Info Adventist

Pentru a primi Info Adventist vă rugăm să trimiteţi un email la comunicare (@) adventist.ro

sau să introduceți adresa dumneavoastră de email în căsuța din stânga apoi să apăsați "Abonare"

 

Info Adventist este un buletin prin intermediul căruia Departamentul de Comunicare dorește să evidențieze aspecte din viața Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea fiind realizat de catre Agenția Adventistă Română de Comunicare. Acesta este distribuit GRATUIT oricarei persoane interesate.

 

Preluare articole: Preluarea articolelor din Info Adventist este incurajata si gratuita. Cu toate acestea atunci cand preluati parti sau materiale intregi din acest buletin cuvintele : "Sursa: Agentia Adventista Romana de Comunicare" trebuie sa apara imediat sub titlu sau imediat dupa terminarea articolului si trebuie sa aiba aceeleasi caracteristici ca si a altor surse citate.

 

Trimitere stiri: Pentru o informare mai buna cu privire la viata Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România avem nevoie de stiri cu privire la actiunile sau evenimentele desfasurate în ţară sau peste hotare. Daca aveți astfel de informatii trimiteți-le chiar acum la comunicare (@) adventist.ro

 

Note:

 • Stirile pentru Info Adventist se primesc pana miercuri ora 20.00 . Trimiterea dupa data limita mentionata este acceptata insa informatiile vor fi preluate doar în numarul următor
 • Va rugam includeti diacritice si fotografii (daca este cazul) inainte de trimitere.

 

IMPORTANT PENTRU ABONATI

In anumite conturi de email mesajele ajung la folderul SPAM. Va rugam sa verificati aparitia buletinului Info Adventist in acest loc si sa selectati in dreptul acestor mesaje optiunea "Not SPAM" si adaugati adresa de email in "address book" sau "contacts". In acest fel mesajele vor veni pe viitor in mod corect in INBOX.

ADRA: un sfert de secol pentru Romania

Sâmbătă, 18 iunie 2016, Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor – ADRA România și Corul „The Royal Singers” au organizat concertul aniversar și umanitar „Zâmbete pe portativ” în aula Institutului Teologic Adventist din Cernica, județul Ilfov.

Acorduri nobile ale muzicii clasice și religioase au fost interpretate cu măiestrie de violoncelistul Andrei Ioniță, student la Berlin (câștigător al Concursului Internațional Ceaikovsky – Rusia, Ediția 2015), Corurile de copii Cantassimo & Celest Harmony, Corul The Royal Kids, Corul The Royal Singers, solista Aldana Cazacu, Orchestra Pro Nobile și pianistul George Natsis, corurile fiind conduse de dirijorii: Simida Gherghe, Hermina Marin și Albert Codreanu.

În cadrul evenimentului prezentat de Marius Creța, redactor Speranța TV, a fost prezentat cazul Alinei Neculcia, din comuna Parava, județul Bacău, o mamă care a suferit mai multe abuzuri din partea soțului, atât ea cât și cei 3 copii minori. De mai mulți ani, Alina este victima violenței domestice, însă în ultima perioadă situația a devenit critică și nesigură, atât pentru viața ei, cât și a celor 3 copilași pe care îi are în grijă. În colaborare cu Primăria Comunei Parava, ADRA România dorește să se implice în asigurarea condițiilor de viață corespunzătoare pentru Alina și cei trei copii.

Datorită generozității participanților la eveniment, în cadrul concertului a fost strânsă suma de 11.723 RON. Fondurile strânse în urma concertului umanitar și aniversar vor fi destinate construirii unei case pentru Alina și cei 3 copii prin intermediul proiectului ADRA „În sfârșit, acasă!”.

„La peste 25 de ani de activitate, sub motto-ul „Schimbă o viață și vei schimba lumea!”, ADRA România aduce bucurie și speranță în viețile beneficiarilor prin promovarea unui viitor mai bun, a valorilor și a demnității umane. Conform informațiilor primite de la directorii din perioada 1990 – 2015, respectiv: Ion Buciuman, Viorel Dima, Emil Jigău, Cornel Roman, Sorin Goleanu și Robert Georgescu, în cei 25 de ani de existență au fost realizate 871 de proiecte, cu ajutorul a 5.213 de sponsori, 5.654 parteneri și 89.441 voluntari, aducând schimbare în viețile a 1.019.530 de beneficiari cu un buget de 41.270.301 lei, toate acestea conduse de către UN Dumnezeu care a mers înaintea noastră și ne-a închis sau deschis drumurile”, a declarat Ștefan Tomoiagă, președinte ADRA România.

„M-am simțit extraordinar la acest concert, alături de muzicieni minunați! Atmosfera creată nu se poate descrie în cuvinte! Parcă am fost într-un colț de cer. Cu toții am cântat cu inimile încărcate de bucurie, cu o motivație sinceră și cu dragoste pentru oameni și Dumnezeu. L-am invitat pe tânărul violoncelist Andrei Ioniță pentru a-i arăta cât de mult îl prețuim și îl îndrăgim pentru tot ceea ce reușește prin talentul său. Mulțumesc tuturor muzicienilor implicați! Misiunea noastră este să-i facem pe oameni fericiți și să-i aducem slavă lui Dumnezeu printr-o muzică vie, dar și solemnă în același timp. Suntem cu atât mai mult împliniți datorită faptului că evenimentul „Zâmbete pe Portativ” a avut o cauză umanitară. Vom susține întotdeauna semenii cu probleme. Felicităm ADRA România pentru cei peste 25 de ani de activitate în slujba oamenilor și le dorim tuturor cât mai multe binecuvântări din partea lui Dumnezeu”, a declarat Albert Codreanu, dirijorul Corului „The Royal Singers”.

