Info Adventist

Sugestii de lectură – Întoarcerea fiului risipitor

Arta cu A mare este unul dintre mijloacele cele mai puternice de transmitere a ideilor. Iar atunci când ideea este una biblică, arta își potențează influența până la rezultate pe care nici măcar artistul nu le-a bănuit când a creat opera sa. Astăzi o carte bogată, generată de Scriptură (tot artă, dar divină…) și de artă…

FIUL RISIPITOR – POVESTEA UNEI ÎNTOARCERI ACASĂ, de Henri J.M.Nouwen, Editura Humanitas, 2017…

Henri J.M.Nouwen este autorul a 39 de cărți, toate izvorâte din Scriptură. Născut în Olanda, și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în Canada și Statele Unite. A devenit preot (catolic) și a predat la universitățile Notre Dame, Yale și Harvard. În ultimii zece ani ai vieții a lucrat cu persoanele cu handicap mintal și fizic în cadrul unei comunităţi de binefacere în Canada. Aceste scurte notații biografice pot creiona profilul personalității autorului și constituie un început de motivare asupra a ceea ce dumneavoastră veți descoperi citindu-i cartea.

Volumul de față este un amestec de rememorare a propriului drum, pe fundalul tabloului Întoarcerea fiului risipitor al lui Rembrandt, și, de meditații generate de întoarcerea iar și iar la textul pildei, așa cum este el consemnat în Biblie.

Întâlnirea autorului cu tabloul lui Rembrandt este mediată de un poster, care cuprindea partea centrală a operei, pentru ca, trei ani mai târziu, să aibă loc marea întâlnire cu originalul, în muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg.

Povestea contemplării în tihnă a tabloului este savuroasă. Lanțul slăbiciunilor funcționează în tot spațiul ex-sovietic, nu doar în România… Menționez aici câteva elemente, descrierea întâmplării întinzându-se pe multe pagini: „Sâmbătă, 26 iulie 1986, la ora 2,30 după amiază, am pornit spre Ermitaj, pe lângă fluviul Neva, și, depășind intrarea principală, am găsit ușa despre care îmi vorbise Alexei […] am înțeles repede că Alexei conducea departamentul de restaurări de la Ermitaj […] m-a dus direct la Fiul risipitor, i-a spus paznicului să nu mă deranjeze și m-a lăsat acolo […] În timp ce numeroase grupuri de turiști, alături de ghizii lor, intrau și ieșeau succedându-se cu repeziciune, eu stăteam pe unul din scaunele tapisate cu catifea roșie și priveam. Vedeam, în sfârșit, originalul. […] În total am petrecut mai bine de patru ore cu Fiul risipitor, luând notițe din explicațiile ghizilor și din spusele turiștilor, descriind ce vedeam când soarele devenea mai intens și când pălea și ce simțeam în adâncul ființei pe măsură ce deveneam tot mai mult părtaș la povestea pe care Isus o spusese cândva, iar Rembrandt o pictase.” (p.15-16). (Mă gândesc dacă nu cumva eram unul dintre miile de turiști din acea zi, fiindcă e perioada când am vizitat și eu Ermitajul…)

Dar latura aceasta descriptivă a cărții este doar fundalul pe care autorul glosează pentru a reuși să înțeleagă și să exprime mai bine dragostea lui Dumnezeu pentru om și, foarte important pentru el, rolul și rostul său în viață. Aici este, cred, valoarea deosebită a acestei cărți, în faptul că ne face să ne gândim la propriul nostru rost în viață. Fiindcă, zice autorul: „Încă mă asemăn cu fiul risipitor. Însă mă aflu cu adevărat în drum spre casă. Am plecat din țara aceea îndepărtată și am ajuns să simt apropierea iubirii. Și, astfel, sunt pregătit acum să-mi împărtășesc povestea. Are în ea un strop de speranță, de lumină, de mângâiere.” (p.26)

Cartea urmărește cele trei personaje principale: fiul risipitor, fratele cel mare și, mai ales, tatăl. Este o lectură îmbogățitoare de suflet, improspătătoare pentru minte și interogativă pentru om ca întreg. Nu mai pun la socoteală conexiunea cu marea artă, pe de o parte, și cu lumea celor mai oropsiți dintre semenii noștri, pe de altă parte…

O carte de citit… și, de gândit…

Dr. Valeriu Petrescu – Facebook

Vizualizări: 218

2 comments

  • | 1 an ago

    Caut să văd ce știri mai apar pe site-ul oficial al Bisericii Rămășiței și ce găsesc? Recomandare de lectura o carte scrisă de un mistic catolic promotor al rugăciunii contemplative, al disciplinelor spirituale care își au rădăcinile în păgânism! Știați că el a influențat dezvoltarea bisericii emergente? De ce suntem încurajați spre asemenea lectură?

    • | 1 an ago

      Multumim mult pentru notificare. Numai bine!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *