Info Adventist

Pentru a primi Info Adventist vă rugăm să trimiteţi un email la comunicare (@) adventist.ro

sau să introduceți adresa dumneavoastră de email în căsuța din stânga apoi să apăsați "Abonare"

 

Info Adventist este un buletin prin intermediul căruia Departamentul de Comunicare dorește să evidențieze aspecte din viața Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea fiind realizat de catre Agenția Adventistă Română de Comunicare. Acesta este distribuit GRATUIT oricarei persoane interesate.

 

Preluare articole: Preluarea articolelor din Info Adventist este incurajata si gratuita. Cu toate acestea atunci cand preluati parti sau materiale intregi din acest buletin cuvintele : "Sursa: Agentia Adventista Romana de Comunicare" trebuie sa apara imediat sub titlu sau imediat dupa terminarea articolului si trebuie sa aiba aceeleasi caracteristici ca si a altor surse citate.

 

Trimitere stiri: Pentru o informare mai buna cu privire la viata Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România avem nevoie de stiri cu privire la actiunile sau evenimentele desfasurate în ţară sau peste hotare. Daca aveți astfel de informatii trimiteți-le chiar acum la comunicare (@) adventist.ro

 

Note:

  • Stirile pentru Info Adventist se primesc pana miercuri ora 20.00 . Trimiterea dupa data limita mentionata este acceptata insa informatiile vor fi preluate doar în numarul următor
  • Va rugam includeti diacritice si fotografii (daca este cazul) inainte de trimitere.

 

IMPORTANT PENTRU ABONATI

In anumite conturi de email mesajele ajung la folderul SPAM. Va rugam sa verificati aparitia buletinului Info Adventist in acest loc si sa selectati in dreptul acestor mesaje optiunea "Not SPAM" si adaugati adresa de email in "address book" sau "contacts". In acest fel mesajele vor veni pe viitor in mod corect in INBOX.

16 noiembrie 2016 - Ziua porților deschise la Editura Viață și Sănătate

Așa cum sunteți obișnuiți deja, în luna noiembrie, Editura Viață și Sănătate organizează Ziua Porților Deschise.

În oferta de anul acesta sunt disponibile mai mult de 30 de titluri noi. Estimăm ca până la finalul anului 2016 numărul titlurilor ce vor putea ajunge în mâinile dumneavoastră să se dubleze.

Ziua Porților Deschise este o invitație de a face împreună o echipă puternică, care să aibă ca misiune susținerea și încurajarea studiului.

În acest sens vă invităm să promovați acest eveniment folosind materialele pe care vi le punem la dispoziție. Puteți descărca materialele de promovare de aici (afiș, pliant, video, audio).

Anul acesta evenimentul din 16 noiembrie se va desfășura astfel: 

1. La sediul EVS 

Programul va începe la ora 0.00 și se va încheia la ora 23.59. Va fi la dispoziția dumneavoastră o echipă dinamică care va răspunde cu bucurie solicitărilor venite in librăria de la sediu, la call center și pe librăria online www.viatasisanatate.ro

2. Librăriile Sola Scriptura și depozitele zonale EVS 

Cu această ocazie vor avea un program special, prelungit, între orele 9.00 - 20.00. Cei care vor alege să viziteze cu această ocazie librăriile Sola Scriptura, vor avea bucuria să descopere o ofertă foarte bogată de carte, cadouri cu mesaje speciale, papetărie și alimente sănătoase.

Vă mulțumim pentru implicarea dumneavoastră în promovarea acestui eveniment. Credem că fiecare carte care va pleca cu această ocazie de la Editură, va aduce informații utile, bucurie deplină și speranță pentru cititor.

Cu multă considerație, 

Editura Viață și Sănătate

 

 

După 20 de ani... vizita pastorului Mark Finley în România

După 20 de ani de la evenimentul evanghelistic Net 96, pastorul Mark Finley este din nou în România. 

Programul întâlnirilor este următorul:

Joi, 10 Noiembrie între orele 18:00 - 20:00 la Biserica Adventistă „Bacău Centru” în Bacău, Str. Energiei, nr. 23.

Evenimentul va fi transmis în direct pe pagina de internet a bisericii

Vineri, 11 Noiembrie și Sâmbătă, 12 Noiembrie Convenția ASI România ce se desfășoară la Centrul de evenimente RAB, Sângeorgiu Mureș, județul Mureș. 

Detalii suplimentare pe pagina evenimentului AICI. Evenimentul va fi filmat de către postul de televiziune Speranța TV.

Duminică, 13 Noiembrie între orele 19:00 - 20:30 Biserica „Arad Salem”. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Vă mulțumesc, ADRA România!”

În perioada 16 – 19 octombrie 2016, echipa ADRA România a desfășurat a IV-a intervenție umanitară în Grecia, în Tabăra de Refugiați Petra Olympus. În tabăra de refugiați Petra Olympus din Grecia trăiește în corturi o populație de mai bine de 1500 persoane, dintre care 700 sunt copii. În ajunul iernii, pe lângă asistență medical și socială, ADRA România a distribuit medicamente, produse de igienă, saci de dormit, pături, îmbrăcăminte, încălțăminte, alimente și jucării pentru copii. Echipa a fost formată din 7 persoane și fiecare dintre ei au descoperit povești de viață impresionante și aspecte care i-au sensibilizat.  

În numele refugiaților, Sheik Nuri, liderul populației de refugiați Yazidis din Tabara Petra Olympus ne-a declarat: ”Aș dori să mulțumesc tuturor pentru mâna întinsă pe care ne-ați oferit-o, în mod special copiilor noștri pentru a nu muri. Iarna aceasta ne înspăimântă. Am văzut cu ochii noștri ce s-a întâmplat cu copiii noștri care în ultimii trei ani nu au fost la școală, iar voi ați venit aici și ne-ați ajutat. Vă mulțumesc, ADRA România, pentru ajutorul oferit.”

