Documentar independent: Adventistii / The Adventists

Notă: Documentarele Adventiștii I și II se găsesc la sfârșitul articolului. 

În 2010 pe posturile publice de televiziune din Statele Unite, era lansat documentarul „Adventistii” o producţie a Casei „Journey Films” și explora ceea ce regizorul independent Martin Doblmeier (romano-catolic) vedea ca fiind un paradox: o comunitate de credinţă conservatoare se află în prima linie a tehnologiei medicale.

“Realizarea documentarului a fost motivată de dorinţa de a afla de ce adventiştii, care cred în revenirea iminentă a lui Isus, doresc să trăiască mult şi bine. Cum se explică faptul că o biserică în care se vorbeşte foarte serios despre apropiata revenire a lui Isus Hristos şi sfârşitul lumii are în acelaşi timp un succes incontestabil privind calitatea vieţii?” spunea la momentul respectiv Doblmeier.

Filmul "Adventistii" acorda un interes deosebit stilului de viata adoptat de adventisti ca parte a intelegerii Scripturilor, aducand din nou in atentia publicului studiile cu privire la longevitatea membrilor Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea la care au participat aproape 100.000 de adventisti.

Filmul "Adventistii" reconstituie formarea Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea cu peste 150 de ani în urmă, surprinde cristalizarea abordării sănătăţii şi vindecării din perspectiva credinţei în Isus Hristos şi prezintă atât instituţii de sănătate reprezentative ale bisericii, cât şi stilul de viaţă care a generat rezultate spectaculoase, recunoscute în întreaga lume. Astfel, Doblmeier reușește să demonstreze că adventiştii de azi au la fel de multă credinţă ca şi membrii timpurii, dar sunt dedicaţi unui stil de viaţă responsabil şi au un impact pozitiv asupra celor din jur în timp ce aşteaptă a doua venire.

Filmul prezintă povestiri din multe dintre principalele spitale şi centre medicale ale Bisericii Adventiste, cum ar fi Loma Linda University Medical Center din Loma Linda, California; Kettering Medical Center din Kettering, Ohio; Spitalul St. Helena din St. Helena, California şi Spitalul Celebration Health din Celebration, Florida, unde mama lui Doblmeier a fost odată tratată.

„Adventistii” urmăreşte stilul de viaţă sănătos adoptat de Biserică până la sfârşitul anilor 1800. Chiar şi atunci centrele medicale adventiste erau Mecca ale sănătăţii cunoscute pentru că foloseau cele mai recente tehnici medicale - Sanatoriul Battle Creek din Battle Creek, Michigan, a atras pacienţi cum ar fi Amelia Earhart şi Henry Ford, spune filmul.

Doblmeier alocă o parte considerabilă a filmului descoperirilor medicale mai recente cum ar fi transplantul inimii unui babuin la un copil de Dr. Leonard Bailey în 1984 la Loma Linda University Medical Center, precum şi progresele în domeniul chirurgiei robotice.

În timpul filmărilor, Doblmeier a pus accentul în mod intenţionat pe slujirea medicală din Statele Unite deoarece a hotărât realizarea unui alt fill documentar care să exploreze subiectul din perspectivă internaţională şi accentul pe care Biserica Adventistă îl pune pe educație.

Lansat în 2013, Documentarul Adventiștii II, urmărește angajamentul față de misiunea medicală a adventiștilor și modul în care credincioșii transmit lumii această filosofie.

Filmul documentează activitățile misionare în domeniul medical pe care adventiștii le desfășoară în țări care nu au o cultură solidă a serviciilor de sănătate. Filmând în Malawi, Doblmeier subliniază concentrarea Bisericii asupra educației cu privire la HIV/SIDA, acolo unde adventiștii încearcă să integreze conștientizarea importanței sănătății în cultură, prin intermediul unor prezentări dramatice. În Peru, creșterea rapidă a populației împinge limitele sistemului de sănătate, dar înființarea Facultății de Medicină în cadrul Universității Uniunii Peruane din Lima a Bisericii Adventiste pregătește o nouă generație de medici pentru a face față provocării. Filmul urmărește și istoria unui spital legendar din China, urmează o echipă de medici americani în timp ce operează pacienți din Republica Dominicană și prezintă lucrarea misionară adventistă întreprinsă după cutremurul din Haiti.

Doblmeier este preşedinte şi fondator al Journey Films din Alexandria, Virginia, Satele Unite iar cele două filme „Adventiştii” sunt cele mai recente dintre cele 25 de filme despre religie, credinţă şi spiritualitate ale lui Doblmeier care au fost premiate. Printre acestea se numără Bonhoeffer, un documentar despre Dietrich Bonhoeffer, opozant al regimului nazist, şi Albert Schweitzer: Chemat în Africa, un film ce relatează viaţa acestui câştigător al Premiului Nobel.