Revista Presei

NASA a lansat un satelit pentru a monitoriza schimbarile de pe Terra

NASA a lansat, luni, în colaborare cu Centrul american pentru geofizică (USGS), un nou satelit pentru a continua să monitorizeze starea planetei, fapt care va permite oamenilor de ştiinţă să obţină mai multe informaţii despre schimbările care se petrec pe planeta noastră.

Lansat în condiţii meteorologice excelente, cu ajutorul unei rachete Atlas V, la ora 18.00 GMT, de la baza militară Vandenberg din California, satelitul Landsat 8 a fost plasat pe orbita polară după o oră şi 20 de minute, la o altitudine de 705 kilometri deasupra Terrei.

Acest satelit, al optulea din seria "Landsat" inaugurată în 1972, va efectua o rotaţie în jurul Terrei în 99 de minute, de 14 ori pe zi. El va putea astfel să cartografieze întreaga planetă o dată la 16 zile, obţinând o serie de date ştiinţifice preţioase, mai ales în ceea ce priveşte pădurile, cursurile de apă şi terenurile agricole. Satelitul are o durată prevăzută de funcţionare de cel puţin cinci ani, însă el ar putea să funcţioneze chiar până la zece ani.

Aceste observări neîntrerupte ale planetei noastre îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine modificările de pe planetă, induse de exploatarea resurselor naturale sau de schimbările climatice: se poate afla în acest fel, şi de o manieră precisă, viteza de topire a unui gheţar sau pagubele cauzate de despăduririle din anumite zone de pe Terra. [...]

Sursa: Mediafax