”Am văzut în Tabăra de Refugiați Petra Olympus din Grecia oameni care, deși nu cer altceva decât pace și liniște pentru ei și familiile lor decimate, nu contenesc să ne mulțumească pentru ce au primit! Totuși, oameni care și-au pierdut 2, 3, 6 sau chiar 9 membri ai familiei, care fug din calea persecuției și a războiului și care au fost puși să stea în corturi, nu este o imagine reprezentativă pentru noi, o Uniune Europeană Creștină din secolul XXI. Ținta vieții Întemeietorului creștinismului a fost să-I facă pe alții fericiți. Nu există obiectiv mai măreț decât acesta.” (Robert Georgescu, Director ADRA România)

”După această deplasare în Grecia, tabara Petra Olympus devine pentru mine un aisberg de nevoi și situații dificile care doar prin niste eforturi conjugate vor putea fi schimbate. În același timp, micile intervenții precum cel al echipei de voluntari reușesc să își îndeplinească cu succes misiunea și să continue apelul la umanitate și solidaritate.” (Valentina Sturzu - Cozorici, Manager Proiect ADRA România)

”Vizita în tabăra de refugiați de la Petra din Grecia a fost o revelație pentru mine. Am descoperit oameni dezrădăcinați împotriva voinței lor care au trebuit să plece oriunde ca să își salveze viața. Contrar opiniilor generale, am întâlnit oameni calzi, cu un grad major de decență. Am fost binecuvântat prin relaționarea cu ei și sunt recunoscător că, alături de ADRA România, le-am întins o mână de ajutor. Am plecat de acolo cu o imagine clară a situației și cu o înțelegere mai profundă a nevoilor lor.” (Marian Mihai, pastor, voluntar ADRA România) 

„M-am simțit onorată să pot însoți ca jurnalist echipa ADRA în această misiune-fulger în Petra. La Semnele Timpului am scris de multe ori despre refugiați, fără să cunosc vreunul. Zilele acestea însă voi spune ce am văzut cu ochii mei și voi scrie despre niște oameni pe care îi știu pe nume, împreună cu care am împărțit aceeași mâncare și același cort, cu care am povestit, am râs și m-am întristat. Și mă voi strădui, așa cum le-am promis și lor, să îi ajut pe români să afle cum sunt, cu adevărat, refugiații yazidiți.” (Alina Kartman, jurnalist, voluntar ADRA România)

”Există oameni care doar gândindu-te la ei, zâmbești. Doar întâlnindu-te cu ei pentru cinci minute te repun pe picioare, sufletește. Te inundă cu bunătatea pe care o au, cu căldura lor sufletească, cu liniștea lor. Ți-i trimite Dumnezeu atunci când simți ca nu mai poți să înaintezi, ăa te doare sufletul din cauza altor oameni... Oamenii vin și pleacă din viața noastră. Așa e firesc. Ceea ce contează și ne definește ca ființe umane este ce facem cu ei, când ajung, dar și când dispar. Pe unii îi iubim toată viața, pe ceilalți îi înmagazinăm într-o vagă amintire. Unii sunt speciali, alții mediocri. Suntem diferiți si totuși la fel. Dar yazidis rămân pentru totdeauna în suflet.” (Olimpia Bută, asistent medical, voluntar ADRA România)

”A fost una dintre cele mai frumoase experiențe trăite de mine. Îmi doresc să facem din nou echipă, cât mai curând. Pentru mine, întâlnirea cu acești oameni mi-a sensibilizat sufletul și m-a ajutat să înțeleg mai bine ce înseamnă iubirea exprimată prin altruism.” (Răzvan Lup, student drept, voluntar ADRA România)

Activitatea de voluntariat în tabăra ADRA de refugiați Petra Olympus, a fost pentru mine o experiență inedită! Acel privilegiu al sufletului de a trăi momente emoționante alături de oameni minunați, oportunitatea de a împlini nevoile celorlalți care aduce cu sine bucuria lucrului făcut!” (Cheroi Roxana, asistent medical, voluntar ADRA România)

Răspunsul ADRA la criza migranților din Grecia se dovedește a fi unul complex. Începutul raspunsului a fost planificat pentru asistarea migranților pe ruta balcanică, mai târziu, asistarea refugiaților s-a concentrat asupra situației din Grecia. Începând din Aprilie 2016, ADRA, prin birourile din Europa, este activă în două tabere de refugiați, Iraklis (cu o capacitate de 550 persoane) și Petra Olympus (cu o capacitate de 1500 persoane), intervenind în adăpost, oferind soluții eficiente de urgență pentru apă și igienă, alimente, asistență medicală (până la finalul lunii August) și consiliere. 

De asemenea, în perioada 16 – 19 Octombrie 2016, în Tesalonic, Grecia, a avut loc o întâlnire pentru situația actuală a refugiaților din Grecia, în vederea îmbunătățirii condițiilor de trai și susținerii refugiaților Yazidis. La întâlnire au participat înalți reprezentanți ai administrației ADRA Internațional și ADRA Europa, reprezentanți ai birourilor ADRA Germania, România, Serbia, Croația, Slovenia, Macedonia și Bulgaria, reprezentanți ai autorităților guvernamentale elene, Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Naţiunilor Unite (UNHCR), IsraAID și lideri ai taberelor de refugiați. 

