Declarații oficiale

Fumatul și tutunul

De peste un secol, Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea şi-a avertizat tineretul şi pe oameni în general, cu privire la dependenţa şi riscurile pentru sănătate, pe care le implica fumatul.

Fumatul este singura mare cauză de deces din lume, care poate fi prevenită. Unul dintre cele mai clare concepte etice din aproape toate societăţile, arată că este mai bine să previi, decât să tratezi. Când se discută despre fumat, multe ţări sunt confruntate cu un paradox etic: în timp ce mulţi ani de cercetări au făcut de necontestat realitatea riscurilor pentru sănătate, pe care le implică fumatul, industria tutunului este încă înfloritoare, sprijinită tacit sau chiar în mod evident de către guvern.

Implicaţiile etice ale fumatului sunt chiar şi mai grave, prin descoperirile alarmante despre decese şi riscurile pentru sănătate, pe care le implică fumatul pasiv.

Noi credem că în fiecare ţară, etica prevenirii implică o interzicere constantă pentru toate reclamele la ţigări, legi stricte, care să interzică fumatul în locurile publice, o educaţie publică mai perseverenţă şi mai sistematică şi creşterea substanţială a taxelor pentru ţigări. Aceste măsuri vor salva milioane de vieţi în fiecare an.

Această declaraţie a fost aprobată şi votată de către Comitetul Administrativ al Conferinţei Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea (ADCOM) şi autorizată de Biroul Preşedintelui, Robert Folkenberg, la sesiunea Conferinţei Generale desfăşurată la Utrecht, Olanda, în perioada 29 iunie – 8 iulie 1995.

Vizite: 2