Berlinul este orașul peste care istoria a trecut lăsând urme adânci. Unele lucruri au fost dărâmate, altele s-au ridicat din propria cenușă. Iar altele au rămas neschimbate în măreția lor.
Speranța TV vă prezintă miercuri, 1 februarie, de la ora 22.00, singurul spital Adventist de Ziua a Șaptea din Europa, modul în care s-a dezvoltat și intervențiile salvatoare de vieți care au loc în sălile de operație, cabinetele și saloanele acestei instituții medicale.
Spitalul Waldfriede s-a născut la începutul secolului al XIX-lea, în anul 1919. Doctorul Louis R. Conradi – liderul spiritual al mișcării adventiste de ziua a șaptea din Europa – a cumpărat un teren în actualul cartier Zelendorf al Berlinului. Pe 16 aprilie 1920 a avut loc ceremonia de inaugurare a spitalului, conceput inițial ca un „sanatoriu în pădure”. Accentul cădea pe ideea de prevenție: exercițiu fizic desfășurat în aer curat, nutriție sănătoasă, apă, echilibru emoțional. Spitalul avea, inițial, 27 de camera și 39 de paturi. Din anul 1922, spitalul a primit aprobările pentru deschiderea unei școli de asistente.
Trecând prin crize economice, dictatură și război, spitalul a supraviețuit și s-a dezvoltat. Au fost construite corpuri noi, au fost realizate renovări și, din 2008, spitalul a fost dotat cu cele mai noi echipamente pentru sălile de operație. În prezent, Waldfriede are 185 de paturi și 620 de angajati, fiind spital de urgență și spital universitar pentru scoala medicală Charite. Printre departamentele medicale se află chirurgia colorectală și a pelvisului, centrul pentru cancer mamar, diabetologie, chirurgia minim invaziva, chirurgia mâinii și a piciorului, obstetrică și ginecologie.
În prima ediție a emisiunii „Biserica în acțiune” dedicată Spitalului Waldfriede, care poate fi revăzută în arhiva Speranța TV, am vizitat departamentul de Medicină Internă și Centrul pentru tratamentul Sindromului Piciorul Diabetic, am participat la o lecție de educație pentru sănătate. Am aflat care este filosofia crestina care a stat la baza infiintarii Centrului de medicina preventiva Prima Vita, prima institutie de acest gen afiliata unui spital in Germania. Am aflat care este activitatea Centrului pentru tratamentul Cancerului de Sân și în ce mod pacienții sunt călăuziți și consiliați psihologic și spiritual.
În cel de-a doilea episod dedicat spitalului Waldfriede, vom afla despre proiectul BabyWiege (Cutia Bebelușului) care, de-a lungul anilor, a salvat nenumărate vieți. Spitalul primește copiii abandonați de mamele lor, le oferă îngrijire și facilitează adopția în familii primitoare. În continuare, vom asista la o intervenție chirurgicală de avangardă, inventată de dr. Roland Scherer, unul dintre cei mai cunoscuți chirurgi ai Germaniei. Și, nu în ultimul rând, vom face cunoștință cu membri Bisericii din Waldfriede, implicați în viața spirituală a spitalului, vom vedea care sunt proiectele lor și cum îi întegrează pe pacienți în mijlocul comunității.
Loredana Dumitrașcu, Speranța TV