Proiectul ”Speranță pentru imigranți” este modalitatea prin care Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor – ADRA România vine în sprijinul oamenilor care pleacă din țara lor, fugind de persecuție sau de conflictele armate, sperând să găsească liniște și alinare în alt loc decât în propria țară. ADRA România planifică a V-a deplasare în tabara de refugiați din Grecia în cadrul acestui proiect. Cei care doresc să se alăture echipei ADRA România și să se implice o pot face prin:

voluntariat (în țară sau în afara țării),

•donații materiale (în special produse medicale și de igienă),

•donații financiare în conturile ADRA,

•donând direct pe site ul adra.ro/doneaza pentru proiectul ”Speranță pentru imigranți”.

Mai multe imagini din cadrul celei de-a 4-a intervenții umanitare puteți regăsi pe pagina de Facebook ADRA România.

 

ADRA România

 

 

 

 

Săptămâna de rugăciune la Institutul Teologic Adventist 14 -22 Octombrie 2016

Începutul fiecărui an academic este marcat la Institutul Teologic Adventist de o săptămână de rugăciune. În acest an evenimentul a avut loc în perioada 14 – 22 octombrie, iar temele spirituale au fost prezentate de pastorul Charles Asare Bediako din Germania. Invitatul din acest an este născut în Ghana, într-o familie de pastori adventiști, atât bunicul cât și tatăl fiind pastori în Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea. Pastorul Charles a învățat în școli adventiste în ciclul primar, gimnazial, liceal și o parte din timpul dedicat studiilor la nivel universitar. Apoi a studiat la Valley View University, Newbold College, și Thames Valley University din Londra. Are mai multe licențe și studii de master în Teologie, Muzică și Managementul Informației. Este căsătorit cu Linda Bediako și au împreună 2 copii, Emily (15) și Nana (12). În prezent este pastor în Stuttgart la Biserica Adventistă Internațională și Biserica Adventistă Ganeză. Din 2011 este președintele Asociației Bisericilor Adventiste Ganeze din Europa. 

Temele prezentate în timpul săptămânii de rugăciune au avut titlul generic: Construind pe stâncă și au adus înaintea tinerilor mai multe aspecte esențiale pe care aceștia trebuie să le aibă în atenție dacă doresc să se bucure de o viață împlinită. Subiectele prezentate au fost bine primite de toți participanții la eveniment, dar așa cum vorbitorul principal ne-a mărturisit, subiectul ales i-a avut în primul rând în atenție pe tineri. Tinerii sunt acum în momentul în care pun temelia  vieții lor și încep construcția unei experiențe a existenței lor. Dacă vrei să te bucuri de viață, chiar de viața veșnică promisă de Dumnezeu, trecând cu bine prin situațiile grele de care sigur vei avea parte, este foarte important să fii atent unde și cum îți construiești viața. Noi știm că în simbolistică biblică, Stânca este Domnul Isus Hristos, iar cei care au în atenție învățăturile Sale exprimate atât de clar, mai ales în predica de pe multe, vor avea un viitor fericit. (Charles Asare Bediako, pastor)  

Inițiativa de-a invita un oaspete din Germania în campus i-a aparținut capelanului Institutului Teologic Adventist, pastorul George Șchiopu, care, împreună cu un grup de studenți, s-a ocupat și de organizarea acestui eveniment. Nu îl cunosc de mult timp pe pastorul Charles Bediako, dar în timpul scurt de când suntem prieteni m-a convins că este foarte dedicat lucrării pe care o face și poate avea un mesaj pentru tinerii din campus. Acum, la sfârșit, Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru experiența frumoasă de care am avut parte în timpul acestei săptămâni. Am avut multe reacții pozitive atât de la studenți cât și de la profesori sau alte persoane care au participat la închinare. (George Șchiopu, capelanul ITA)

În impresiile mărturisite de câțiva dintre studenții care au participat la acest eveniment sunt multe cuvinte de apreciere, iar gândurile exprimate sunt argumente că această săptămână a fost un timp binefăcător pentru ei.

Săptămâna de rugăciune a însemnat pentru mine o pregătire mai atentă în ceea ce privește relația mea cu Dumnezeu și relația noastră unii cu alții, mai ales cu cei din anul I, pe care i-am întâlnit pentru prima dată și i-am cunoscut mai bine acum. A însemnat pregătirea decorului și mai multă rugăciune. (Alex Țopârlan, student anul IV, Teologie adventistă pastorală)

Pentru mine acest timp este o etapă în care putem să ne cunoaștem mai bine unii pe alții și să aflăm informații noi sau lucruri pe care le cunoaștem, dar acum le descoperim dintr-o nouă perspectivă. Mesajul prezentat a fost pentru mine motivațional și m-a pus pe gânduri în anumite ocazii, cu privire la viața mea și la rolul pe care îl am în societate. (Denisa Rotaru, studentă anul II, Pedagogia învățământului primar și preșcolar)

Săptămâna de rugăciune înseamnă întotdeauna un timp de consacrare și mi-am propus să fie așa. De asemenea, am trăit un moment efervescent pentru că toate elementele spirituale de până acum sporesc în intensitate în acest timp, acesta fiind un alt scop al acestui proiect devoțional. (Daniel Nițu, student masterand)

Așa cum era de așteptat, la sfârșitul săptămânii de rugăciune a fost organizat și un serviciu divin al Sfintei Cine. Acest moment de o încărcătură spirituală aparte, a fost o altă ocazie binevenită de închinare, care a avut un rol deosebit pentru experiența devoțională personală a fiecărui participant, dar și pentru creșterea calității relațiilor. Următorul eveniment al Săptămânii de rugăciune este programat în semestrul II, în perioada 10 – 18 martie 2017.

