Anunturi

In memoriam, Dr. Virgil Coman

”Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea întâmpină cu tristețe vestea morții celui ce a fost Virgil Coman. Ne amintim cu drag de dumnealui ca un apropiat colaborator al comunității adventiste, punându-și timp la dispoziție și cercetând, ca un istoric de seamă, timp de mai mulți ani istoria Bisericii Adventiste atât din Dobrogea, cât și din România.

Și acum, aducem o aleasă apreciere pentru sprijinul susținut pe care l-a dat cu prisosință pentru recuperarea a șapte proprietăți cumpărate în perioada interbelică de către Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea și confiscate ulterior de autorități, respectiv: trei în Muntenia, două în Moldova, una în Dobrogea și una în Dobrici, Bulgaria.

"Mă rog pentru voi (membrii Bisericii Adventiste), deși nu sunt adventist! este una dintre declarațiile publice pe care nu le-am uitat, de care ne aducem aminte cu drag și care vorbește atât de bine despre unitatea creștină. Stimată familie îndoliată, vă asigurăm de faptul că vom continua să ne rugăm pentru dumneavoastră cu nădejdea ca Același Dumnezeu să fie ajutorul și sprijinul nostru, un ajutor care nu lipsește niciodată în nevoi.

Sincere condoleanțe stimată familie Coman!” a declarat George Pîrlitu, Președintele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din zona Muntenia și Dobrogea.

Dr. Virgil Coman, directorul Arhivelor Naționale din Constanța s-a implicat activ în programul comemorativ a celor 111 ani de istorie a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea VIILE NOI – Constanța, eveniment cultural și religios desfășurat pe data de 23 otombrie 2010. Atunci făcea promisiunea de a studia documentele Arhivei Naționale Constanța privitoare la prezența adventiștilor în această zonă.

”Trei ani mai târziu, în cadrul unui serviciu divin special al Bisericii locale Viile Noi, îmi aduc aminte cu drag de un om bun, respectuos, cult, o enciclopedie, care a prezentat lucrarea sa În memoriam Liliana Lazea (fosta bibliotecară șefă a Bibliotecii Constanța). Această carte conține informații despre numărul adventiștilor din Constanța din perioada interbelică, date obținute din arhiva Arhiepiscopiei Ortodoxe. Informațiile conținute în carte, culese cu rigoare științifică, ne vor vorbi întotdeauna de dr. Virgil Coman, ca despre un prieten drag al comunității adventiste din Dobrogea” a declarat Gabriel Ișvan, Director Comunicare Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din zona Muntenia și Dobrogea.

”Cu inima tristă am întâmpinat vestea morții celui ce a știut cu înaltă clasă și profesionalism să îmbrace fiecare haină pe care viața i-a dăruit-o: creștin, soț, tată, student, doctor în științe, istoric, profesor, director, prieten și mai presus de toate, om în adevăratul sens al cuvântului. Păstrez o amintire deosebit de frumoasă a călătoriei împreună pe meleagurile constănțene cu cel ce a fost Virgil Coman și nădăjduiesc ca multele momente alese, de taină să fie continuate și în veșnicie cu dumnealui, prin sprijinul Celui care ne poartă de grijă și ne oferă mântuirea” a declarat Robert Georgescu, Pastor Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea Constanța în perioada anilor 2007 – 2014.

În continuare, redăm un pasaj din lucrarea Analele Dobrogei, anul VII, 1926, pag.33,47, care a scos la lumină informații valoroase pentru comunittea adventiștilor. “Adventiștii sau Sabatarienii sunt la Viile Noi, Constanța și la Sarighiol. Ei nu respectă nici sărbătorile mari, cum ar fi Paștele și Rusaliile. Religioși cum sunt, acești coloniști germani, citesc cu multă atenție Biblia, Cuvântul lui Dumnezeu. Lectura Bibliei a imprimat un caracter de seriozitate gravă, chiar de religiozitate, credincioșilor evanghelici mai cu seamă, la care nu se observă niciun spirit zelotic. Ei opresc dansul, disprețuiesc cântecele lumești. Jocul inocent cu mingea îl consideră necreștinesc. Nu admit nici ciocnirea de pahare cu vin spunând: “Să ai noroc!”. Nici cârciumă nu deschid. Nemții colonizați aici nu cultivă vița de vie, ca oamenii să nu devină alcoolici. La Tariverde, un armean a deschis un han. Comuna l-a închis însă, pentru a preveni pericolul alcoolismului. Lipsesc și societățile distractive și cele sportive. La asemenea credințe, criminalitatea a dispărut.”