Noutăți

Info Adventist

Actualizare a măsurilor de siguranță în pandemie

România a trecut în ultimele zile de pragul de 4.000 de infectări cu noul coronavirus. Situația epidemiologică din ultimele zile a adus noi restricții la nivel național.

Presa a relatat săptămâna aceasta că evenimentele private, precum nunțile sau botezurile, vor fi interzise pe plan național, atât în spațiile deschise, cât și în interior, până la scăderea numărului de cazuri de coronavirus. Subliniem faptul ca hotărârea autorităților face referire la mesele festive, nu și la serviciile religioase care au în prim plan aceste evenimente.

Europa se confruntă cu un nou val

Nu doar România se află într-o situație complicată din cauza unui număr mare de cazuri. Mai mult de jumătate dintre țările Uniunii Europene, împreună cu Regatul Unit, apar cu roşu pe noua hartă europeană privind restricțiile de călătorie, publicată de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor.

Cei care se întorc din zonele galbene sau roșii, dar și cei care au intrat în contact direct cu o persoană infectată, sunt obligați să respecte regimul de izolare impus de autoritățile din România.

Purtarea măștii de protecție, obligatorie în spații deschise

Purtarea măștii este obligatorie chiar și în spațiile publice, cu referire la serviciile de închinare desfășurate in aer liber. Sunt zone unde autoritățile locale au introdus obligativitatea purtării măștii în spatiile deschise, precum județele Caraş-Severin sau Călărași. Și medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara este de părere că  masca de protecție trebuie purtată chiar și atunci când ne întâlnim cu cineva sau când ne aflăm într-o zonă aglomerată.

Unele cazuri COVID se pot trata acasă

Cazurile asimptomatice de COVID-19 sau formele ușoare se vor trata acasă, sub supravegherea medicului de familie, a anunţat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

În afara sprijinului medical, medicii recomandă acestor persoane să aibă grijă și la alimentație. „Mâncați multe fructe și legume proaspete, bogate în vitamine și minerale”, recomandă Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.

Rugăciune și încredere în Dumnezeu

În ultimele săptămâni a crescut numărul surorilor și fraților bolnavi de covid. Să ne rugăm în familiile noastre și în fiecare Sabat la biserică pentru recuperarea grabnică a celor afectați și să manifestăm încredere în bunătatea lui Dumnezeu.

Complementar cu recomandările de natură medicală, în calitate de creștini avem acces la sfaturile Cuvântului lui Dumnezeu și la privilegiile comunității creștine. Să ne aducem aminte că un spirit optimist este de mare folos. „O inimă veselă este un bun leac” și „o inimă liniștită este viața trupului” (Proverbele 17:22; 14:30).

Desfășurarea serviciilor religioase în bisericile adventiste

Rămân în vigoare următoarele măsuri:

– accesul credincioșilor în lăcașul de cult și în spațiile unde se organizează slujbe și adunări religioase se face astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4 (patru) metri pătrați pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 (doi) metri între persoane;

– nu există o limită maximă a numărului de credincioși care pot intra într-o biserică, dacă DSP-ul local și Consiliul Județean nu au făcut o comunicare cu privire la acest aspect, dar trebuie să fie respectate regulile de la primul punct;

– în interiorul lăcașului de cult și în locațiile unde se organizează adunări religioase, este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să se acopere gura și nasul;

– la activitățile religioase desfășurate în interior, acolo unde este posibil, se organizează circuite separate de intrare și ieșire, semnalizate explicit;

– pentru bisericile care vor continua întâlnirile în aer liber, rămâne valabilă păstrarea distanței de 1,5 metri, cu obligația de a purta masca de protecție.

Departamentul de Comunicare, Uniunea de Conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea

București, 16 octombrie 2020