 

 

 

 

 

 

 

 

Misiunea înseamnă comunicarea față în față

Congres de Comunicare - Ediția a II-a, 2016  

Cea de-a doua ediție a Congresului de Comunicare a avut loc la Bacău în zilele de 21 și 22 octombrie 2016 având ca temă „Comunicarea și managementul conflictelor”. Organizat de Departamentul de Comunicare al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea – Conferința Moldova, Congresul de Comunicare a adus în atenția celor prezenți atât concepte provocatoare ale comunicării, elemente de gestionare a crizelor cât și cele mai noi perspective misionare ale Bisericii din domeniul relațiilor publice și comunicării social media. 

Evenimentul s-a desfășurat sub motto-ul „Față în Față” preluând cuvintele biblice din cartea Exod 33:11: „Domnul vorbea cu Moise față în față, cum vorbește un om cu prietenul lui”. Începând de vineri seara și, continuând neîntrerupt pe parcursul zilei de sâmbătă, congresul a inclus conferințe, seminare și studii de caz în care s-au prezentat subiecte precum: eficiența comunicării bisericii, managementul conflictelor, strategia globală de comunicare a bisericii, necesitatea unei concepții unitare a bisericii în aplicarea cunoștințelor de comunicare și relevanța noilor tehnologii de socializare media. 

Ediția a II-a a Congresului a crescut atât în anvergură, cât și în popularitate, dovedindu-se un schimb eficient de experiență a specialiștilor în comunicare din perspectiva misionară a Bisericii Adventiste la nivel regional.
„Din câte cunosc eu, este singurul congres pe teme de comunicare organizat pentru a II-a oară în România de către biserica noastră la Bacău … iar rezultatele încep să prindă contur,” a declarat la deschiderea congresului pastorul Dragoș Mușat, Director al Departamentului de Comunicare din Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, România. Alături de cei 862 de participanți în sală, evenimentul a fost transmis și urmărit on-line, în direct, de 679 de utilizatori unici din România, Italia, Spania, Germania, Franța, Suedia, Marea Britanie, Austria, Ungaria, SUA și Canada. În general, au fost prezente persoane interesate de comunicarea misiunii bisericii și de perfecționarea capacității transmiterii mesajului Evangheliei. Dintre aceștia o bună parte au fost specialiști din media și social-media, specialiști în leadership, marketing sau negociere, responsabili de comunicare, prezbiteri, avocați, notari, persoane ce lucrează în domenii publice sau oficiale, slujbași și membri ai bisericii. 

Programul de sâmbătă dimineața a inclus două sesiuni de studiu interactiv din care una pentru instructori formatori și cea de a doua sesiune pentru toți participanții la congres. Implicarea departamentelor bisericii, în mod special a Departamentului Școlii de Sabat și a Departamentului Tineret alături de prezența corului „Înger Alb” din Republica Moldova, a dat savoare întregului program. 

Un element aparte al Congresului de Comunicare a fost accentul pus pe managementul conflictului de domnul Titus Corlățean, diplomat și senator în Parlamentul României. Domnia sa a vorbit despre rolul bisericii și al membrilor ei în situații de criză. Domnul Corlățean precizând că „Darul influenței pozitive este o temă actuală” a pornit de la axioma că noi românii știm ce înseamnă creștinismul și a expus studii de caz în care implicarea demnă a creștinilor a fost extrem de relevantă pentru îndeplinirea obiectivelor naționale. Domnia sa a prezentat elemente în care atitudinea comunicativă, responsabilă și unitar-coerentă a membrilor bisericii a avut darul de a dezvolta o influență pozitivă mai ales în situații de criză. De asemenea, domnia sa a subliniat faptul că „Astăzi, egalitatea generează o abordare tot mai diferită a principiului nediscriminării.” 

Paulin Giurgi, director de comunicare și dezvoltare strategică al Centrului Media „Stimme der Hoffnung” din Darmstadt, Germania, a prezentat metode și tehnici esențiale și actuale de comunicare. Comunicarea strategică a fost tema centrală din seminarul „Comunicarea esențelor. O provocare în misiunea bisericii globale”. Domnia sa a dezvoltat întrebări care să provoace abordări eficiente ale misiunii precum: Cum comunicăm valorile bisericii, care sunt esențele ei, care este codul de comunicare, conținuturile comunicării noastre? În continuare a prezentat câteva direcții strategice de comunicare prin care bisericile locale, centrele de comunicare sau clasele de studiu „Sola Scriptura” devin canale media reprezentative pentru evoluția bisericii. Printre ideile prezentate de Paulin Giurgi se numără și cea a creării și folosirii principiilor de marketing în biserica din România așa cum sunt ele folosite în Occident, tocmai pentru a stăvili valul de secularizare al lumii vestice: “În esență, misiunea bisericii sau implementarea misiunii este o campanie de marketing”. „Apocalipsa 14 este motivul pentru care biserica noastră există”. 

Klaus Popa, Manager General al Centrului Media „Stimme der Hoffnung” din Darmstadt, Germania a vorbit despre impactul pe care îl are media în toate formele ei atunci când este folosită constructiv pentru dezvoltarea și binele societății la nivel local sau regional. Vorbind despre „Rolul comunicării vizuale în misiunea bisericii” și pornind de la principiul „credinței care trebuie trăită local prin relații personale” Klaus Popa a evaluat contextul actual ca unul favorabil comunicării Evangheliei și a dat exemple din centrele media prin care biserica este relevantă global atunci când pe plan familial, local și regional există o bună comunicare. 

Un element de noutate al acestei ediții a fost punerea în practică a noțiunilor de marketing în biserică prin desfășurarea Concursului de Fotografie Digitală soldat cu premii în cărți de valoare: „Originalii” de Adam Grant, „Călcâiul lui Ahile” de Vlad Ropotică, „Motivație și succes” de Lorand Soares Szasz (Audio-Book) și „Dezvoltă-ți Abilitățile de Comunicare” de Roz Townsend. 

Congresul s-a încheiat cu sesiunea de întrebări și răspunsuri moderată de domnul Tiberiu Nica, Director al Centrului Media Adventist din România. Interviul înregistrat pentru emisiunea „Biserica în acțiune” a accentuat necesitatea orientării bisericii către un tip de comunicare pertinentă și activă, „față către față” în grupurile mici de oameni, dar, în același timp, relevantă și globală ca punct comun de interes pentru toți cei care cred în Dumnezeu. 

„În urma feedback-ului primit credem că ne-am îndeplinit obiectivele pe care ni le-am propus atunci când am decis să realizăm ce-a de-a doua ediție a congresului. Am dorit și să furnizăm tuturor participanților informații cu privire la strategia unitară și pro-activă de comunicare a bisericii. Am dorit să creăm un cadru în care să învățăm nu doar să evităm conflictele ci și să creăm din ele ocazii de mărturisire a credinței. Credem că am reușit să echipăm, în mod special membrii bisericii, cu instrumente de comunicare care să-i capaciteze eficient pentru îndeplinirea misiunii bisericii. Misiunea înseamnă comunicarea față către față așa cum Moise comunica cu Dumnezeu. Tehnicile și instrumentele pe care social-media ni le oferă azi nu reprezintă decât canale inteligente de comunicare puse la dispoziție de Dumnezeu. Biserica de azi are unelte minune, adevărate pietre care vorbesc! Cu adevărat relevantă este însă, în cele din urmă, comunicarea față către față. Asta ne si propunem pentru următorul proiect care ne stă înainte: „ASEMENEA LUI Hristos” ne-a transmis în încheiere inițiatorul și coordonatorul evenimentului, pastorul Sergiu Macovei, director de comunicare pentru Zona de Nord-Est a României. 

Pentru cei care doresc să vadă online părți din desfășurarea Congresului de comunicare, gazda evenimentului – Biserica Adventistă Bacău Centru, a postat pe pagina de resurse video o bună parte a înregistrărilor de la eveniment.

 

 

 

Buletinul Președintelui

Ce Dumnezeu minunat avem noi! Ca un exemplu despre modul în care El susține și întărește pe copiii Săi, cu drag vă relatez, pe scurt, despre lucrurile care mi-au colorat zilele de septembrie. 

La începutul lunii încă am fost însoțit de sentimentul de vară, deoarece am vizitat unele regiuni călduroase ale Spaniei. Primul Sabat, a fost un timp de închinare alături de comunitatea adventistă românească din Castellon (vineri seara) și Valencia (Sabat dimineață). Gânduri alese și mulțumiri pastorilor Ciceroni Comănescu și Pavel Niță pentru această oportunitate.

 În Sabat după-amiază, alături de colegii administratori, ne-am întâlnit cu pastorii români care lucrează în Spania, alături de studenții Facultății Adventiste de Teologie din Sagunto. În total 18 persoane. Campania de evanghelizare din februarie 2017 a constituit motivul principal al întâlnirii noastre. S-a rostit chemarea: „Veniți și ajutați-ne!” Prin harul Lui, așteptăm să ne bucurăm împreună anul viitor!

A urmat Sevilla. La inițiativa Diviziunii Inter-Europene s-au întâlnit laolaltă, pentru a lucra împreună, administratori și directori de departamente de la Uniuni și conferințe. România a fost reprezentată de o delegație numeroasă formată din 41 persoane. Mulțumesc tuturor pentru participare și susținere!

Am profitat de prezența în Spania pentru a ne închina în al doilea Sabat împreună cu frații noștri din Peninsula Iberică. Vineri seara și în Sabat dimineață am vizitat Zaragoza, iar în Sabat după-amiază, biserica Madrid - Torrejon. Multe mulțumiri pastorilor Sergiu Gavril și Richard Ruszuly pentru pregătirea acestor întâlniri.

Am primit din partea băiețelului meu o întrebare: „Da, tati, tu când vii cu noi la biserica unde mergem noi la Școala de Sabat?” În sabatul al treilea a primit răspunsul așteptat. Am fost împreună la Biserica Crinul din București, alături de pastorul Traian Aldea.

Sabatul următor, vineri seara, am aprins un foc împreună cu colportorii la Congresul Colportorilor de la Stupini, BV. Sperăm să ardă nu doar până în februarie, ci să rămână jar,  până la următoarea întâlnire. Continuați să lucrați! Într-o zi, truda voastră va aduce mult rod!

În Sabat dimineață la Cernica am cunoscut cât de mare este Conferința Muntenia. Cei peste 800 de slujbași veniți de la Tulcea sau Prahova, Călărași sau Buzău au umplut până la refuz capela Institutului Teologic Adventist. Până la acest ceas, în cadrul proiectului Asemenea Lui  au fost  asumate 440 locuri unde să aibă loc evanghelizare anul viitor în Conferința Muntenia. Rugăciune și implicare sunt cuvintele de ordine. Mulțumesc celor care au spus deja „Da!” și celor care vor răspunde tot cu „Da!”.