„A fost o bucurie pentru noi să participăm la acest eveniment. Copiii din cele două coruri au fost mereu alături de copilași aflați în situații dificile. Ne bucurăm că și de aceasta dată am putut întinde o mână de ajutor. Copiii au cântat cu mult entuziasm, gândindu-se că prin muzica interpretată vor aduce sprijinul lor în susținerea cauzei umanitare prezentate”, a declarat Simida Gherghe, dirijoare a corurilor de copii Cantassimo din Bacău și Celest Harmony din Matca.

Proiectul „În sfârșit, acasă!” este modalitatea prin care ADRA România se implică în susținerea familiilor numeroase  construind locuințe pentru cei care trăiesc în condiții grele, dar care au dorința de a munci. Încă de la înființare ADRA identifică și sprijină persoane cu familii numeroase care nu au un spațiu optim de locuit prin construirea de locuințe și oferirea de asistență competentă. Acest proiect se desfășoară în parteneriat cu autoritățile locale, iar finanțarea vine atât de la persoane fizice, cât și de la persoane juridice. Implementarea proiectului se realizează cu ajutorul voluntarilor din țară și din străinătate.

Vă așteptăm să fiți alături de Alina! Cei care doresc să se alăture echipei ADRA România în proiectul ”În sfârșit, acasă!” și să se implice, o pot face prin:

 • voluntariat,
 • donații financiare în conturile ADRA (cu precizarea numelui beneficiarului), dar și prin
 • donații materiale (în special materiale de construcții) sau
 • donând chiar acum direct pe site-ul adra.ro/doneaza, pentru proiectul „În sfârșit, acasă!”

Înființată în 1990, Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor – ADRA România, a păstrat filozofia de ajutorare necondiționată în cadrul activităților desfășurate în proiectele sale. ADRA România urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru cei în nevoie şi investeşte în potenţialul oamenilor prin iniţiative de dezvoltare comunitară, axându-se pe cinci direcţii principale: asistarea categoriilor sociale defavorizate, asistarea victimelor dezastrelor naturale, sănătate primară, educaţie de bază și dezvoltare economică.

ADRA România

 

Festivitate de absolvire la Institutul Teologic Adventist: Promotia 2016

În aceste zile, când cele mai multe instituții de învățământ îi sărbătoresc pe elevii sau studenții care și-au finalizat studiile, și Institutul Teologic Adventist a organizat festivitatea de absolvire a promoției 2016, ce a avut loc duminică, 12 iunie. Această generație și-a ales ca motto mesajul textului biblic din Zaharia 4:6 „Nici prin putere, nici prin tărie, ci prin Duhul Meu”. La eveniment au participat profesori, absolvenții și colegii lor, părinți, prieteni și mai mulți invitați speciali. Dintre aceștia îi amintim pe Ted Wilson, Președintele Conferinței Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, însoțit de soția sa Nancy, pastorul Magyarosi Barna, secretarul Diviziunii Inter-Europa, pastorul Marius Munteanu, Directorul Departamentului Educație din cadrul Diviziunii Inter-Europa și Președintele Institutului Teologic Adventist, precum și pastorul Ștefan Tomoiagă, Președintele Uniunii de Conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România.

Unul dintre cele mai așteptate momente a fost prezentarea absolvenților celor patru programe de studii de licență (Teologie adventistă pastorală, Asistență socială și Pedagogia învățământului primar și preșcolar) și al programului de Master oferit de Universitatea Andrews din SUA. După ce studenții au fost declarați absolvenți de Rectorul conf. univ. dr. Roxana Paraschiv au urmat cele mai solemne momente ale evenimentului, prezentarea cuvântului de trimitere și rugăciunea de consacrare susținute de pastorii Marius Munteanu și Ștefan Tomoiagă. 

„A fost un privilegiu pentru mine să fiu la festivitatea de absolvire a promoției 2016 de la Institutul Teologic Adventist, o școală deosebită. Ascultând mesajele care au fost transmite vă pot spune că studenții din această instituție au fost foarte binecuvântați de Dumnezeu și sunt foarte dedicați lucrării Domnului, dovada fiind multele situații în care ei au slujit oamenii într-un mod impresionant. Niciodată nu trebuie subestimată importanța educației adventiste. Acești studenți vor pleca de aici și vor oferi o mărturie minunată despre Dumnezeu în multe domenii: educație, asistență socială și prin lucrarea bisericii. Cred că tot mai mulți tineri vor veni la această școală specială ca să se pregătească pentru ultima ocazie de vestire a mesajului celor trei îngeri.Ted Wilson, Președintele Conferinței Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea

„Relația pe care am construit-o cu oamenii din școală și implicit cu această instituție este o sursă de bucurie. Aparțin acestui așezământ, chiar dacă acum slujba mă poartă și pe la școli surori. Cernica a fost, este și va rămâne un reper al formării pentru cunoaștere și al deprinderii înțelepciunii, cadrul unor relații sănătos construite, prilejul unei dezvoltări personale provocatoare și de aceea orice oprire în campus înseamnă pentru mine, într-o exprimare mai plastică, o doză binefăcătoare de vitamine. Pentru viitor cred în dezvoltarea cursivă a acestei instituții sub binecuvântarea lui Dumnezeu, așa cum s-a întâmplat vizibil în ultimii ani, dar și în intervenția spectaculoasă a Providenței care poate face ca progresul nostru să fie mult mai rapid decât ne pregătim sau anticipăm.” Marius Munteanu, Directorul Departamentului Educație din cadrul Diviziunii Inter-Europa și Președinte al Institutului Teologic Adventist 

„Mă simt un părinte împlinit. Acesta este visul oricărui părinte și investiția pe care noi, părinții, o facem cu dragoste, iar acest moment îl trăim alături de toți cei care se bucură împreună cu noi. Încă de la liceu mi-am dorit ca fiica mea să primească o educație din partea bisericii în care eu am intrat cu bucurie. Și consider că educația pe care o pot oferi instituțiile bisericii este cea mai bună educație de care pot avea parte copii și tinerii.” Ionel Tacu, părinte.

„Este un sentiment extraordinar, pentru că acum se încheie cei cinci ani pe care i-am petrecut aici. Institutul cred că este un loc în care te poți dezvolta atât intelectual cât și spiritual, unde poți să întâlnești prieteni și să te apropii mai mult de Dumnezeu.” Andrei Bordeanu, absolvent al programului Master of Arts in Religion oferit la Cernica de Andrews University.

„Îi sunt recunoscător lui Dumnezeu și mă simt minunat pentru că am reușit să termin acest program. Nu mi-a fost deloc ușor, dar sunt fericit că Dumnezeu a făcut posibil ca eu să-mi termin studiile. Timpul pe care l-am petrecut în campus a fost frumos, de fapt a fost extraordinar! Fiind singura persoană de culoare aici, eram mereu în centrul atenției. De asemenea, multe biserici din România s-au bucurat să aibă un predicator african din Zambia. Aproape în fiecare sfârșit de săptămână am predicat în biserici din România. Dar cea mai frumoasă amintire a mea din campus este legată de profesorii mei care au fost foarte bine pregătiți și cu teamă de Dumnezeu.” Mathews Kayaya, absolvent al programului Master of Arts in Religion oferit la Cernica de Andrews University.

Festivitatea de absolvire este ultimul eveniment public din calendarul academic, însă activitatea și provocările continuă atât pentru studenți, cât și pentru profesori. În scurt timp vor începe examenele de licență, iar în perioada 18-25 iunie este programată sesiunea de vară pentru admitere. Cei care doresc să aleagă unul sau mai multe dintre programele de studii de licență de la Institutul Teologic Adventist sunt invitați să viziteze site-ul www.institutadventist.ro, sau să telefoneze la numerele 021 369 53 50 și 0744 68 51 23. De asemenea, în aceeași perioadă, în Campusul Adventist din Cernica se fac și înscrierile la Școala Postliceală Sanitară „Dr. Luca”. 

Emanuel Sălăgean, șef birou promovare ITA

 

Oraselul copiilor din Iasi. Editia 2016

Duminică, 12 iunie 2016, Parcul Expoziției a fost mai vesel decât de obicei deoarece peste 370 de copii, însoțiți de părinți sau bunici au luat vizitat Orășelul Copiilor, eveniment organizat de Asociația Studențească AMiCUS Iași în colaborare cu Primăria Municipiului Iași.

Domnul Mihai Chirica a fost prezent la deschiderea oficială a Orășelului și la tăierea panglicii, fiind primul eveniment public la care acesta a participat în calitate de Primar al Municipiului Iași. Momentul a fost transmis pe Facebook, aproximativ 70 de persoane au urmărit în direct, pentru ca mai apoi, doar pe parcursul zilei de duminică, înregistrarea să fie vizualizată de peste 16.000 de ori.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Iași și Serviciul Județean de Ambulanță le-au oferit copiilor posibilitatea de a vorbi cu cei care zilnic salvează vieți: pompierii și personalul Ambulanței. Armata a fost reprezentată de Batalionul 151 Infanterie „Lupii Negri” de la Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt". La Spitalul Orășelului, au fost prezenți medicii și asistentele de la Arcadia – Spitale și Centre Medicale, iar Biblioteca Orășelului Copiilor a însuflețită de pasiunea pentru lectură a celor de la Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” din Iași. Inovația și tehnologia și-au găsit loc la Fabrica de Roboți a Orășelului, unde tinerii ingineri de la Ateliere-Creatoria le-au arătat copiilor în mod practic cât de atractive pot fi științele exacte. La Restaurantul Orășelului copiii au primit gratuit limonadă și un desert sănătos oferit de Sante Food. La Școală, au fost desfășurate diverse activități atractive mulțumită Learn with Music.

