Conferinta Transilvania Sud

Descrierea Conferintei Transilvania de Sud

La 1 septembrie 1989, ia ființă Conferinţa Braşov, având în componență județele Brașov, Covasna, Harghita, Prahova și Sibiu. Sediul Conferinței a fost stabilit la Brașov, str. de Mijloc nr. 47

La 1 ianuarie 1992 prin reorganizare la nivel național în ceea ce priveşte teritoriul geografic, se înființează „Conferinţa Transilvania de Sud” cu sediul la Târgu Mureş. De atunci, aria de activitate se întinde pe teritoriul a cinci judeţe aflate în inima ţării: Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, judeţe în care trăiesc aproximativ 10% din cetăţenii României.

Conferința Transilvania de Sud este caracterizată printr-o mare diversitate etnică și culturală având în componența membrilor români, maghiari, sași, rromi, gabori dar si englezi sau italieni, fiind formată din județele Mureș, Brașov, Sibiu, Harghita și Covasna având în componență 9.438 de membri care se închină în 149 de comunităţi.

Această diversitate reprezintă farmecul acestei regiuni administrative deoarece permite și facilitează colaborarea credinciosilor cu persoane de diferite religii dar si apartinand diferitelor nationalitati si etnii prezente in zona. Se poate spune ca aceasta mica regiune reprezinta "mica Europa" a Romaniei iar dificultatile dar si oportunitatile de colaborare oferite de aceasta constituie cheia catre o intelegere durabila.

Exemplul gaborilor din Crăciunești arată că oamenii cărora li se acordă o atenție deosebită pe termen lung pot răsturna prejudecăți iar numeroasele comunități maghiare sau săsești ce funcționează în colaborare permanentă cu cele românești sunt iarăși un exemplu de conviețuire socială bazată pe valori situate mai presus de diferențe sociale.

Citeşte mai departe: Descrierea Conferintei Transilvania de Sud

Presedinte Conferinta Transilvania de Sud

Szász Ernest

Născut în 1954, în localitatea Câmpenița, jud. Mureș, pastorul Szász Ernest a absolvit Institutul Teologic Adventist din București, fiind licențiat în Teologia Pastorală la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca.

Pastorul Szász Ernest a a slujit anterior ca Secretar al Conferinței Transilvania de Sud și director al Departamentului Grupuri Etnice al Bisericii Adventiste de Ziua a a Șaptea din România, anterior slujind ca președinte al Conferinței Transilvania de Nord. De asemenea, a mai slujit în Bisericile Adventiste de Ziua a Șaptea din Luduș, Tg.Mureș și Oradea, unde și-a început și activitatea pastorală în 1980.

Este căsătorit cu Mária.

Au slujit anterior:

  • Lucian Cristescu (2009 - 2013)
  • Csabai Gyula-László (2005 - 2009)

Secretar Conferinta Transilvania de Sud

Ban Gabriel

Născut în 1964, în localitatea Gura Humorului, județul Suceava, pastorul Ban Gabriel a absolvit Institutul Teologic Adventist din București, fiind licențiat în Teologia Pastorală la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca și Master în Teologie la Andrews University.

Pastorul Ban Gabriel a slujit până în 2013 ca pastor al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din Mediaș fiind anterior Secretar al Conferinței Moldova și Capelan al Institutului Teologic Adventist de la Cernica. 

Este căsătorit cu Camelia și au doi băieți: Sebastian și Timotei.

Au slujit anterior:

  • - Szász Ernest (2009 - 2013)

Trezorier Conferinta Transilvania Sud

Vlad Bogdan Cristian

Născut în 1980, în localitatea Tg. Mureș, județul Mureș, pastorul Vlad Bogdan Cristian este licențiat în teologie pastorală la Institutul Teologic Adventist, Bucureşti.

Pastorul Vlad Bogdan a slujit până acum în Bisericile Adventiste de Ziua a Șaptea "Emanuel" din Reghin și "Betel" din Luduș. 

Este căsătorit cu Semida Fabiola, având doi copii: Joshua și Sarah.

Au slujit anterior:

  • - Horea Tămășan (2009 - 2013)