Am cules roadele lunii septembrie. Mulțumim lui Dumnezeu pentru credincioșia Sa, pentru bogăția darurilor și  minunilor Sale! Merită să mergi pe calea asemănării cu El spre viața veșnică! În timp ce construim povestea lunii octombrie, să ne amintim: „Întreaga noastră inimă trebuie să se supună lui Dumnezeu; dacă nu, nicio schimbare nu se va produce prin care noi să fim făcuți iarăși asemenea Lui.” Ellen G. White, Calea către Hristos, p. 43. „Trebuie să facem eforturi în mod continuu pentru a imita societatea în care vom intra în curând, și anume societatea îngerilor lui Dumnezeu care nu au căzut niciodată în păcat. Caracterul trebuie să fie sfânt, manierele atrăgătoare, cuvintele lipsite de viclenie, și în acest fel noi urcăm treaptă cu treaptă, până ce suntem apți de a fi mutați acolo.” Ellen G. White, Mărturii pentru comunitate, Vol. I, p. 216.

 

Soare și senin,

Ștefan Tomoiagă

 

 

 

Buletinul Presedintelui

Bun regăsit!

Sunt curios cum ați petrecut ultima lună a verii. Probabil aveți același simțământ, că s-a terminat mai repede decât ne așteptam. Ne-ar fi plăcut să dureze mai mult, însă timpul este nerăbdător. 

Plaiurile băcăuane au dat startul unui început frumos de august. În primul Sabat, ne-am bucurat alături de frații și surorile din comunitățile Moinești și Sănduleni. Am întâlnit aici oameni calzi, veniți din zonă și din străinătate.  Concediile de odihnă și vacanțele au prilejuit frumusețea clipelor trăite laolaltă. Le dorim să crească în credință și să fie încălziți de Duhul Sfânt pentru o misiune aparte în anul următor.

Al doilea Sabat a fost plin de multă bucurie, entuziasm, zâmbete și implicare. Târgu Mureș a fost mai frumos în perioada 10-14 august datorită participanților la Congresul Național de Tineret 2016. Peste 2000 de tineri din toată țara și diaspora au ales să se conecteze nelimitat la viață. Așa cum ați promis, dragi tineri, rămâneți conectați la Sursa de putere pentru a vă bucura de o viață din belșug! 

Pentru Sabatul  din 19-20 august ne-am îndreptat pașii către poarta de vest a României. Vineri seara am participat la închinare împreună cu membrii unei comunități deschise și prietenoase: Socodor. În Sabat dimineață și după-amiază  am participat la inaugurarea noului edificiu al Bisericii Adventiste Apateu. Ne-a încântat  construcția frumoasă, cu o îmbinare reușită de piatră, lemn, culoare și vitralii. Dorim ca la fel de frumoasă să fie și inima credincioșilor!

Am avut bucuria să particip luna aceasta la cantonamentul pastoral din Cinișeuți, Republica Moldova. Am apreciat  la pastorii adventiști autohtoni spiritul misionar, angajamentele luate, atmosfera de familie și implicarea soțiilor în misiune. Îi felicit și le doresc un an misionar plin de roade.

La sfârșitul lunii am sărbătorit un eveniment care o dată la o sută de ani se întâmplă. Biserica păstorită în primul district, Frata, județul Cluj a celebrat 100 de ani de prezență adventistă în această zonă. Ne-am bucurat de ocazia caldă, frățească, unică prin rememorarea modalităților prin care înaintașii noștri mergeau din casă în casă cu Biblia în mână. Am învățat din scrierile de demult, din Deuteronom 32:7: ”Adu-ți aminte de zilele din vechime, socotește anii, vârsta de oameni după vârsta de oameni, întreabă pe tatăl tău, și te va învăța, pe bătrânii tăi, și îți vor spune” și am descoperit momentele de aur ale zilelor din vechime, timp în care biserica nu și-a pierdut nădejdea și încrederea. Cu speranță pentru viitor, îndeplinind cu credincioșie misiunea care i-a fost încredințată, familia din Frata așteaptă cu nerăbdare revenirea Domnului nostru Isus Hristos.

August a fost pentru odihnă, septembrie aduce multe oportunități și provocări. Domnul Hristos ne spune: “Lucraţi până Mă voi întoarce!” (Luca 19, 13). „Poate că au mai rămas doar puţini ani până când se va încheia istoria vieţii noastre, dar până atunci trebuie să lucrăm.”— The Review and Herald, 21 aprilie, 1896  

Încearcă să îți umpli inima cu gingășie, bunătate, amabilitate și iubire pentru Dumnezeu și pentru oameni și vezi ce se întâmplă!

 

Soare și senin,

Ștefan Tomoiagă

 

 

 

 

Credincios mereu - tabăra licuricilor din Oltenia

Luna iulie a adus o experiență-surpriză de neuitat pentru mielușeii, castorii și licuricii Bisericilor Adventiste din Conferința Oltenia: incursiunea pentru cinci zile în Împărăția Babilonului, cea reclădită pentru o vreme, în interiorul Centrului de Tineret din Sătic, județul Argeș.

Odată trecuți de poarta noii împărății, tinerii (din Peretu, Balș, Ciuperceni, Alexandria, Târgu Jiu, Craiova, Drobeta-Turnu Severin) au fost întâmpinați de împăratul și împărăteasa Babilonului care, deși erau însoțiți de sclavi, le-au acordat temerarilor încă de la început titluri nobiliare de domnițe, cavaleri, prinți și prințese. Pe fiecare ușă a palatului era înscrisă urarea de Bun venit în tabăra Daniel 2016! - ceea ce a clarificat încă de la început că împăratul Babilonului avea gânduri pașnice cu noii evrei veniți din Sud-Vestul regatului Iuda al României.

Tabăra lui Israel a fost ordonată în grupe tematice și regionale, primind nume reprezentative învățăturilor ce se doreau a fi acumulate în cadrul întâlnirilor. Fiecare grupă și-a formulat o deviză impresionantă: Gutuia (Puternici în Domnul!), Zmeura (Dulce ca iubirea lui Hristos!), Strugurii (Uniți mereu în Hristos!), Portocala (Cu parfum și sănătate, ai succes în toate!), Mango (Îndulcim viața!), Măr (Suntem proaspeți, sănătoși, pentru Domnul credincioși!), Ananas (Aromați și parfumați, suntem toți în Domnul frați!). Chiar comandamentul taberei, format din pastorii și instructorii regionali coordonatori, a format grupa Lămâia, alegând o deviză amenințătoare și promițătoare pentru participanți: „Acri, dar cu gust!”

Activitățile spirituale ale zilelor au avut ca suport câteva capitole din cartea profetului Daniel, cu teme precum fermitatea deciziilor, statornicia în rugăciune, statornicia în închinare, recunoașterea permanentă a singurului Dumnezeu adevărat.

Sabatul din 16 iulie a rămas de referință pentru toți participanții taberei. Debutul lui, vineri-seara, a fost impresionant, fiindcă în împărăție au fost realizate reconstituiri ale experienței lui Daniel și ale prietenilor săi din Babilon. Machete uriașe, în culorile și picturile epocii antice, costume adecvate și figuranți talentați au renăscut o civilizație misterioasă și ne-au făcut să retrăim cu mintea și cu sufletul clipe memorabile de istorie biblică. Astfel, la uriașa poartă a Babilonului vizitatorii au fost întâmpinați cu încântare de muzica unei viori fermecătoare, aflată în mâinile unui mare sfetnic al curții. Periplul inițiatic a continuat cu locul amenajat pentru cuptorul cu foc, în care erau încă prezenți cei trei tineri credincioși. Copiii au avut ocazia să pătrundă în cuptor, alături de ei și să asculte învățăturile celui ce prezida locul. Macheta copacului uriaș, visat de Nebucadnețar a atras toate privirile, în ramurile lui se adăposteau încă tot felul de păsări și la umbra lui se odihneau animale, iar marele vistiernic depăna misterios povestea și semnificațiile ei. Cea mai enigmatică a rămas groapa cu lei. Toți participanții au îndrăznit să pătrundă în ea, pentru a-l întâlni pe Daniel și felinele îmblânzite ce au dat ușori fiori.

Ziua de Sabat a continuat cu studiul cărții lui Daniel într-un mod inedit: de-a lungul unui traseu în natură, au fost plantate puncte de dezbateri. Punctul final al traseului s-a regăsit într-o poiană primitoare, în care s-au realizat noi investiri ale copiilor și instructorilor, în grupele de vârste corespunzătoare de mielușei, castori, licurici, exploratori.

Aproape toate serile s-au terminat cu fascinante focuri de tabără, ce au oferit spectacole de artificii, cu mireasmă de rășină. Au fost tot atâtea ocazii pentru cântece, povești, povestiri, glume, pilde, însoțite de o veselie oltenească.

În ziua plecării din Împărăția Babilonului, regele și regina au eliberat ultimii robi și i-au încoronat pe toți copii cu diademe de prinți și prințese. Momentul emoționant final a fost zborul în văzduh a celor 143 de baloane, strânse lângă catargul central, purtând cu ele spre cer dorințele participanților.

Imnul prieteniei, cântat în timpul altarelor, va răsuna pentru mult timp în inimile noastre. Îl auziți? ”Fii prieten, fii prieten!/ Chiar în robie de mergi./ Fără teamă, cu credință,/ Ca Daniel să te rogi!/ Fii prieten, Domnul vine/ Să-și ia pe ai Săi copii./ Prieteni vom rămâne/ Acum și în veșnicii!”

Daniela Zaharia/ istructor, Drobeta-Turnu Severin

 

Anul trecut s-au alaturat Bisericii Adventiste 1,26 milioane de membri

Un număr record de 1,26 milioane de persoane s-au alăturat Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea în anul 2015, numărul celor ce s-au alăturat bisericii într-o singură zi fiind similar celui celor care s-au botezat atunci când Duhul Sfânt a fost revărsat peste biserica primară, potrivit celui mai recent Raport Statistic Anual al Bisericii Adventiste.

„Anul 2015 a fost unul de răscruce în ceea ce privește creșterea Bisericii Adventiste: cele 1.260.880 de persoane care au devenit adventiste prin botez și mărturisire de credință a fost un nou record în ceea ce privește numărul de persoane care s-au alăturat bisericii într-un an calendaristic”, a scris David Trim, Directorul Biroului de Arhive, Statistică și Rapoarte al Bisericii mondiale în introducerea raportului disponibil online.

Trim a subliniat faptul că acesta a fost al doisprezecelea an consecutiv în care mai mult de 1 milion de membri s-au alăturat Bisericii Adventiste.

La 31 decembrie 2015, Biserica Adventistă număra 19.126.447 de membri, o creștere netă de 647.144 de persoane, reprezentând 3,5%, față de anul anterior, raporta Adventist Review în luna aprilie. Creșterea a fost înregistrată chiar și în condițiile în care biserica înființată în anul 1863 cu doar 3.500 de membri realizează un audit al membrilor pentru a se asigura de faptul că informațiile incluse în statistici reflectă realitatea de pe teren.

Raportul Statistic Anual din 2016, aflat acum la cea de-a 152-a ediție, conține statisticile referitoare la numărul de membri al Bisericii mondiale la finalul anului 2015, și statistici instituționale, financiare și de personal la finalul anului 2014.

Raportul de 101 pagini precizează că Bisericii Adventiste i s-a alăturat anul trecut o medie de 144 de persoane în fiecare oră, echivalentul a 3.453 de persoane pe zi.

„Astfel, fiecare zi a anului 2015 a fost ca Ziua Cincizecimii în ceea ce privește numărul de credincioși «adăugați» Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea”, a spus Trim.

Potrivit Faptelor Apostolilor, capitolul 2, versetele 1 la 47, în ziua Cincizecimii au fost botezate în jur de 3.000 de persoane.

Trim a spus că Biserica Adventistă a înregistrat pentru prima dată o medie de peste 3.000 de persoane care i s-au alăturat în 2007, iar apoi situația s-a repetat în 2011, 2012, 2014 și 2015.

Potrivit raportului, în trei diviziuni administrativ-teritoriale ale Bisericii s-au înregistrat două treimi dintre noii membri ai bisericii. Cel mai mare număr de noi membri – 274.011 sau 21.73% din totalul de noi membri – s-a înregistrat în Diviziunea Africa Centrală și de Est, aceasta fiind urmată de Diviziunea Africa de Sud – Oceanul Indian (270.664) și de Diviziunea America de Sud (254.768). Este foarte ca numerele să se mențină mari în Diviziunea Africa Centrală și de Est după ce anul acesta, în Rwanda au fost botezate mai mult de 100.000 de persoane.

Deși raportul nu analizează vârsta noilor membri, este foarte posibil ca un bărbat de 110 ani din Guatemala să fie cea mai vârstnică persoană botezată în cadrul Bisericii Adventistă. Liderii locali ai Bisericii au spus că exemplul lui Joaquin Tzoc, care s-a născut cu 10 ani înaintea morții lui Ellen White, unul dintre pionierii Bisericii, a fost botezat în data de 31 ianuarie 2015, demonstrează că nu este niciodată prea târziu să Îl acceptăm pe Isus.

Andrew McChesney/Adventist Review

 

Serialul „Spune lumii”, cea mai importanta productie cinematografica despre inceputurile Bisericii Adventiste, va fi lansat in luna octombrie

După ani de planificare, strângeri de fonduri și realizare, Chester Stanley, fost președinte al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din Australia, și-a văzut visul devenit realitate prin finalizarea producției cinematografice „Tell the World” (Spune lumii), serial ce redă istoria pionierilor denominațiunii mondiale.

„Tell the World” a fost produs de Hope Channel Australia, rețeaua oficială de televiziune a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din Australia. Aceasta este și cea mai amplă producție media din istoria denominațiunii. Istoria nașterii și a dezvoltării mișcării adventiste timpurii a fost adusă la viață de 95 de actori, 157 de membri ai echipei de producție și 1.000 de figuranți.

„Tell the World” le va permite telespectatorilor să fie martorii luptei pionierilor adventiști de a înțelege Scriptura, ai dezbaterilor teologice și ai depășirii amarei dezamăgiri; însă, prin toate acestea, pionierii au fost conduși și inspirați de Dumnezeu de-a lungul călătoriei lor de descoperire a adevărului.

Sediul Bisericii Adventiste mondiale coordonează distribuirea serialului, care va fi disponibil în trei formate: scurte clipuri istorice care vor fi lansate în luna august 2016, un scurt serial TV de 6 episoade care va fi transmis de Hope Channel și online în luna octombrie 2016 și un film de lung metraj care va fi disponibil pe site-urile de streaming precum Netflix, iTunes, Amazon și pe Google Play la o dată ulterioară.

Luna octombrie a fost aleasă pentru transmiterea serialului „Tell the World” pentru a-i ajuta pe membri să își amintească Marea Dezamăgire din 22 octombrie 1844. Data, marcantă în istoria câtorva denominațiuni creștine, inclusiv a adventismului, reprezintă momentul în care Isus nu s-a întors pe Pământ, așa cum se așteptau unii. Între 1831 și 1844, predicatorul baptist William Miller a declanșat „cea de-a doua mare trezire adventă”. Studiind capitolul 8, versetul 14, al cărții lui Daniel, Miller a calculat că Isus urma să revină între 1843 și 1844. Pe alții, calculele i-au dus chiar la data de 22 octombrie 1844. Atunci când Isus nu a revenit, urmașii lui Miller au experimentat ceea ce a devenit „marea dezamăgire”.

Proiectul a fost creat pentru ca membrii să cunoască începuturile Bisericii și să redescopere ce înseamnă să fii adventist. „Tell the World” le va oferi, de asemenea, celor care nu sunt familiarizați cu Biserica, ocazia de a dezvolta o înțelegere mai profundă a denominațiunii cu mai mult de 19,1 milioane de credincioși în toată lumea.

„Cred că suntem toți convinși să acest film va reprezenta o încurajare extraordinară pentru poporul lui Dumnezeu și pentru publicul larg”, a spus Ted Wilson, Președintele Bisericii Adventiste mondiale.

Informații suplimentare:

„Tell the World” va fi dublat în franceză, spaniolă și portugheză, iar în următorii trei ani va fi disponibilă subtitrarea în 30 dintre cele mai vorbite limbi din lume. Este nevoie de voluntari pentru traducerea proiectului în cele 30 de limbi. Dacă sunteți interesați, vă rugăm să ne trimiteți cererea dumneavoastră pe adventist.org/telltheworld.

Dacă doriți să găzduiți vizionări ale „Tell the World”, vă rugăm să vizitați adventist.org/telltheworld pentru a vă înregistra evenimentul.

Samois Regis/ ANN

 

Subcategorii