Farmacia, cabinetul stomatologic, cabinetul psihologic, filarmonica, poșta, biserica, centrul sportiv, salonul de înfrumusețare, magazinul foto, centrul de calcul, atelierul de meserii și piața – au fost celelalte locuri în care le-au fost oferite copiilor informații și activități educaționale pe înțelesul lor cu scopul de a-i informa cu privire la cele mai importante instituții ale unui oraș, dar și despre cele mai interesante locuri în care ar putea putea lucra atunci când vor deveni mari.

„Au fost cele mai interesante activități educative pentru copii! Felicitări pentru inițiativă! Nici ploaia, nici vremea mohorâtă nu au reușit să strice evenimentul organizat din suflet, deoarece astăzi a ieșit la iveală bunătatea fiecăruia și sufletul de copil de care uneori uităm!” afirma o mamă care a vizitat Orășelul, pe pagina de Facebook a Asociației.

Membrii comitetului AMiCUS mulțumesc, în primul rând, lui Dumnezeu: „ne-am rugat să  nu plouă, dar a plouat, și cu toate acestea au venit peste 350 de copii. Credem că dacă ar fi fost vreme bună, nu am fi făcut față numărului mare de copii. Așa că, tot Dumnezeu este Cel care știe cel mai bine!”. În al doilea rând, mulțumesc voluntarilor care au sacrificat din timpul și, poate, din sănătatea lor pentru a face din acest eveniment unul reușit. Totodată, mulțumim celor care au sponsorizat proiectul, dar și celor care ne-au ajutat cu promovarea în mediul online: în doar o săptămână, postările AMiCUS au ajuns la peste 65.000 de oameni.

AMiCUS Iași

 

Credincios mereu - camporee pentru copiii din Conferinta Oltenia

Copiii din zona Olteniei au avut oportunitatea de a participa duminică, 19 iunie 2016, la Camporeea „Daniel”, cu motto-ul „Credincios mereu”, ce s-a desfășurat în Parcul Tineretului  din Craiova. Invitații speciali ai evenimentului au fost Beniamin Stan, directorul programelor de licurici și exploratori în cadrul Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România, și pastorul Viorel Răducan, președintele Conferinței Oltenia.

Timp de șapte ore participanții au parcurs un traseu potrivit informațiilor din carnețelul oferit pentru fiecare grupă. Astfel, copiii au trecut pe la posturile de aventură (tir cu arcul, tiroliană, pânza de păianjen, geocaching, („descoperă comoara”), pe la cele distractive (topogan, trambulină, face painting, baloane de săpun), dar și pe la cele la care le erau verificate anumite cunoștințe (specializări, programele licu & explo, psalmi, cântece). De asemenea, s-au desfășurat jocuri în care au avut ocazia de a-și folosi îndemânările, dar și puterea echipei. Grupele care au obținut punctajul maxim la unele posturi au fost recompensate cu cadouri.

Florin Răduț, director Tineret, Conferința Oltenia

 

Fii si tu alaturi de Said!

„Numele meu este Said și am 14 ani. Mama și tata ne-au spus că vom pleca în Europa. Nu am luat nimic cu noi, cu excepția unui schimb de haine pentru fiecare. Nu ne-au spus cum vom călători și pentru cât timp. Îmi amintesc de îmbrățișarea puternică a bunicii care a spus că se va ruga pentru noi în fiecare zi. Nu știu cât timp am călătorit. Cred că a fost excursie foarte lungă. Am călătorit cu camioane. Nu puteam respira. Oamenii plângeau. Șoferul de camion striga la noi. Mama a încercat să ne pună să dormim pentru ca să nu vedem și să nu ne amintim lucrurile rele care se întâmplau lângă noi. Nu vreau să-mi mai amintesc ce am văzut.

Uneori, vorbim despre trecut: casa noastră, bunica și amintirile frumoase pe care le-am luat cu noi. Războiul și călătoriile le-am lăsat în urma noastră. Nu ar trebui să vorbim despre aceste lucruri.

Îmi place să merg la școală și să mă joc în parc. Nu este corect ca cineva să fie lăsat să fie analfabet. Îmi pare rău pentru mama mea care nu știe să își scrie numele. Ea nu poate citi un ziar. Ea nu a mers la școală. Eu îmi doresc să devin medic. Voi ajuta copiii bolnavi. Când ei vor fi triști, eu îi voi întreba de ce sunt triști. Aici nimeni nu mă întreabă de ce plâng și de ce sunt trist.

Copiii nu trebuie să fie victime. Copiii nu ar trebui să vadă cum oamenii se îneacă pentru că nu au reușit să urce în barcă. Ei nu ar trebui să meargă pe jos zile întregi fără a face baie. Lor nu ar trebui să le fie foame și să poarte o singură pereche de pantofi și o haină, tot timpul. Visez la casa mea unde să pot dormi în patul meu și să merg la școală.”

Aceasta este povestea lui Said, are doar 14 ani și deja a experimentat greutăți pe care niciun copil nu ar trebui să le întâlnească. Astfel de povești de viață sunt trăite de copiii care pleacă din țările distruse de război în căutarea unui viitor mai bun și a unui loc mai sigur alături de familiile lor.

Diviziunile Trans-Europa și Inter-Europa, împreună cu ADRA și ASI Europa, și-au intensificat eforturile pentru a ajuta la îndeplinirea nevoilor refugiaților care au trecut pe teritoriile lor, iar un grup de planificare a propus ca biserica să aibă un Sabat Mondial al Refugiaților pentru a face cunoscută situația atâtor oameni și pentru a ne conștientiza cu privire la responsabilitatea noastră, în calitate de creștini adventiști, de a ajuta. Această zi a fost planificată pentru sâmbătă, 18 iunie, fiind votată de Comitetul Conferinței Generale în cadrul consiliului anual de primăvară, ce a avut loc în luna aprilie. 

„Vreau să fac un apel la acțiune în rândul membrilor noștri cu privire la această situație: să ne unim în rugăciune pentru cei 120 de milioane de refugiați și persoane strămutate din întreaga lume. Să ne cercetăm răspunsul și atitudinea noastră de creștini față de aceste grupuri”, spus pastorul Ted N.C. Wilson, Președintele Bisericii Adventiste mondiale, într-o scrisoare adresată conducătorilor bisericii de la toate nivelurile.

Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România, prin proiectul „Speranță pentru imigranți” recunoște umanitatea în această criză a refugiaților, cât și valoarea fiecărui om implicat. Prin faptul că drepturile omului sunt respectate și se acționează cu compasiune, se transmite un mesaj clar de putere pe parcursul acestei situații complexe și fragile. Prin activitățile sale specifice, ADRA dorește minimalizarea impactului acestei situații copleșitoare și de nesuportat pentru cât mai mulți bărbați, femei și copii.

Și tu poți susține copii ca Said în cadrul proiectului „Speranță pentru imigranți”. Cei care doresc să se alăture echipei ADRA România și să se implice, o pot face prin:

 • voluntariat (în țară sau în afara țării),
 • donații materiale (în special produse medicale, dar și produse alimentare, de igienă și îmbrăcăminte),
 • donații financiare în conturile ADRA,
 • donații direct pe site ul adra.ro/doneaza pentru proiectul „Speranță pentru imigranți”,
 • donații în cadrul colectei de sâmbătă, 18 iunie 2016, în oricare dintre Bisericile Adventiste de Ziua a Șaptea din România.

Schimbă o viață și vei schimba lumea!

ADRA România

 

Lungul drum din Alexandria la un spital adventist din Statele Unite

Căderea comunismului în anul 1989 s-a dovedit a fi un factor mai puțin revoluționar pentru Nelu Nedelea decât un alt eveniment care a avut loc doi ani mai târziu.

Acest al doilea eveniment – o serie de studii biblice oferite de un vecin adventist de ziua a șaptea – a transformat încet și pe neașteptate viața băiatului în vârstă de 12 ani.

„M-am îndrăgostit de ideea Noului Pământ”, a declarat Nelu Nedelea, ”imaginându-mi contrastul dintre lumea de acum și măreția prezisă în capitolul final al Apocalipsei.”

La vârsta de 13 ani, Nelu Nedelea a devenit primul membru al familiei sale care a devenit adventist de ziua a șaptea.

„Acesta a fost începutul relației mele cu Dumnezeu”, a spus el.

Acesta a fost și începutul unui drum lung care avea să îl conducă la soția sa, iar mai târziu la Universitatea Loma Linda din sudul Californiei, acolo unde a fost numit câștigătorul Premiului Președintelui din acest an, după ce a absolvit masterul în capelanie al Facultății de Teologie din cadrul universității.

În România, pastorul care l-a botezat pe Nelu Nedelea i-a spus să-și stabilească ținte înalte pentru viața sa. Ideea a rezonat cu băiatul care a crescut fără un model masculin.

„Tatăl meu a fost alcoolic”, a spus Nelu Nedelea. „Părinții mei nu au terminat liceul, dar mama pe mama a bucurat-o vestea botezului meu. Aveam o Biblie în casă și ea găsea întotdeauna refugiu în Biblie și în rugăciune.”

Mama lui a fost o admiratoare a adventiștilor cu mult timp înaintea botezului lui Nelu.

„Mama îi aprecia pe credincioșii adventiști pentru că erau mai bine educați decât românii de rând, aveau copii mai cuminți și câștigau mai mulți bani", a spus el.

Entuziasmul lui pentru noua sa credință a fost contagios. De-a lungul timpului s-au alăturat bisericii și mama și toți cei trei frați ai săi.

[Întoarce-te] spre miazănoapte”

Pe când era încă elev de liceu, în Ajunul Anului Nou a primit făgăduința cu textul din Deuteronom 2:3, care spune: „Vă ajunge de când ocoliți muntele acesta. Întoarceți-vă spre miazănoapte...”

Nedumerit, se întreba dacă afirmația criptică ar putea fi un fel de semn de la Dumnezeu. Însă, dacă era, ce putea însemna?

Primul dintre cele două răspunsuri a ieșit la lumină după puțin timp, atunci când a început să simtă chemarea lui Dumnezeu pentru slujirea pastorală. Pentru a deveni pastor trebuia să studieze în cadrul Institutului Teologic Adventist și, spre surprinderea lui Nelu, acesta se afla în județul Ilfov, la aproximativ 100 km nord-est de orașul său natal, Alexandria. Oare asta dorea să îi spună Dumnezeu?

După ce a absolvit liceul, Nelu – care intenționase să devină avocat – a plecat de acasă pentru a deveni pastor. Se afla la institut atunci când a aflat că tatăl său luase o decizie foarte importantă.

„Avea diabet și o sănătate precară”, a spus el. „Într-o zi s-a hotărât să studieze Biblia și să se roage. Eram student în anul I, și m-am dus acasă pentru botezul lui.”

În timpul drumului spre casă pentru botez, lui Nelu nici nu îi trecea prin minte că aceea urma să fie ultima ocazie în care avea să îl vadă pe tatăl său în viață.

„Am petrecut o zi împreună”, a spus el. „Douăzeci și patru de ore. Am petrecut un timp frumos împreună, sărbătorind noua sa viață. În acea sâmbătă seara a intrat în comă și a murit după trei zile. Cred că Dumnezeu i-a dat tatei timp pentru a-și preda viața lui Isus.”

La două luni după absolvire, lui Nelu i-au fost încredințate șase biserici. În acel moment nu știa, însă Dumnezeu avea încă o aplicație pentru îndemnul de a se „întoarce spre miazănoapte”, și avea să o afle în curând.

Găsirea unei soții

Cel de-al doilea răspuns a venit în 20 ianuarie 2001 – o dată pe care Nedelea spune că nu o va uita niciodată – atunci când a fost trimis să susțină o serie de întâlniri într-un oraș aflat la aproximativ 4 ore de condus spre nord.

„Iașiul este un frumos oraș universitar”, a spus el zâmbind. „La biserica de acolo am văzut o fată frumoasă și îmi doream să îi vorbesc.”

În ciuda dorinței de a o cunoaște, nu s-a ivit nicio ocazie. La încheierea seriei de întâlniri, descurajat, Nelu a luat un taxi împreună cu prietenul său pentru a se îndrepta spre locul în care erau cazați. În timp ce mașina pornea, două tinere i-au făcut semn șoferului pentru a vedea dacă mai era loc întrucât începuse să plouă.

Spre încântarea lui Nelu, una dintre ele era chiar tânăra pe care o văzuse în biserică. Dintr-o dată și-a amintit de îndemnul de a se îndrepta spre nord. Se afla într-un oraș aflat departe de casa sa, în nord, vorbind cu femeia viselor sale. Avea Dumnezeu vreun rol?

A aflat că numele tinerei era Olivia, că era studentă în Iași, și că era amabilă și prietenoasă, însă la finalul drumului era prea stânjenit să îi ceară numărul de telefon.

„Dumnezeu s-a ocupat și de asta”, spune el. A doua zi, pe drumul spre casă, mașina cu care călătorea s-a stricat. În mod normal acesta este un lucru rău, însă când a aflat că repararea mașinii avea să dureze două zile, Nelu s-a bucurat. La biserică urma să aibă loc o activitate pentru tineri. Avea să fie și ea acolo?

Nu știa, însă și-a făcut un plan pentru orice eventualitate. Abia și-a putut ține în frâu bucuria când a văzut-o intrând. Cei doi s-au căsătorit după 3 ani și 6 luni.

Mutarea în Canada

Nelu a fost hirotonit pastor în anul 2009, însă atunci când contractul său cu Biserica Adventistă din România a expirat, cuplul a emigrat în Columbia Britanică, Canada.

„Căutam un loc care să ne ofere mai multe oportunități de dezvoltare personală, academică și profesională”, a spus el. „După multă rugăciune, am ales Canada.”

Nedelea s-a angajat în construcții, iar cei doi au învățat limba engleză în doar un an. Însă, pe măsură ce se scurgea timpul, părea că visul său de a continua să lucreze ca pastor nu avea să se mai împlinească. Într-un moment de descurajare, I-a spus lui Dumnezeu: „Cheamă-mă să slujesc ca pastor, sau dă-mi binecuvântarea Ta pentru a mă angaja în alt domeniu.”

În aceeași seară a primit un telefon de la președintele Conferinței Columbia Britanică a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. Deși nu îi putea oferi un post atunci, acesta l-a încurajat să aibă încredere că Dumnezeu avea să-i deschidă o cale.

„După trei luni am fost angajat ca pastor a două biserici canadiene”, a spus Nelu. „Erau oameni minunați și a fost o perioadă extraordinară a slujirii mele.”

Modul în care a ajuns din Canada la Universitatea Loma Linda descoperă, din nou, călăuzirea divină, spune Nelu, însă de această dată Dumnezeu părea a spune „Întoarce-te spre miazăzi”.

„Conferința dorea să investească în educația mea”, a spus el. „Doreau să mă orientez spre un program de master.”

Ideea îi plăcea, însă se întreba ar fi trebuit să studieze. Răspunsul a devenit mai clar în timp ce participa la un seminar pentru pastori în Monterey, California, în 2013.

„Un domn din Bermuda care a participat la aceeași prezentare despre capelania în armată mi-a oferit cinci sau 10 motive pentru a deveni capelan”, a spus el. „A spus că acesta slujește mai bine oamenilor aflați în nevoie decât pastorii care slujesc în alte domenii.”

Întoarce-te spre miazăzi

După puțină vreme, în timpul unei vizite în Sudul Californiei pentru a-și vizita fratele, Nelu a vizitat și Universitatea Loma Linda pentru a se interesa de programul lor de capelanie. S-a întâlnit cu Raelene Brower, din cadrul Facutății de Teologie, care l-a încurajat să se înscrie. A făcut-o, și a fost acceptat.

Deoarece încă mai era pastor în Columbia Britanică, Nelu trebuia să ia o decizie. Să își facă bagajul și să se mute împreună cu soția sa în California, sau să continue să Îi slujească lui Dumnezeu în Canada?

„Ne-am rugat mult și am postit”, a spus el. „Am decis să mă odihnesc și să mă rog cel puțin un Sabat. Aveam multe lucruri pe care ar fi trebuit să le vindem dacă ne mutam.”

Săptămâna următoare și-au scos toate lucrurile în garaj și au vândut totul în două zile. Dintr-o dată aveau banii necesari pentru a se muta la Loma Linda.

„Am plătit taxa pentru primul trimestru, iar apoi am depus cerere pentru bursa de lider în misiune și am obținut-o”, a spus Nelu. „Aceasta mi-a acoperit taxa pentru programul de doi ani.”

Acum că a obținut diploma de master, Nelu lucrează în cadrul programului de un an de rezidențiat în capelanie din cadrul Centrului Medical al Universității Loma Linda.

Și Olivia este ocupată. Aceasta a obținut un MBA în domeniul sănătății și lucrează pentru departamentul de resurse umane din cadrul Centrului Medical al Universității Loma Linda.

 Deși încă nu știe unde, Nelu intenționează ca în viitor să lucreze într-un spital adventist.

„Sunt dispus să merg oriunde se deschide o ușă”, a spus el.

James Ponder, Universitatea Loma Linda/ foto: Adventist Review și Irina Gheorghița

 

Ziua Portilor Deschise la Ramnicu Sarat

Sâmbătă, 11 iunie 2016, Biserica Adventistă din Râmnicu Sărat a găzduit Ziua Porților Deschise. La evenimentul care a avut ca temă „Moralitatea ca stâlp al societății moderne” au fost prezenți reprezentanți ai autorităților locale precum primarul municipiului Râmnicu Sărat, prof. Sorin Carjan, ca și viceprimarul și secretarul urbei, prof. Ștefan Torcărescu, respectiv ing. Emanuela Vagyaș Davidoiu.

Organizatorii și-au exprimat aprecierea pentru prezența reprezentanților cultelor religioase prin preot prof. Ștefan Andrei, directorul Colegiului Național „Alexandru Vlahuță” și reprezentant al Protoieriei Bisericii Ortodoxe, și pastorul Daniel Cocoș, reprezentant al Bisericii Baptiste. 

Printre oaspeți s-au mai numărat Aurora Iordan, grefier șef, și Ramona Petrescu, grefier în cadrul Judecătoriei Râmnicu Sărat, Marian Achim, agent-șef adjunct în cadrul Poliției de Proximitate, av. Constantin Iftimie, membru al Baroului Buzău, ing. Florin Leaua, edilul comunei Puiești, și doamnele Violeta Iftimie și Ștefania Selegian, profesoare ale Școlii Generale Nr. 1.

În cadrul alocuțiunii sale, pastorul Gabriel Ișvan, Directorul Departamentului Relații Oficiale și Libertate Religioasă din cadrul Conferinței Muntenia a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, a subliniat implicarea și interesul Bisericii Adventiste, fie ea la nivel mondial sau local, în viața și bunăstarea societății în mijlocul căreia trăiește.

Daniel Nițulescu, pastor

 

Ramnicu Valcea: cea de-a XX-a filiala a Asociatiei „Ridica-te si Umbla”

Duminică, 12 iunie 2016, și-a început activitatea filiala Râmnicu Vâlcea a Asociației „Ridică-te și Umblă”, în Sala Sporturilor Traian din Râmnicu Vâlcea, acolo unde echipa de handbal Oltchim a câștigat zeci de trofee.

Cele aproximativ 40 de persoane cu dizabilităţi, însoţitorii acestora şi oficialii prezenţi la prima întâlnire, un total de peste 80 de persoane, s-au bucurat de un eveniment emoționant.

Pentru aproximativ trei ore s-au putut auzi mărturii şi poveşti de viaţă cutremurătoare care au marcat pentru totdeauna existenţa semenilor noştri.

Nu au lipsit nici momentele muzicale, oferite de eleva Denisa Preoteasa de la Liceul de Arte "Victor Giuleanu" din Râmnicu Vâlcea, care a încântat auditoriul cu acorduri de pian.

Evenimentul prilejuit de deschiderea celei de-a XX-a filiale a Asociației "Ridică-te și Umblă" a fost reflectat în presa locală, iar cuvintele au fost laudative la adresa celor interesați în mod sincer de semenii lor.

Emanuel Unteșu, pastor, districtul Râmnicu Vâlcea 1

 

O noua biserica adventista in Romanesti, judetul Dambovita

Sâmbătă, 11 iunie 2016, a avut loc serviciul divin de dedicare a bisericii adventiste din localitatea Româneşti, comuna Potlogi, judeţul Dâmboviţa. Alături de cei 8 membri ai grupei care au format nucleul noii biserici au participat peste 150 persoane, majoritatea contribuind la ridicarea constructiei, făcând posibilă trecerea de la închinarea grupei într-un container de transport marfă la dedicarea unui frumoase case de rugăciune.

Alături de cei care au contribuit la ridicarea acestei "corăbii a lui Noe" - numele bisericii este "Arca lui Noe", au fost prezenţi numeroşi oaspeţi din localitate, printre care s-au numărat dl. Nicolae Catrinca, primarul comunei Potlogi, liderii comunităţii penticostale, ca şi credincioşi adventişti.

La eveniment au participat şi reprezentanţi ai Conferinţei Muntenia, ca şi pastorii Nicolae Tănase, Valentin Filimon şi Daniel Popa şi corurile din Floreşti, Bâldana, Poiana şi formaţia de chitări din Târgovişte.

Marius Stancu

 

Sistemul adventist medical s-ar putea extinde si in Romania cu un nou spital

Vineri, 10 iunie, sistemul medical adventist la nivel mondial și național a fost analizat și apreciat în urma anunțului făcut de pastorul Ted Wilson privitor la demararea discuțiilor inițiale cu privire la oportunitatea construcției primului Spital Adventist din România. 

În cadrul vizitei oficiale în România, pastorul Ted Wilson s-a întâlnit la Târgu-Mureș cu inițiatorii proiectului primului Spital Adventist din România alături de care a vizitat viitorul amplasament al acestuia.  

Spitalul urmează a se alătura rețelei de peste 700 de instituții medicale, dintre care 351 de clinici și dispensare și 173 de spitale și sanatorii care deservesc peste 18 milioane de persoane la nivel mondial, promovând în mod consecvent programe de asigurare a sănătății populației. 

Ca anvergură, sistemul adventist de sănătate este cel de-al doilea sistem de sănătate din lume aparținând unei confesiuni religioase, fiind obiectul a numeroase studii și documentare independente, însă până acum în România existau doar clinici și centre de tratament adventiste, precum și o școală postliceală sanitară.

„Adventiștii cred într-o lucrare vindecătoare prin care poate fi refăcut chipul lui Dumnezeu în noi, iar acest concept implică întreaga ființă, atât din punct de vedere fizic, cât și mintal, spiritual și social. Punem accent pe prevenirea bolilor prin obiceiuri simple fără a minimaliza eficiența tratării bolilor deja existente. Pentru a fi clar, credem că Dumnezeu are toată puterea să vindece în mod asemănător cu vindecarea paraliticului și avem convingerea că tot El este autorul adevăratei științe. Respectăm dovezile care rezistă unei examinări și analize în conformitate cu principiile științifice, un obicei vital înr-o lume din ce în ce mai plină de dezinformări și falsuri.“ a declarat Wilson jurnaliștilor prezenți. 

Wilson a amintit în acest context de studiile cu privire la longevitatea adventiștilor, de documentarele realizate de regizorul independent Martin Doblmeier dar și numele câtorva adventiști remarcabili din domeniul medical cum ar fi Benjamin Carson, Desmond Doss, Leonard Bailey sau Linda Ferry.  

De asemenea, Wilson a amintit de începutul implicării Bisericii Adventiste în domeniul medical și de doctorul John Harvey Kellogg, un pionier adventist, care a condus prima instituție medicală adventistă, Sanatoriul Battle Creek. La acel moment, acesta a devenit unul dintre centrele medicale recunoscute international atrăgând pacienţi cum ar fi Amelia Earhart şi Henry Ford.

Pastorul Ștefan Tomoiagă a prezentat implicarea în domeniul sănătății a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România precizând că „una dintre responsabilitățile noastre de creștini se numără aceea de a sluji semenilor noștri“. 

„Probabil suntem singura Biserică care are un departament dedicat sănătății de la nivelul internațional până la cel al unei bisericuțe de sat. Și rezultatele, de cele mai multe, ori se văd.“ a amintit Tomoiagă, subliniind de asemenea și câteva din activitățile acestui departament (programe de abandonare a fumatului, cursuri de gătit, cercuri de sănătate, programe antistres).

„În ceea ce privește partea instituțională“, a precizat Tomoiagă, „initiațivele publice în domeniul sănătății ale Bisericii Adventiste din România au demarat relativ recent, statutul cultelor religioase în timpul regimului comunist fiind una dintre principalele cauze.“ 

În acest context a amintit de Centrul Lifestyle Herghelia, demarat în 1996, Centrul de sănătate „Podiș”, din județul Bacău, inaugurat în anul 2009, și Centrul Medical Adventist din București ultima etapă importantă în dezvoltarea sistemului de sănătate adventist din România. 

În cursul serii de vineri și al zilei de sâmbătă, pastorul Ted Wilson se va adresa credincioșilor adventiști în Sala Polivalentă din Târgu-Mureș, unde va avea loc și o sesiune de întrebări și discuții cu cei prezenți.

Vizita președintelui Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea în România va continua cu o incursiune la Cluj iar apoi, în ultima sa zi în țara noastră, pastorul Ted Wilson va participa la ceremonia de absolvire a studenților Institutului Teologic Adventist din Cernica, județul Ilfov, unde va susține ultimul discurs din cadrul vizitei sale și în care va aborda filosofia educației în cadrul Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea.

 

 

Subcategorii