Info Adventist

Profilul si tacticile unui agresor sexual - seminar de informare


În perioada 24 septembrie - 2 octombrie 2010 departamentul Viaţa de Familie din cadrul Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România a organizat în Craiova, Bacău, Bucureşti şi Cluj seminarul cu tema “Profilul şi tacticile unui agresor sexual”.

Seminariile au fost susținute de pastorul Mihail Baciu, Springfield, Massachusetts, SUA şi de Lect. Univ. Dr. Sorin Săndulache, medic primar neurolog, doctor în ştiinţe medicale. Au participat peste 500 de persoane în special pastori, cadre didactice, studenţi şi părinţi, aceștia primind materiale scrise şi diplome de participare.

Ideea unui seminar in Romania despre protectia copiilor nostri de agresori sexuali s-a nascut ca o necesitate a timpului prezent, [...] si ca o masura de preintimpinare a dramelor. De aceea, seminarul si-a propus:

a.    Constientizarea parintilor si factorilor de raspundere din biserica si societate, asupra pericolului pe care-l reprezinta pedofilia – agresiunea sexuala asupra copiilor
b.    Oferirea unor informatii, analizarea unor cazuri specifice subiectului  si propunerea de masuri de prevenire a experientelor nedorite
c.    Oferirea de sugestii in cazuri in care copiii au fost victima unui abuz sexual
d.    Recomandarea  de masuri care sa preintimpine abuzul sexual

a declarat domnul Dr. Mihail Baciu.

Deși abordarea a fost specifică legislației americane, seminarul nefiind pregătit special pentru România, ideile au fost apreciate de participanți și se pot dovedi utile inclusiv în România prin abordarea factorilor de decizie la nivel legislativ dar și prin conștientizarea fiecărui membru al Bisericii că profilul pedofilului este acelasi indiferent ce limba vorbeste sau din ce biserica sau institutie ar face parte la un moment dat.


“Conform studiilor, cei care abuzeaza sexual pot fi barbati, sau femei si pot avea orice varsta, religie, nationalitate sau statut socio-economic. Adesea ei pot fi oameni casatoriti, cu copii, pot avea slujbe respectabile si pot fi oameni care merg regulat la Biserica sau chiar preoți. Este posibil ca si in Biserica Adventista de Ziua a Saptea sau în orice alta Biserica sa apară astfel de persoane. Aceasta nu inseamna ca principiile Bisericii Adventiste din Romania sau ale unei alte biserici sunt in acord cu aceste fapte.

Pătarea imaginii Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea din Romania nu este un motiv pentru a ascunde asemenea fapte. Dimpotriva! În acest sens, avand in vedere nevoia urgenta de protectie a victimelor, am recomandat prin mesaje repetate, ca atunci cand sunt indicii sigure de abuz, persoanele care le observa se pot adresa si direct autoritatilor, care sunt in masura si dispun de mecanismele necesare pentru a cerceta cazul si a oferi protectie. Totodata am subliniat ca aceasta abordare nu trebuie considerata ca o incalcare a regulilor care interzic apelarea la judecata civila inainte ca problema respectiva sa fie analizata de Biserica, data fiind necesitatea unei interventii rapide si calificate pentru protectia victimei”

a declarat Romică Sîrbu, directorul departamentului Viața de Familie, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea


Materiale oferite participantilor la evenimente:

  • Selecţia, abordarea şi seducerea copiilor şi adulţilor de către molestatorii de copii - (articol apărut în The Prosecutor, 36(6), nov.-dec. 2002) - Cory Jewell Jensen, M.S., Patti Bailey, LCSW., & Steve Jensen, M.A.
  • Plan de siguranţă pentru infractorii sexuali în ce priveşte participarea acestora la activităţile bisericii - Adaptare după The Beaverton Four Square Church and the Oregon Conference of Seventh-day Adventists
  • Pentru protecţia copiilor noştri - Seminar pentru părinţi


Alte resurse utile:

Pliante

Ghid-uri utile:

Declaratii si comunicate oficiale:

Resurse web:

UPDATE ianuarie 2011: METODOLOGIE-CADRU privind prevenirea si interventia in echipa multidisciplinara si in retea in situatiile de violenta asupra copilului si de violenta in familie - (Guvernul Romaniei, Hotararea 49 din 19 ianuarie 2011 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind prevenirea si interventia in echipa multidisciplinara si in retea in situatiile de violenta asupra copilului si de violenta in familie si a Metodologiei de interventie multidisciplinara si interinstitutionala privind copiii exploatati si aflati in situatii de risc de exploatare prin munca, copiii victime ale traficului de persoane, precum si copiii romani migranti victime ale altor forme de violenta pe teritoriul altor state) - Publicat in Monitorul Oficial 117 din 16 februarie 2011

Autoritati competente care pot fi apelate:

  • Politia - telefon 112
  • Directia de Protectie a Copilului, Serviciul Interventii de Urgenta in Protectia Copilului - telefon 0800 800 660
  • Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului - telefon 0800 8200 200