Info Adventist

Ziua Ușilor Deschise – „IMPACTUL REFORMEI PROTESTANTE DIN SEC. XVI ASUPRA DREPTURILOR OMULUI SI LIBERTĂTII RELIGIOASE”

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, comunitatea locală din str. Popa Tatu a organizat sâmbătă 25 noiembrie a IV-a ediție consecutivă a programului menționat mai sus. Biserica Adventistă ”Popa Tatu” este un loc cu multă încărcătură emotională, acumulată de-a lungul istoriei bogate a acestei Biserici, ce functionează în clădirea actuală încă din toamna anului 1923. În istoria ei, Biserica „Popa Tatu” s-a bucurat de prezența mai multor personalități din diverse domenii (diplomatic, oameni de cultură, lideri religioși, politicieni etc.), fiind un loc al dialogului intersocial, cu scopul de a îmbunătăți cunoașterea reciprocă, respectul mutual și astfel viața comunității locale.

Ediția din acest an a reunit lideri din viața politică și religioasă, reprezentând un omagiu adus lucrării reformatorului Martin Luther, cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la debutul acesteia. Invitații au surprins aspecte remarcabile din activitatea lui Martin Luther, de ale cărei consecințe pozitive se bucură generațiile actuale. Prin urmare, pastorul adventist Gabriel Ișvan, director de libertate religioasă în zona Muntenia, a deschis întâlnirea prezentând revoluția în sistemul de educație propusă de Martin Luther, și anume deschiderea școlilor finanțate de autoritățile locale în care să învețe toți copiii. Biserica Adventistă a preluat acest model luteran, astăzi având un sistem educațional foarte extins la nivel mondial, ce numără peste 7800 de școli și are peste 1.800.000 de elevi și studenți.

Dr. Daniel Zikeli, Episcop vicar al Bisericii Evanghelice Luterane a apreciat organizarea unor astfel de momente comemorative și faptul că Biserica Adventistă prețuiește atât de mult activitatea reformatorului german. Dr. Bogdan Ciucă, deputat al Parlamentului României între anii 2003 – 2016, a amintit publicului prezent modestia lui Martin Luther, care la sfârșitul vieții sale remrarcabile a spus: “Eu n-am făcut nimic… doar am predicat Evanghelia; Evnaghelia a făcut totul!”

Senatorul Titus Corlățean a dus mai departe gândurile prezentate, îndemnând biserica locală să-și afirme valorile morale, să lupte pentru ele și să le expună public, fără rezerve, fără rușine. Primarul sectorului 1, domnul Tudorache Daniel, făcând eforturi mari pentru a fi prezent la această întâlnire, însoțit de consilierul Vasile Motoc, a transmis asigurarea că autoritățile locale sunt alături de comunitățile religioase ale sectorului și că susțin acitivtățile acestora, fără discriminare.

În ultima parte a programului, pastorul Virgil Achihai – președintele Uniunii Bisericilor Creștine după Evanghelie din Romania & secretar general al Alianței Evanghelice din România, a vorbit despre faptul că Dumnezeu i-a schimbat viața lui Martin Luther și astfel lumea a fost schimbată prin Martin Luther. Dr. Costel Ghioancă, pastor al Bisericii Baptiste „Adonai” a exprimat loialitatea învățăturii baptiste față de principiile enunțate de reformatorii secolului al XVI-a, celebrele principii: Sola gratia („Numai prin har”), Sola fide („Numai prin credință”), Sola Scriptura („Numai prin Scriptură”), Solus Christus („Numai Cristos”), Soli Deo Gloria („Glorie numai lui Dumnezeu”).

Concluzia întâlnirii a fost sintetizată de pastorul Dragoș Mușat, directorul de libertate religioasă în Biserica Adventistă la nivel național și a reprezentat un îndemn proaspăt de a onora activitatea lui Martin Luther prin citirea Scripturii, despre care reformatorul german credea că trebuie să fie prezentă și citită în fiecare casă.

Reforma protestantă din secolul al XVI-lea prin efectele ei este benefică societății românești și comemorarea acesteia a reprezentat prilejul fericit ca reprezentanți ai mai multor biserici și ai vieții publice să vină împreună, să-și exprime aprecierea și prețuirea reciprocă și astfel să-și aducă aportul la bunăstarea comunității locale. Soli Deo Gloria!

Imagini de la eveniment:

Publié par Biserica Adventista sur lundi 27 novembre 2017

Înregistrarea video a intâlnirii poate fi vizionată la www.popatatu.ro

Vizualizări: 227

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *