Info Adventist

Pentru a primi Info Adventist vă rugăm să trimiteţi un email la comunicare (@) adventist.ro

sau să introduceți adresa dumneavoastră de email în căsuța din stânga apoi să apăsați "Abonare"

 

Info Adventist este un buletin prin intermediul căruia Departamentul de Comunicare dorește să evidențieze aspecte din viața Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea fiind realizat de catre Agenția Adventistă Română de Comunicare. Acesta este distribuit GRATUIT oricarei persoane interesate.

 

Preluare articole: Preluarea articolelor din Info Adventist este incurajata si gratuita. Cu toate acestea atunci cand preluati parti sau materiale intregi din acest buletin cuvintele : "Sursa: Agentia Adventista Romana de Comunicare" trebuie sa apara imediat sub titlu sau imediat dupa terminarea articolului si trebuie sa aiba aceeleasi caracteristici ca si a altor surse citate.

 

Trimitere stiri: Pentru o informare mai buna cu privire la viata Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România avem nevoie de stiri cu privire la actiunile sau evenimentele desfasurate în ţară sau peste hotare. Daca aveți astfel de informatii trimiteți-le chiar acum la comunicare (@) adventist.ro

 

Note:

  • Stirile pentru Info Adventist se primesc pana miercuri ora 20.00 . Trimiterea dupa data limita mentionata este acceptata insa informatiile vor fi preluate doar în numarul următor
  • Va rugam includeti diacritice si fotografii (daca este cazul) inainte de trimitere.

 

IMPORTANT PENTRU ABONATI

In anumite conturi de email mesajele ajung la folderul SPAM. Va rugam sa verificati aparitia buletinului Info Adventist in acest loc si sa selectati in dreptul acestor mesaje optiunea "Not SPAM" si adaugati adresa de email in "address book" sau "contacts". In acest fel mesajele vor veni pe viitor in mod corect in INBOX.

Buletinul Presedintelui

Există două lucruri esențiale care vă vor face mai înțelept – cărțile pe care le citiți și oamenii pe care îi întâlniți”, spunea Charles Tremendous Jones. De aceea, fiecare prilej de a fi printre oameni, alături de studiu și experiențele personale, este o ocazie de creștere și recunoștință pentru fiecare dintre noi.

În zilele noastre comunicăm, accesăm tehnologia modernă pentru a citi sau a studia, ori întindem mâinile pentru a simți căldura Cuvântului dintre coperțile Bibliei, căutăm în privirea oamenilor dorința de Adevăr.

Fiecare suflet e prețios

Alba-Iulia, chezașul Marii Uniri. Am fost aici în perioada 8-10 aprilie în biserica noastră nouă, care așteaptă să fie inaugurată. Prezența în mijlocul oamenilor în Sabatul din 9 aprilie a adus bucurie în sufletele tuturor, iar în cadrul serviciului de închinare de dimineață I-am mulțumit Domnului pentru binecuvântarea de a avea un loc nou de împreună simțire a prezenței Duhului Sfânt, un loc de părtășie pentru sufletele ce vin aici. Am stat de vorbă cu familiile din Alba despre mersul bisericii, programele pentru copii și tineret.

Fiecare suflet e prețios, iar „O viață frumoasă este aceea în care Dumnezeu poate să locuiască”, așa cum scria și Ellen White.

Am alergat spre ținta Isus Hristos

Am văzut cu toții că viața este o continuă luptă, o cursă în care fiecare concurent dorește să ajungă la linia de sosire.

În viața creștină uităm de întunericul din urmă și ne îndreptăm liberi spre lumina ce ne stă înainte, ALERGăm SPRE ȚINTĂ...! Am întâlnit studenții AMiCUS România în cadrul Congresului Național din Sabatul de 16 aprilie, găzduit de Institutul Biblic de la Stupini. Mulțumesc AMiCUS pentru muzică, proiecte noi, implicare. M-am simțit alături de voi student al Academiei Cuvântului.

La nivel administrativ, am participat în perioada 22-24 aprilie la Comitetul executiv al Uniunii, iar Sabatul l-am petrecut împreună cu bisericile Brașov „Betel” și Brașov „Maranatha”, acolo unde s-a aflat alături de noi pastorul Barna Magyarosi, Secretarul Executiv al Diviziunii Inter-Europa.

Totodată, în zilele de 25 și 26 aprilie a avut loc programul de instruire a liderilor susținut de Lowell Cooper pe tema Organizația bisericii.

În același context, Sabatul din 30 aprilie a însemnat întâlnirea cu Președintele Bisericii Adventiste din Ucraina și cu Președintele Conferinței Transcarpatia.

La aceasta au participat Iosif Pașca, Președintele Conferinței Transilvania de Nord și pastorul Toader Brândzanic. Credem că dezvoltarea programelor dedicate românilor și maghiarilor din Ucraina și sprijinirea bisericilor ucrainiene din România se numără printre prioritățile comune, și vom înălța în rugăciune și acest țel.

Următoarele două sabate au fost prilej de întâlnire și cunoaștere a membrilor comunităților din județele Galați și Brașov: am petrecut Sabatul din 7 mai în mijlocul comunităților Matca 1, Matca 2, Ivești și Tecuci, unde m-am bucurat de un botez cu experiențe speciale, iar pe cel din 14 mai în Brașov „Maranatha”, acolo unde, alături de colegul Aurel Neațu, Secretarul Uniunii de Conferințe și de conducerea Conferinței Transilvania de Sud, am participat la hirotonirea colegilor Nicu Mărie și Ștefăniță Poenariu. Bun venit și Domnul să vă binecuvânteze! 

În cursul după-amiezii, am participat la Stupini la întâlnirea prezbiterilor din zonă. Le sunt recunoscător pentru întrebările adresate și pentru spiritul misionar exprimat în cadrul discuției referitoare la Anul Misionar 2016-2017. Rămânem împreună în lucrare, și fie ca Domnul să coboare binecuvântarea Lui peste fiecare suflet!

Ștefan Tomoiagă

 

Institutul Teologic Adventist a primit acreditare pentru 5 ani din partea Asociatiei Adventiste de Acreditare

Cu câteva zile în urmă, Institutul Teologic Adventist a primit certificatul de acreditare în urma vizitei de lucru și evaluare a Asociației Adventiste de Acreditare (AAA, Adventist Accrediting Association) din cadrul Conferinței Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. Întâlnirea de lucru a avut loc în luna decembrie a anului 2015, iar după evaluarea rapoartelor pregătite în urma vizitei în campusul adventist din Cernica, județul Ilfov, comisia AAA a hotărât să extindă cu cinci ani acreditarea universitară ecleziastică a Institutului Teologic Adventist (ITA), cea mai lungă perioadă posibilă în sistemul de acreditări al Conferinței Generale. Este pentru prima dată când Institutul Teologic Adventist primește acreditarea din partea Bisericii pentru o perioadă atât de lungă de timp.

„Pe lângă bucuria unei reușite, răspunsul trebuie să aibă în vedere faptul că decizia în dreptul Institutului Teologic Adventist, care a trecut prin variate și riguroase criterii de evaluare din partea AAA, ne-a lăsat o serie de provocări curriculare, profesionale, organizatorice, didactice, manageriale și spirituale care ne motivează și ne obligă să creștem calitatea activității educaționale la toate nivelele de funcționare ale instituției în care lucrăm. Setul de recomandări al AAA, care are în vedere mai multe îmbunătățiri educaționale, va trebui îndeplinit eșalonat, beneficiind de o monitorizare periodică din partea AAA în timpul celor cinci ani pentru care s-a primit certificatul de acreditare.” (Conf. univ. dr. Zoltán Szallós-Farkas)

Răspunsul comisiei de evaluare a Bisericii vine la un an după ce Institutul Teologic Adventist a primit calificativul Încredere din partea ARACIS (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior). Aceste rezultate pozitive trezesc sentimente de recunoștință față de Dumnezeu și confirmă tendința de progres și dezvoltare a educației adventiste din România. De asemenea, ele încununează eforturile și sacrificiile făcute de toți cei care au privit și au avut în atenție aceste obiective. Cei care pot beneficia cel mai mult în urma progresului înregistrat de Institutul Teologic Adventist sunt tinerii care se gândesc să aleagă unul dintre cele trei programe de studii de licență oferite în campusul adventist din Cernica: Teologie adventistă pastorală, Asistență socială și Pedagogia învățământului primar și preșcolar. Sesiunea de admitere de vară este programată în perioada 18-25 iulie 2016, iar în această perioadă se fac și înscrierile la Școala Postliceală Sanitară „Dr. Luca” din Cernica.

Emanuel Sălăgean/Institutul Teologic Adventist

 

Casa ADRA primeste o finantare de 50.000 de euro din partea Primariei Municipiului Bucuresti

În cadrul Consiliului General al Municipiului București, Primăria Generală, prin intermediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, a fost aprobat acordul de asociere cu Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România în vederea susținerii Centrului de Primire în Regim de Urgenţă pentru Victimele Violenţei în Familie – Casa ADRA. Finanțarea, în valoare de 50.000 euro, a fost acordată pe o perioadă de 12 luni, începând cu data 1 iunie 2016.

În perioada anilor 2012-2015, Centrul de Primire în Regim de Urgență pentru Victimele Violenței în Familie – Casa ADRA a beneficiat de sprijinul Consiliului General al Municipiului București, pe o perioadă de 24 de luni, prin acordarea de finanțări pentru susținerea centrului și asistarea persoanelor găzduite.

„Parteneriatul dintre municipalitate şi ADRA România continuă şi în anul 2016 prin susținerea Centrului de Primire în Regim de Urgență a Victimelor Violenței în Familie – Casa ADRA. Datorită bunei colaborări, aprobarea finanțării proiectului „Casa ADRA” a venit natural, dovedind încredere în partenerii noştri şi încurajând activități de asistare a victimelor violenței domestice”, a declarat dna Cosmina Ioana Simiean Nicolescu, Director General al Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului Bucureşti.

„Casa ADRA este mai mult decât un centru, este un loc în care persoanele asistate, victime ale violenței în familie, fac un popas în drumul lor spre o viață liniștită, după ce unele dintre ele au îndurat ani de-a rândul sentimente de umilință, suferință și frică. Împreună cu Primăria București, prin intermediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, putem să oferim un nou start în viață acestor persoane”, a declarat dl Robert Georgescu, Director Executiv ADRA România.

Începând cu anul 2009, ADRA România conduce „Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Victimelor Violenţei în Familie – Casa ADRA”. Obiectivul acestui proiect este reintegrarea socială a victimelor violenței în familie prin adăpost, consiliere socială, consiliere psihologică, asistență medicală de urgență, hrană și îndrumare către un jurist. Viețile beneficiarelor găzduite în centru au fost schimbate pentru că au cunoscut un alt fel de a trăi: fără violență fizică, verbală, economică, psihică, sexuală sau religioasă, bazându-se pe valori spirituale și cultivând obiceiuri sănătoase în alimentație, exercițiu fizic, instruire și recreere.

ADRA România

 

Primul semimaraton din istoria Targovistei va avea loc duminica, 29 mai

Asociația Respiro, în colaborare cu Consiliul Județean Dâmbovița și Primăria Municipiului Târgoviște, organizează duminică, 29 mai, primul semimaraton din Târgoviște, având ca obiective promovarea mișcării ca parte integrantă a unui stilul de viață sănătos și promovarea turistică a municipiului Târgoviște.

Din acest motiv, traseul ales pentru alergătorii veniți din toată România este unul atrăgător și trece pe lângă cele mai frumoase zone din oraș (Centrul Vechi, Turnul și Parcul Chindia), startul urmând a se da din Piaţa Tricolorului, la ora 9:30.

Până miercuri, 25 mai, s-au înscris peste 500 de participanți, în funcție de nivelul de pregătire fizică, la proba pe care au considerat-o potrivită: semimaraton (21 km), minimaraton (10 km), micromaraton (5 km), sau la cursa populară de doar 2,5 km. Dintre acestea, doar primele trei pot fi considerate curse competitive la care se vor face clasamente urmând a fi premiați primii trei clasaţi la probele concursului, la fiecare categorie de vârstă.

Numărul înscrierilor și entuziasmul târgoviștenilor dovedesc faptul că am reușit implicarea comunității locale într-o acțiune de promovare a sportului, mișcării, sănătății si a beneficiilor acestora. Sperăm din tot sufletul ca această inițiativă să stimuleze interesul pe termen lung pentru practicarea exercițiilor fizice în rândul copiilor, tinerilor și adulților dar de asemenea, ne-am dori să folosim mai mult sportul și nu telefonul ca pârghie pentru interacțiunea socială”, a declarat Tiberius Georgescu, organizatorul acestui eveniment.

Informații suplimentare se pot obține de la Tiberius Georgescu, la numărul de telefon 0741 079 337, sau pe site-ul  www.targulvieții.ro

Asociația Respiro

 

Du-te si fa si tu la fel

Institutul Teologic Adventist, în colaborare cu Uniunea de Conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România, a organizat în perioada 20-22 mai 2016, sub motto-ul „Du-te de fă şi tu la fel” (Luca 10:37) prima ediție a Convenției Adventiste de asistență socială.

La eveniment au participat persoane care coordonează sau lucrează în proiecte sociale ale Bisericii Adventiste (ADRA, ASUP, ARSU etc.), dar și asistenți sociali, credincioși adventiști sau simpatizanți ai acesteia. Au fost, de asemenea, prezente persoane implicate în activități sociale sau care coordonează proiecte personale sau de familie în acest domeniu. În cadrul întâlnirii au fost reprezentate mai mult de 15 instituții, asociații, fundații sau proiecte sociale din România și Republica Moldova, Uniunea de Conferințe fiind reprezentată de pastorul Florian Ristea, iar Conferința Muntenia de pastorul Marius Necula, directori ai departamentului Lucrarea Personală.

Evenimentul a început vineri seara cu o întâlnire de închinare și un timp de cunoaștere a participanților, iar programul Sabatului a cuprins mai multe momente de închinare, dezbateri publice cu privire la principiile biblice și recomandările pionierei bisericii, Ellen White, cu privire la implicarea socială, iar o parte a întâlnirii a fost alocată prezentării de proiecte și experiențe inspiratoare din lucrarea de slujire a semenilor. Programul ultimei zile a constat din două seminare. Prima prezentare, Managementul proiectelor sociale în contextul Implementării Fondului Social European în perioada 2014-2020. Realități și perspective, a fost susținută de Conf. univ. dr. Brândușa Covaci de la Academia Română, iar cea de-a doua prezentare, cu titlul Oportunități, perspective și provocări contemporane în domeniul asistenței sociale. Noutăți în domeniu, tendințe contemporane naționale și internaționale, a fost susținută de Conf. univ. dr. Ana Rădulescu din cadrul Universității din București.

Două obiective importante atinse la acest eveniment au fost (1) organizarea unei baze de date cu ONG-urile din domeniul social coordonate de credincioși adventiști și (2) prezentarea unor informări despre criteriile și sursele pentru obținerea de fonduri europene și/sau alte surse de finanțare.

„Inițiativa de a organiza o întâlnire cu toți cei care sunt implicați în activități în domeniul asistenței sociale, pentru cunoaștere și informare cu privire la proiectele desfășurate este excelentă și demnă de apreciat. Cred că împreună, învățând unul de la celălalt, putem fi mult mai puternici decât dacă lucrăm separat în această activitate.” (pastor Robert Georgescu, Director ADRA România) 

„Chiar am așteptat acestă întâlnire pentru că ne revigorează și parcă avem mai multă putere în activitatea pe care o desfășurăm. În plus, este nevoie și de cunoaștere, să ne împărtășim experiențele, să ne adunăm împreună pentru a gândi proiecte mari, proiecte care să vină în ajutorul oamenilor.” (Valerica Mârzac, Director, Fundația Alinare )

„Organizatorii și participanții - asistenți sociali, membri laici și pastori implicați în mod direct în proiecte sociale ori responsabili ai Bisericii - au avut ocazia să împărtășească binecuvântările și provocările întâlnite în activitatea «facerii de bine» și au aflat informații de ultimă oră din acest domeniu. Până la următoarea întâlnire, ne-am despărțit purtând în suflet modelul Mântuitorului, care nu pregeta să slujească și celei mai umile nevoi, aplecându-se cu răbdare și înțelegere asupra «neînsemnaților» acestei lumi.”  (Lect. Univ. Dr. Flavia Iosub, Institutul Teologic Adventist, Manager program studii de licență, Asistență socială)

Cei care doresc să participe la următoarea convenție pot transmite datele de contact la adresa de email emanuelsalagean(@)institutadventist.ro sau la numerele de telefon +40 213 69 53 50 / +40 744 68 51 23.

Emanuel Sălăgean, Institutul Teologic Adventist/AARC

 

Sunati din trambita!

Sub imperiul muzicii sunt apropiați oameni, înnobilate suflete și hrănite năzuințe cu privire la un viitor în care trâmbițele vor suna anunțând întoarcerea acasă!

Astfel, Biserica Adventistă din Cherlești, județul Olt, a găzduit în data de 14 mai cea de-a VI-a ediție a Festivalului Fanfarelor din sudul țării. La eveniment au participat șase formații de fanfare, două din Speriețeni și Comișani, județul Dâmbovița, una din Drăgășani, județul Vâlcea și, bineînțeles, formația de fanfare a gazdelor. Peste o sută de instrumentiști și-au unit talentul pentru a-I aduce slavă lui Dumnezeu.

Festivalul desfășurat sub motto-ul „Sunați din trâmbiță, la luna nouă, la luna plină, în ziua sărbătorii noastre” a reprezentat o oportunitate de a întări colaborarea dintre dirijori și instrumentiștii formațiilor de fanfară, de a lega noi prietenii și de a aduce împreună oameni care se cunosc și iubesc această muzică.

Pastorul Florin Răduț, Directorul Departamentului Tineret din cadrul Conferinței Oltenia, i-a îndemnat pe ce prezenți să descopere fiecare talant pus de Dumnezeu în oameni și care se dorește valorificat.

La eveniment a fost prezent și Mathews Kayaya, masterand la Institutul Teologic Adventist originar din Zambia, care a transmis speranța pentru o lume mai bună și încrederea că puterea muzicii poate doborî și cele mai înalte ziduri.

Cuvintele psalmistului au rămas întipărite în inimile tuturor celor prezenți și vor dăinui acolo cel puțin până la organizarea următorului festival: „Ferice de poporul care cunoaște sunetul trâmbiței, care umblă în lumina feței Tale, Doamne!”

Sidonia Feraru, Cherlești/AARC

 

Hirotonire de pastori in Conferinta Transilvania de Sud

Sâmbătă, 14 mai, Conferinta Transilvania de Sud a găzduit hirotonirea pastorilor Nicu-Dorel Mărie, pastor în districtul Bran, județul Brașov, și Ștefăniță-Marian Poenariu, pastor în districtul Brașov I.

La evenimentul ce a avut loc în cadrul Bisericii Adventiste Brașov „Maranatha” au fost prezenți, pe lângă membrii comitetului Conferinței Transilvania de Sud, și pastorul Ștefan Tomoiagă, Președintele Bisericii Adventiste din România, și Aurel Neațu, Secretarul acesteia, ca și numeroși credincioși din cele două districte, rudele și prietenii pastorilor care au fost hirotoniți.

Pastorul Ștefan Tomoiagă a vorbit despre importanța credincioșiei în lucrurile mici ale „robului bun și credincios” în lucrarea lui Dumnezeu.

Cei doi pastori și-au exprimat recunoștința față de Dumnezeu și față de cei care le-au fost aproape, ca și hotărârea de a sluji Biserica lui Dumnezeu până la revenirea Lui.

pastor Gabriel Ban, secretar, Conferința Transilvania de Sud/AARC

 

Baschetbalistul Magic Johnson onorat de Biserica Universitatii Adventiste Oakwood

„Iată-mă”, a spus Earwin „Magic” Johnson Jr. în fața credincioșilor Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea a Universității Oakwood din Huntsville, Alabama. „Eram coordonator de joc (point guard) pentru Los Angeles Lakers (...) și îmi făceam treaba. Eram fericit, dar nu împlinit, așa că acum sunt coordonator de joc pentru Domnul.”

„Magic” și soția sa Earlitha „Cookie” Johnson nu păstrează secretă chemarea lor de a merge cu îndrăzneală și compasiune în via lumii ca antreprenori, care Îl au în centrul atenției pe Dumnezeu, și factori ai schimbării, „urmând călăuzirea lui Dumnezeu”.

Sâmbătă, 14 mai, Biserica Universității Adventiste Oakwood a oferit cuplului Premiul pentru activități umanitare. Carlton Byrd, pastorul bisericii, a vorbit despre susținerea fermă și devotamentul familiei Johnson față de comunitățile insuficient deservite. „Fratele «Magic» și sora «Cookie» au făcut atât de mult”, a spus pastorul Byrd. „Este important ca tinerii noștri să... intre în contact cu oameni care fac schimbări pozitive”.

Pastorul Byrd a declarat că familia Johnson a adus o „contribuție de neșters” Americii și lumii. În 1991, familia Johnson a inaugurat fundația Magic Johnson, Carlton Byrd împărtășind cele trei priorități ale acesteia: conștientizarea cu privire la HIV și SIDA, bursele de studiu și centrele comunitare de responsabilizare. În prezent, „fundația... slujește mai mult de 250.000 de persoane în fiecare an”, a spus acesta.[i]

Cuplul a fost întâmpinat acasă și de membrii familiei lui Magic Johnson, inclusiv de părinții acestuia, Earvin Sr. și Christine Johnson. „Mă bucur atât de mult să fiu din nou acasă”, a spus Cookie, originară din Huntsville. „Prezența aici mă face să mă simt atât de bine... Dumnezeu ne-a binecuvântat foarte mult”, a adăugat Cookie. „Vă mulțumim pentru că ne prețuiți. Misiunea noastră este aceea de a da înapoi din ceea ce am primit celor [în nevoie]... Știm că Dumnezeu ne-a binecuvântat.”

În efortul de a împărtăși aceste binecuvântări, Magic Johnson a donat 500.000 de dolari Centrului pentru Viața de Familie al bisericii Universității Oakwood și a creat o bursă de 50.000 de dolari în numele mamei sale pentru studenții Universității Oakwood.

În timpul evenimentului de sâmbătă, legenda panopliei campionilor (Hall of Fame) a Asociației Naționale de Baschet a anunțat oferirea bursei și a relatat drumul parcurs pentru a deveni din conducător de joc pentru Lakers, un om de afaceri inspirat de Dumnezeu. Crescut într-un cămin adventist de ziua a șaptea, Johnson și-a exprimat aprecierea pentru familia sa adventistă. „Familia mea a studiat la această frumoasă universitate. Mama a avut grijă ca surorile mele să nu aibă de ales și să vină la Oakwood”, a spus el, „iar ca urmare, numeroși membri ai familiei mele au fost binecuvântați să studieze și să absolve Universitatea Oakwood”. Johnson a spus că bursa a fost oferită ca semn de apreciere pentru contribuția universității la educația familiei sale.

Familia Johnson a fost cu adevărat acasă în acea după-amiază de Sabat petrecută la Biserica Universității Adventiste Oakwood. „Mă simt acasă”, a spus Johnson, adăugând că pastorul Byrd l-a inspirat. „Am încredere în acel om, și lucrarea pe care o îndeplinește”.

Familia Johnson face, cu adevărat, schimbări în lume, fiind exemple remarcabile ale evanghelismului creștin. Ei sunt, într-adevăr, „conducători de joc pentru Domnul”.

Conf. dr. Ramona L. Hyman, Universitatea Oakwood/ANN


[i] Potrivit site-ului Fundației Magic Johnson, aceasta „lucrează pentru a dezvolta programe și organizații comunitare de susținere care abordează nevoile educaționale, medicale și sociale ale comunităților urbane unde există o diversitate etnică.” Serviciile oferite includ burse de studii, programe educaționale cu privire la HIV/SIDA și asistare pentru testare, restaurante „de calitate”, teatre, echipe sportive și rețeaua de televiziune ASPiRE.

 

Acord pentru promovarea libertatii religioase intre cercetatori din Romania si Republica Moldova

Cercetători din România și Republica Moldova au semnat un acord în vederea stimulării colaborării dintre colectivele de cercetători din cele două țări pentru promovarea valorilor umane fundamentale precum libertatea religioasă, libertatea de conștiință și libertatea de exprimare. 

Marți, 10 mai 2016, Academia de Științe a Moldovei a găzduit Conferința Internațională de Libertate Religioasă și de Conștiință cu titlul „Legislație, Etică și Religie - O abordare în contextul libertății religioase”. La eveniment au participat aproximativ 100 de personalități din universități importante din Republica Moldova și din România, dar şi ale unor universități de prestigiu din Statele Unite ale Americii.

Gazda evenimentului a fost Institutul de Filologie care, alături de Asociația Conștiință și Libertate, și-a propus trei obiective: deschiderea sesiunilor de comunicări științifice 2016, crearea unui parteneriat în vederea stimulării colaborării între colectivele de cercetători din țările de pe malurile Prutului și lansarea în Moldova a „Jurnalului Libertății de Conștiință”, ediția 2015. 

La sesiunea de comunicări de la Academia de Științe a Moldovei (AȘM) au participat în calitate de invitați speciali: dl. Titus Corlățean, senator în Parlamentul României (ministru de externe 2012- 2014 și ministru al Justiției 2008-2012), prof. dr. Marian Simion (Harvard University), Dragoș Mușat președinte al Asociației Conștiință şi Libertate din România, acad. Mihai Cimpoi, Institutul de Filologie al AȘM și Directorul Școlii Doctorale a Universității Academiei de Științe a Moldovei, Valeriu Cușnir, director al Institutului de Cercetări Juridice și Politice al AȘM, conf. dr. cerc. Vasile Bahnaru, director al Institutul de Filologie din cadrul Academiei de Științe a Moldovei.

Moderatorii întâlnirii au fost conf. dr. cerc. Nina Corcinschi, director adjunct al Institutului de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei, Sergiu Macovei  - director regional al Asociației Conștiință şi Libertate zona de Nord-Est Moldova din România și. Andrei Moldovanu - președintele Asociației Conștiință şi Libertate din Republica Moldova.

După ce a definit sensurile apropiate și acceptate în general ale libertății de conștiință și religie, dl senator Titus Corlățean, a făcut o prezentare a cadrului legislativ privind libertatea de conștiință și a situației de facto în spațiul european și internațional. „Libertatea de conștiință, libertatea religiei sunt elemente fundamentale într-o societate democratică. Opoziția dintre instrumentele statului și exercițiul libertății religioase poate genera tensiuni în interiorul societății, dezechilibre… ”. Acesta a prezentat câteva elemente de actualitate care reprezintă provocări la adresa exercitării libertății de conștiință în societatea actuală. „Asistăm probabil la cea mai profundă și bulversată criză politică, de securitate, dar și economică pe care societatea internațională, în principal societatea europeană le-a întâlnit după cel de-al Doilea Război Mondial”, a spus domnia sa.

S-a discutat despre diferențele de ordin normativ asupra termenilor „refugiați” și „emigranți ilegali”, termeni folosiți din păcate în scop populist în condițiile în care dialogul este extrem de important pentru echilibrul social”. În încheiere, domnul Titus Corlățean a spus: „Există o tendință de a schimba regulile la nivel european. E de înțeles, e nevoie de un control democratic vizavi de ceea ce se întâmplă pentru a proteja viața și siguranța cetățenilor europeni, dar în același timp căutăm justul echilibru între a proteja viața ca prim drept fundamental al omului și, pe de altă parte, de a proteja celelalte drepturi”.

Dl Dragoș Mușat, în calitate de președinte al Asociației Conștiință și Libertate a făcut o prezentare a obiectivelor și a afilierilor internaționale ale Asociației Conștiință și Libertate după care a descris ultimele evenimente organizate sub cupola Ateneului și a Parlamentului din România. Ca rezultat al acestor eforturi, cu referire la volumul „Jurnalul Libertății de Conștiință”, ediția 2015, domnul Dragoș Mușat a spus: „vom așeza în mâinile dumneavoastră un material de referință pentru cei care doresc să-și dezvolte abilitățile în acest domeniu și pentru a rămâne ca o mărturie despre libertatea de exprimare, libertatea de conștiință și libertatea religiei.” În încheiere, dl Mușat le-a adresat participanților invitația de contribui și a participa la lansarea noii ediții, în data de 29 septembrie 2016.

Dl profesor dr. Marian Simion de la Harvard University a vorbit despre relevanța morții eroice în context religios. Domnia sa a prezentat exemple preluate din tradiția creștină, islamică şi budistă, subliniind în mod special diferența dintre martiriu şi sinucidere din punct de vedere lexicologic și a nuanțat valențele teologice care stau la baza acestor acțiuni în diferite religii. În încheiere, domnul profesor a subliniat: „să reținem că puterea umanității de a învinge frica de moarte este nelimitată. Moartea în sine devine dacă vrem, un model de terapie homeopatică, adică un model de distrugere a morții prin moarte - așa cum subliniază şi troparul învierii prin versul «cu moartea pre moarte călcând».”

Dl Valeriu Cușnir, director al Institutului de Cercetări Juridice și Politice al Academiei de Științe a Moldovei a vorbit despre legătura dintre libertate și dreptul penal, despre impactul pe care libertatea și conștiința le au asupra oamenilor atunci când este vorba despre drepturi. Domnia sa a făcut referire la câteva dintre articolele incluse în „Jurnalul Libertății de Conștiință”, ediția 2015, citând din acesta: „Nu poți reclama un drept făcând abstracție de celelalte drepturi. Nu putem apela la conștiință fără a apela la iubire”.

Dna dr. conf. cerc. Elena Corcinschi, director adjunct al Institutului de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei, a pus în discuție modul de raportare la libertatea celuilalt indiferent de confesiune și a mulțumit Asociației Conștiință și Libertate pentru inițiativă și profesionalismul demersurilor ei. Invitând audiența să participe și la a doua parte a sesiunii, doamna Corcinschi a încheiat spunând: „Legătura cu filologia este una specială pentru că pe fiecare trebuie să ne intereseze căutările în spațiul umanului, al labirintului sufletesc, al problemelor existențiale care preocupă ființa umană. Agresivitatea, ideea de libertate, modul în care ne-o asumăm, ce facem cu ea sunt probleme stringente și aici trebuie să căutăm răspunsuri, să participăm la dezbateri”.

Sesiunea de comunicări științifice a fost însoțită în cea de a doua parte de momentul solemn al semnării acordului de colaborare în vederea stimulării colaborării dintre colectivele de cercetători din România și Moldova. Parteneriatul prevede promovarea valorilor umane fundamentale precum libertatea religioasă, libertatea de conștiință și libertatea de exprimare în mediul academic și în lucrările publicate. Acordul acoperă o perioadă de cinci ani, începând la data semnării acestuia, existând posibilitatea prelungirii acestuia.

După încheierea acordurilor scrise a fost deschisă oficial sesiunea de comunicări pentru „Jurnalul Libertății de Conștiință” în vederea publicării de articole pentru ediția din 2016 și s-a oferit publicului câte un volum din ediția 2015.

Lansarea „Jurnalului Libertății de Conștiință”, ediția 2015, în Moldova a venit ca un rezultat al celei de-a treia Conferințe Internaționale, „Legislație, etică și religie: o abordare în contextul libertății religioase", organizată de Asociația Conștiință și Libertate și Parlamentul României, Camera Deputaților, în parteneriat cu Asociația Internațională pentru Libertate Religioasă (SUA), Asociația Internațională pentru Apărarea Libertății Religioase (Elveția), Institutul pentru Studii de Pace în Creștinismul de Est (SUA) și Institutul pentru Studii Avansate Religioase și Comunicare Internetworking (Iarsic-Corhis) (Franța). Contribuțiile în limba engleză, franceză și română din acest volum se concentrează pe laicitate, libertatea religioasă și problematica drepturilor omului în sfera publică.

În cea de a doua parte a sesiunii de comunicări științifice au mai avut loc luări de cuvânt ale invitaților Asociației Conștiință și Libertate Andrei Moldovanu, Săvel Lupu, Dorel Galan, Florin Rașcu și ale profesorilor universitari Ionita Iaceslav, Ioan Pavăl, Gabriela Nemțoiu, Ivan Ostrovschi, Ioan Rusandru, Maia Bănărescu, Florin Intescu, Petrica Huțuțui, Constantin Ivanov.

Sesiunea de comunicări științifice cu participare internațională privind libertatea religioasă și de conștiință  „Legislație, Etică și Religie - O abordare în contextul libertății religioase” s-a încheiat cu o conferință de presă la care au participat organizatorii alături de reprezentanți ai mass-media din Moldova și România.

AARC Moldova

 

Conferinta internationala de libertate religioasa la Universitatea Stefan cel Mare din Suceava

Luni, 9 mai 2016, a avut loc, la Universitatea "Ștefan cel Mare" din Suceava, Conferința Internațională de Libertate Religioasă și de Conștiință cu titlul „Valori fundamentale ale societății actuale”.

Gazdele evenimentului, filiala Moldova a Asociației Conștiință și Libertate din România și Facultatea de Științe Economice și Administrație Publica secția Drept, și-au propus cu ocazia Zilei Europei deschiderea unei sesiuni de comunicări științifice pe teme de libertate de conștiință pentru studenți, profesori și societatea civilă deopotrivă.

La Sesiunea de comunicări au participat mai bine de 30 de studenți și masteranzi alături de aproximativ 50 de invitați din domeniul civic, cultural sau universitar din România și din străinătate. Dintre cei prezenți, au susținut expuneri sau luări de cuvânt în cadrul sesiunii: dr. Marian Gh. Simion – Postdoctoral Harvard University Divinity School (IPSEC), prof. Univ. Dr. Vitalii Docaș – Decanul Facultății de Sociologie din cadrul Universității Naționale Iurii Fedkovici din Cernăuți, Ucraina, prof. Univ. Dr. Elena Brînduşa Steiciuc – Director al Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat Suceava (CSUD), conf. univ. dr. Florin Pintescu – prodecan al Facultății de Istorie din cadrul Universității Suceava, Florin Istrate – președintele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea Regiunea Moldovei, România, prof. dr. Ivan Cernușcă – directorul Institutului Biblic Bucovinean, Doctor în Științe Filozofice, Dragoș Mușat – președintele Asociației Conștiință și Libertate din România și conf. univ. dr. Gabriela Nemțoi – Profesor Facultatea de Științe Economice și Administrație Publică, Universitatea Suceava.

În deschiderea sesiunii de comunicări științifice dl. prorector prof. dr. Ștefan Purici a vorbit despre deschiderea Universității "Ștefan cel Mare" din Suceava față de preocupările academice ale societății civile precum libertatea de conștiință, manifestându-și speranța "ca această întâlnire să aibă ecouri pozitive atât în inimile noastre cât și în afara acestei săli. Conștiința și libertatea sunt elemente care de multe ori sunt lovite din diverse direcții și intelectualii, lumea academică, dar și bisericile trebuie să le apere și să le promoveze.”

În deschiderea prezentărilor care au avut loc, dl. prof. dr. Marian Gh. Simion – Postdoctoral Harvard University Divinity School, președinte al IPSEC a vorbit despre domeniul de studiu al Divinity School, respectiv pacea și libertatea de religie ca esență a studiului de programe doctorale ortodox. Domnul profesor Simion a expus în comunicarea cu titlul „Riscul fundamentalismului religios” pericolul în care se află o societate atunci când este îngrădită libertatea de religie, tendințele actuale spre fundamentalism și istoricitatea fundamentalismului modern atât în creștinismul ortodox, catolic, cât și în cel neoprotestant.

Domnia sa a spus: „Întrucât mass-media globală lasă adesea să se înțeleagă faptul că fundamentalismul religios își are originile în islamism este important să înțelegem că fundamentalismul este un concept creștin… ca o reacție împotriva mișcărilor moderniste și a afirmat crezul care mai târziu a devenit cunoscut drept Cele Cinci Puncte ale Fundamentalismului: infailibilitatea Bibliei, nașterea lui Hristos din fecioară, mântuirea prin jertfa substituțională a lui Hristos (Sfânta Cină), învierea fizică cu reîntoarcerea tot fizică a lui Hristos la sfârșitul veacurilor și autenticitatea minunilor. Ca ortodox nu pot decât să fiu complet de acord cu toate acestea.”

În opinia autorilor citați de domnul profesor: „fundamentalismul de azi se referă la orientarea lumii, atât prin prisma convingerilor cognitive la nivel practic, cât și a celor emoționale. Fundamentalismul apare ca o reacție asupra modernismului care pune preț pe schimbare în dezavantajul continuității, pe cantitate în schimbul calității precum și pe eficiență comercială în schimbul milei față de lucrător. „Lipsa spiritului comunitar, consumerismul, închinarea la muncă, mediul academic umanist și deficitar, orientarea doar către eficiență economică, ritmul alarmant al vieții sunt considerate toate atribute ale modernismului deplâns de fundamentaliștii actuali”, a spus domnia sa.

Domnul profesor Simion a continuat expunerea sa afirmând că în timp ce fundamentalismul modern solicită întoarcerea religiei la conducerea politică, posibila soluție pentru preocupările legate de identitate ar trebui să determine mai degrabă despărțirea religiei de politică. În încheiere s-a făcut un apel deschis la valoarea fundamentală de raportare a tuturor creștinilor: frați în Hristos.

Expunerea prof. univ. Dr. Vitalii Docaș – Decan al Facultății de Sociologie din cadrul Universității Naționale Iurii Fedkovici din Cernăuți, Ucraina, s-a axat pe prezentarea ciclurilor interacțiunilor între instituțiile statului, biserică și societatea civilă, evidențiind rolul marcant al societății civile în apărarea libertății de conștiință, libertate consfințită și pusă în practică de articolul 35 al Constituției Ucrainei care dă dreptul de a fi ateu, de a fi credincios, a fi necredincios și a fi neutru.

Doamna prof. univ. dr. Elena Brînduşa Steiciuc – Director al Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat Suceava (CSUD) – a subliniat în introducere relevanța istorică a zilei: ieșirea din cel de-al doilea război mondial, intrarea în zona modernității – punerea României pe harta Europei. Doamna profesoară a prezentat o sinteză a studiului ei legat de fenomenul exilului la români cu titlul: „Exilul și Libertatea de Conștiință”: „De-a lungul secolelor, dar mai cu seamă în epoca modernă, fenomenul exilului poate fi abordat în legătură cu acela al libertății de conștiință, cei doi poli ai acestei ecuații aflându-se într-o strânsă interdependență. Pentru a avea o conștiință liberă, pentru a se putea exprima liberi și neconstrânși de norme și reguli absurde un număr impresionant de intelectuali și artiști din țări cu regimuri dictatoriale au ales să taie orice legătură cu solul natal, cu trecutul personal sau familial, de multe ori știind că întoarcerea este imposibilă.” Domnia sa a prezentat cazuri ale unor scriitori celebri pentru care adaptarea la exil a avut consecințe dureroase, care au lăsat urme și în cultură și care cu toate acestea au transformat exilul într-o a doua șansă. Doamna profesor a dezvoltat cazurile a doi scriitori români contemporani care au ales să expună subiectul libertății din perspectivă literară: Horia Vintilă, cu a lucrarea sa „Dumnezeu s-a născut în Exil”, și bucovineanul Matei Vișniec, cu romanul „Iubirile de tip pantof, iubirile de tip umbrelă”.

Domnul Dragoș Mușat – Președintele Asociației Conștiință și Libertate din România a prezentat pe scurt Asociația pe care o coordonează. În al doilea rând a vorbit despre efectele unei libertăți greșit înțelese și experiența pe care a avut-o pe parcursul drumului către conferință. În a treia parte a prezentat palierele „Jurnalului libertății de conștiință”, ediția 2015, în care (1) statul recunoaște libertatea care vine din convingeri, (2) jurisprudența clarifică dreptul libertății și (3) jurnalul clarifică noțiunea de adevărată etică, etică ce are la bază credința în Hristos.

Pastorul Florin Istrate, Președinte al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din regiunea Moldovei, România, a vorbit despre chemarea bisericii de a deschide uși ale libertății către Dumnezeu. Președintele Bisericii Adventiste a vorbit despre momentul istoric de la 3 iulie 1941 în care Viorica Agarici, o femeie simplă care, așezându-se în fața trenului, a cerut autorităților de la acea vreme ce conduceau trenul morții din gara Roman să deschidă ușile trenului morții. Pastorul Florin Istrate a invitat audiența prin cuvintele apostolului Pavel „să lupte lupta cea bună”, a libertății, „să-i respectăm pe oameni, să-i prețuim, să-i ajutăm pentru că suntem frați, pentru ca Hristos să trăiască în noi și dragostea Lui să se regăsească în noi toți”.

Doamna conf. univ. dr. Camelia Ignătescu a susținut prezentarea studiului „Dreptul libertății de exprimare”. Aceasta a prezentat sugestiv oportunitățile și pericolele libertății de exprimare prin analogie cu imaginea unui microfon îndreptat în jos și care are la bază o pasăre într-o colive. Dumneaei a adus în atenția auditoriului spre exemplificare cazuri în care presa, diverse asociații, persoane sau instituții au denaturant sensul libertății de exprimare fie prin conferirea unui sens extins dincolo de lege, care duce la abuzul de drept. Au fost prezentate tipurile de libertăți: a exprimării credinței, a exprimării gândurilor, a exprimării opiniilor și a exprimării creației. Toate acestea, a explicat doamna profesor, sunt exprimate prin viu grai, prins sunete, prin imagini, în formă sau prin alte mijloace, toate garantate de Constituția României, art. 30. În continuare doamna profesor Camelia Ignătescu a expus limitele libertății de exprimare, așa cum sunt ele prevăzute în Constituția României, Codul Civil și cutuma pe care o definește bunul simț: „Libertatea ta se oprește acolo unde începe libertatea vecinului”.

În ultima parte a prezentării, doamna profesor a prezentat un studiu asupra câtorva țări europene, într-un sens mai extins a modului în care sunt puse în practică prevederile legale ale libertății de exprimare în țări precum Germania, Spania, Belgia, Olanda, Irlanda și Suedia. Cazurile prezentate au arătt, în general, către o limitare a libertății de exprimare în Europa pentru stoparea abuzului de drept, inclusiv în România. Citând din Codul civil, doamna profesor a spus: „Niciun drept nu poate fi exercitat în scopul de a vătăma sau păgubi pe altul sau într-un mod excesiv și nerezonabil, contrar bunei credințe” și a încheiat cu cuvintele lui Voltaire: „Poate că nu sunt de acord cu ceea ce ai tu de zis dar voi apăra până la moarte dreptul tău de a zice”.

Domnul Conf. Univ. Dr. Florin Pintescu, Prodecan al Facultății de Istorie din cadrul Universității Suceava a făcut o frumoasă trecere de la domeniul normativ la cel istoric al libertății de conștiință în ansamblul ei, arătând punctele comune și diferențele dintre denominațiunile creștine începând cu perioada antică, medievală, continuând cu cea modernă și încheind cu perioada contemporană. În cele din urmă domnul profesor a dezvoltat noțiunea de islamism radical așa cum este ea văzută de diferiți autori consacrați istoriografiei orientalismului. Dumnealui a încheiat afirmând că „dacă nu ne vom lupta permanent pentru libertatea religioasă și libertatea de exprimare a fiecăruia dintre noi, indiferent de credința religioasă – s-ar putea ca în aceste vremuri de destructurare moral-religioasă majoră a lumii să ajungem să trăimca în lumea din 1984 a lui George Orwel unde: «războiul este pace, libertatea este sclavie, ignoranța este forță». Se poate ajunge la aceasta dacă nu știm să ne apărăm libertatea religioasă și libertatea de conștiință.”

În finalul sesiunii, doamna conf. univ. dr. Gabriela Nemțoi – profesor la Facultatea de Științe Economice și Administrație Publică, Universitatea Suceava, a făcut o prezentare a culegerii de texte științifice „Jurnalul Libertății de Conștiință”, ediția 2015, ca urmare a participării în calitate de autor al unuia dintre textele publicate în jurnal cu ocazia Conferinței Internaționale „Legislație, etică și religie – o abordare în contextul libertății religioase”, susținute în ultimul trimestru al anului anterior la Parlamentul României (18 noiembrie 2015). Doamna Gabriela Nemțoi a declarat: „Volumul reprezintă o reflexie a principiului libertății religioase, a libertății de conștiință, un remarcabil instrument de evaluare a drepturilor fundamentale ale omului. Jurnalul este o lucrare de referință în domeniul consacrării valorilor umane și al libertăților fundamentale ale omului, un interesant repertoar care pune în valoare teme din legislație, etică și religie, acestea contopindu-se în principii care clădesc societatea democratică.”

AARC Moldova

 

Subcategorii