul populației. Numeroși oameni au nevoie de asistență ca urmare a impactului imediat al virusului asupra sănătății și a consecințelor izolării.” Nu în ultimul rând, a amintit Melgosa, ONU a subliniat faptul că „sănătatea mintală va rămâne o preocupare fundamentală chiar și după ce țările vor ieși din pandemie.”

Katia Reinert, asistentă medicală cu studii superioare de lungă durată și director adjunct al departamentului Sănătate, a întărit observațiile lui Melgosa, precizând faptul că tinerii sunt cei care par a avea cele mai mari dificultăți. „În grupul de vârstă 18-24 de ani, 75% au raportat dificultăți în ceea ce privește sănătatea mintală și abuzul de substanțe, iar 25% au declarat că s-au gândit în mod serios la suicid în ultimele 30 de zile. Vedem multă suferință, iar acest lucru este grav”, a spus ea.

În acest context nu putem să nu ne întrebăm câți vor fi victime ale suicidului în fiecare dintre regiunile Bisericii noastre în lunile următoare, a spus Directorul Departamentului Tineret al Bisericii Adventiste, Gary Blanchard. „Câți vor fi pe punctul de a renunța? Câți vor suferi din cauza fricii, a disperării, a singurătății și a lipsei speranței?”

Un apel la acțiune

Bergland a declarat că, având în vedere situația actuală, membrii și liderii Bisericii Adventiste trebuie să acționeze – și trebuie să o facă acum. „Aceasta trebuie să reprezinte o prioritate pentru fiecare lider, pastor, educator, părinte sau prieten”, a spus Bergland. „Suntem în mijlocul unei pandemii a afecțiunilor mintale. Acum avem ocazia să slujim nevoilor actuale ale acestei lumi. Dacă vrem să le transmitem oamenilor adevărurile prezente și veșnice trebuie să avem grijă de nevoile lor actuale. Așa a făcut Iisus. Să o facem și noi. Acum. Împreună.”

Oliver a declarat că mai multe departamente de la sediul Bisericii mondiale colaborează pentru a aborda această problemă. „Departamentele Sănătate, Tineret, Viața de Familie și Educație colaborează în acest demers. Inițial, ne vom concentra asupra grupului de vârstă 18-30 de ani, însă ne vom extinde și asupra altor grupuri. Ne rugăm, sperăm și credem că și alții pot beneficia de ceea ce facem pentru un grup”, a subliniat Oliver.

Acțiunile din cadrul inițiativei presupun distribuirea de resurse cu privire la modul în care putem asigura sănătatea mintală. În plus, coordonatorii speră să organizeze o campanie pe rețelele sociale – Instagram, Twitter, Facebook, YouTube și alte platforme. De asemenea, aceștia vor organiza seminare, interviuri și discuții de tip panel online.

„S-ar putea să vreți să faceți lucruri similare sau diferite”, le-a spus Oliver celor care au urmărit clipul de promovare. „Faceți ce considerați că se potrivește culturii și nevoilor din teritoriul în care slujiți și vă rog să ne transmiteți ceea ce faceți pentru a le putea împărtăși și altora.”

Bargland a concluzionat subliniind faptul că într-o lume aflată în criză, parteneriate precum cel sugerat de liderii adventiști pot să își facă simțite efectele. „Dacă suntem uniți și colaborăm, putem schimba situația”, a încheiat acesta.

Sursa: Adventist Review